Türk Metal Sendikası tüzük değişikliğine gidecek

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak otomotiv sektörü iş bırakmalarını değerlendirdi. "Kazananı yok, kaybedeni çok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) – Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Mart ayında yaşanan otomotiv sektöründeki iş bırakmalara yönelik sendikanın özeleştiri yapacağını ve işçilerin taleplerini içeren bir tüzük değişikliğinin de gündemde olacağı olağan genel kurulun iki ay içinde yapılacağını açıkladı. Kavlak, sektörde yaşanan iş bırakmaların da kimseye fayda sağlamadığını, hatta bütün taraflara kayıplar verdirdiğini söyledi. 

Pevrul Kavlak, hemen hemen bütün işyerlerinde işin tekrar başlamasından sonra yaptığı değerlendirmede, “Bu eylemlerin kazananı yok ama kaybedeni çok. Biz üyelerimizi, işveren üretimini, işçi ise iş güvencesini kaybetti. Tüm bunların yanında ülke ihracatı büyük yara aldı” dedi. İş bırakmaların otomotiv sektörünün üretim ve satışlarının hızlandığı bir aşamada gelmesinin de kayıpları artırdığını vurguladı. 

Genel Kurul’da işçi talepleri gündemde olacak, mali varlıklardan ayni yardım yapılacak

Sendikanın olağan genel kurul hazırlıklarının devam ettiği bir ortamda, iki ay içinde genel kurulu yapacaklarını belirten Kavlak, “Biz sendika olarak özeleştirimizi yapıyoruz, diğer taraflar da bunu yapmalıdır. Üyelerimizin daha katılımcı bir sendika talepleri var, bunu saygıyla karşılıyoruz. İki ay içerinde genel kurulumuzu toplayıp bu konuda tatmin edici adımlar atacağız. Tüzüğümüzü de değiştireceğiz. Örgütlü olduğumuz tüm işyerlerine sandık koyacağız, böylece üyelerimiz kendi temsilcilerini kendileri seçecekler. Bugüne kadar şeffaftık daha da şeffaf olacağız, daha da demokratik olacağız. 2017 yılındaki grup sözleşmesini hazırlarken, bölgelerde işçi arkadaşlarımızla toplantılar yapacağız, onların taleplerini taslağa koyacağız. Bundan sonra daha iyi sözleşmeler yapacağız, üyelerimizin ücretten kaynaklanan sorunlarını gidereceğiz” dedi. 

Gelinen aşamada, otomotiv sektöründe olası işten çakırmaları engellemek için çaba harcadıklarını belirten Kavlak, bu girişimleri sonrasında işten çıkarmaların sınırlı sayıda kaldığını belirtti. 

Genel Kurulun bir diğer gündem maddesinin, sendika mali varlıklarından işçilere yardım yapılması olduğunu kaydeden Pevrul Kavlak, önemli bir birikim sağladıklarını ve bunun üyelerle paylaşılacağını kaydetti. Kavlak, “Sendika yönetimi olarak; birikimlerimizi ayni yardım yoluyla üyelerimizle paylaşmak yönünde düşüncemiz var. Genel Kurulda karar alacağız, artık yatırımlarımız üyelerimize dönecek. Tüzükte yapacağımız değişiklikle, ayni yardım yapmayı Tüzük maddesi haline getireceğiz. Bunun için genel kurulda alacağımız kararla, iki yıl için üyelerimize ayni yardım olarak ödenmek üzere 100 milyon liralık bir bütçe ayıracağız. Bunun ilk 25 milyonluk dilimini önümüzdeki kurban bayramına ayıracağız. İkinci dilimi 2016'nın 1 Mayıs'ında, üçüncü dilimini 2016'daki kurban bayramında ve dördüncü dilimini 2017'nin 1 Mayıs'ında ayni olarak üyelerimize dağıtacağız. Bu yardımlar temel gıda maddelerinden olacak ancak, bu paket üyelerimizin tüketim maddelerine olan talepleri de dikkate alınarak hazırlanacak” diye konuştu.

Marjinal ya da sırtını partiye dayamış sendika değiliz

Pevrul Kavlak, Türk Metal’in emeği savunan bir sendika olduğunu belirterek, ayrılan işçileri de sendikaya dönmeye davet etti. Kavlak, “Biz marjinal ya da sırtını bir siyasi partiye dayamış bir sendika değiliz. 52 yıldır olduğu gibi ülkenin birliğini ve bütünlüğünü, üyelerimizin hakkını savunmaya devam edeceğiz. Her türlü propagandaya rağmen Türk Metal'den istifa etmeyen on binlerce üyemize teşekkür ediyorum. Onlar bize inanmaya devam ettiler, sağ olsunlar. Bir teşekkür de hata yaptığını düşünerek geri dönen binlerce metal işçisine etmemiz lazım. Onlara da şükran borçluyuz. Üyeliğimizden ayrılan kardeşlerimize çağrımız da tekrar Türk Metal'e dönmeleridir” ifadesini kullandı. 

Ücretten kaynaklı sorunlar çözülecek

Pevrul Kavlak, ilk eylemlerin başlamasına neden olan Bosch işyerinde, 38 aylık yargı süreci nedeniyle, grup toplu sözleşmelerinden sonra imzalanan sözleşmenin farklı algılandığını, Bosch’da alınan zamma rağmen Renault işyerlerindeki işçilerden daha düşük ortalama ücret olduğunu ancak buna rağmen durumu işçilere anlatmakta güçlük çektiklerini kaydetti. 

Kavlak, “Renault işçileri kendilerinden daha az ücret alan Bosch işçilerini gündeme getirip, bir takım propagandaların etkisiyle eylemlere başladılar. Sendika olarak, Bosch işçilerinin özel durumunu her ne kadar izah etmeye çalışsak da maalesef Renault işçileri çalışma hayatıyla ilgisi olmayan bazı kişi ve çevrelerin etkisinde kaldı” dedi. Kavlak, ücret kaynaklı sorunların çözümü için de çalışmalarını sürdürdüklerini ve sonuç almak istediklerini vurguladı.