Türk şekerleme şirketleri 'kuyruğa takıldı'

Irak’a şekerleme ve bisküvi ihracatı yapan firmalar Habur’da oluşan uzun TIR kuyrukları nedeniyle mallarını zamanında teslim edemediği için ciddi zarara uğruyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk şekerleme sektörü, Habur, Cilvegözü ve Kapıkule gümrük kapılarında uygulanan 'çifte standarttan' ötürü yine tedirgin günler geçiriyor. Üreticiler, yaşanan durumun Türk ekonomisine, özellikle ihracata büyük darbe vurduğu görüşünde birleşiyor. 

Habur, Kapıkule ve Cilvegözü sınır kapılarında Türk firmalarına uygulanan çifte standart özellikle ihracat yapan şekerleme firmalarını olumsuz etkiliyor. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete yaptığı yazılı açıklamada, özellikle Irak’a şekerleme ve bisküvi ihracatı yapan firmaların Habur’da oluşan uzun TIR kuyrukları nedeniyle mallarını zamanında teslim edemediğini ve ciddi zarara uğradığını dile getirdi. Mevcut durumun artık kronik bir hal aldığını belirten Mete, "Siyasi iradenin artık buna el koyması gerekiyor. Türk firmaları sınır kapılarında neden sorun yaşıyor? Bu, sadece sektöre değil, Türk ekonomisine, özellikle de ihracatımıza çok büyük darbe vuruyor. Bir an önce harekete geçilmeli” dedi. 

Şekerlemede en büyük pazar Irak

Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Taycı, Habur’da şu anda 40 kilometrelik kuyruk oluştuğunu vurguladı ve şunları kaydetti: 

“Gıda ürünlerinin son kullanma tarihleriyle ilgili sürekli değişen bir mevzuat söz konusu. Türkiye’den gelen gıda ürünlerine bir duvar çekme var. Bunun sebebi nedir bilmiyorum. Belirli dönemlerde düzenli mevzuatsal sıkıntılar yaşanıyor. Arkasında siyasi nedenler mi var, bilmiyoruz. Amaç, Türk firmaların Irak’a yaptığı ticareti yavaşlatmak. Şeker ve kakaolu ürünler ihracatında Irak en büyük pazar. Burada bizim yetkililerimiz bu meseleye sahip çıkmalı. Şu anda fabrikamızda 7-8 tane Irak için yüklenmeyi bekleyen TIR var. Ama bekletiyoruz. Ciddi kayıplarımız oluyor. Talep azalıyor. Mallarımızı zamanında teslim edemeyince bizim yerimize alternatif ülkelerin malları tercih ediliyor. Bu, ihracatımıza direkt darbe anlamına geliyor. Bu durumun acil olarak düzelmesi şart” 

Haftalık 50 tır sevkiyatımız 25'e düştü

Saray Bisküvi İhracat Müdürü Kamil Özdağ ise gümrük kapılarında oluşan uzun TIR kuyruklarının üreticilere domino etkisi yarattığını ifade etti. Gümrük kapılarında yaşanan bu durumun Türkiye’deki tüm üreticilerin sıkıntısı haline gelmeye başladığını vurgulayan Özdağ, açıklamalarına şöyle devam etti: 

"Mevzuat sürekli değişiyor. Ürün miadı şu anda 6-9 ay arasında değişiyor. Bunun Mart ayında 4 aya çekileceği şimdiden konuşuluyor. Belirsizlik var. Bu bizim için sıkıntı yaratıyor. Gümrük kapıları da ne yapacağını şaşırdı. Kontroller sıklaştığı için kuyruklar başladı. Haftalık 50 TIR sevkiyatımız 25’e düştü. Bu da ciromuza olumsuz yansıyor ve yıllık bütçemizi olumsuz etkiliyor. Bir nevi domino etkisi yaratıyor. En büyük sıkıntılardan biri de Kapıkule’deki kuyruklar. Buradaki sıkıntının nedeni de Bulgar bir bakanın TIR filosundan kaynaklanıyor.

Türkiye’ye girişte bu araçlara yapılan standart bir denetim, bizim TIR’larımızın geçişince ‘karşı tavır’ olarak kullanılıyor. Irak’ta 10-15 TIR’ımız kuyrukta. Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyen bir durum. Böyle giderse çoğu firma batar. Irak, tüm sektörler için kritik öneme sahip bir pazar. Bizim sektör olarak Irak’a geçen yıl yaptığımız ihracat 560 milyon dolar. Bizim gibi tüm üreticilerin yüzde 40 cirosu buradan geliyor. Yaşanan bu durumun bir an önce normale dönmesi gerekiyor”

Bu konularda ilginizi çekebilir