Türk şirketi Cezayir'de fabrika kuruyor

Tosyalı Holding'den sonra bir Türk şirketi daha Cezayir'de demir-çelik fabrikası kuruyor. 500 milyon liralık tesisin yerel ortağı ise Cezayir devleti olacak. (DÜNYA - Kerim Ülker)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

Türk metal sektörünün son yıllarda yakın takibe aldığı Cezayir’de bir proje daha hayata geçiyor. Tosyalı Holding’in devam eden demir-çelik yatırımının ardından bu kez bir metal tesisi daha kuruluyor. Cezayir’in en büyük sanayi şirketlerinden COSIDER, Türk şirketi Samsun Makina Sanayi ile metal boru yatırımı için anlaşma imzaladı. Cezayir Su Kaynakları Bakanı Hocine Necib ile Sanayi ve Madenler Bakanı Sizcef Yousfi’nin huzurunda hayata geçen anlaşmayı COSIDER Group CEO’su Lakhdar Rekhroukh ve Türk şirketin CEO’su Yusuf Adnan Yücel imzaladı.

Toplam 80 milyon euro yani yaklaşık 500 milyon liralık tesis 18 ayda tamamlanacak. Yıllık üretim kapasitesi 100 bin ton olarak belirlenen tesis, yerel pazarın yanı sıra ihracata da odaklanacak. Ülkenin batısında yer alan Relizane’deki Sidi Khettap sanayi bölgesine kurulacak tesisin yüzde 51’i Cezayirli COSIDER’e, geri kalan yüzde 49’luk hisse ise Türk şirket Samsun Makina’ya ait olacak. Tesis, 33 hektarlık arazi üzerinde hizmet verecek ve ilk etapta 160 kişiye iş imkanı yaratacak.

40 bin çalışanı var

Türkiye’de boru sanayisinin en önemli şirketlerinden biri olan Samsun Makina, 1967 yılında santrifüj pompalar üretimiyle adım attı. 2002 yılı sonu itibariyle faaliyete geçen döküm boru tesisi, bu konuda Türkiye'nin ilk fabrikası olma özelliği taşıyor. Şirketin, 200 bin metrekarelik Samsun’daki fabrikanın yanı sıra Adana’da da 2016’da hayata geçmiş bir tesisi bulunuyor. Samsun Makina ile işbirliği kararı alan Cezayirli COSIDER ise 1979 yılında inşaat sanayisine yönelik üretim için kuruldu. Danimarkalı Christiani ve Nielsen ile Ulusal çelik Şirketi (SNS) ortaklığı ile kurulan şirketin şu andaki sahibi ise Cezayir Ulusal Yatırım Fonu. Yaklaşık 1.4 milyar euroluk ciroya sahip COSIDER’in çalışan sayısı ise 40 binin üzerinde.