Türk Telekom’dan milli dijital klavye

Türk Telekom, Türk işi dijital klavye ‘Tambu’yu piyasaya çıkardı. Çoğunluğu mühendislerden oluşan 50 kişilik bir ekip tarafından 6 aylık bir sürede geliştirilen yazılımla milyar liralık bir marka yaratılması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN

Dijital dünyanın yeni rekabet alanlarından biri olan dijital klavyelere Türk Telekom millileştirdiği ürünü Tambu ile iddialı bir giriş yaptı. Türk kültürünü yansıtan hareketli çıkartmalar, GIF’ler, kişiselleştirilebilir arka plan ve temalar, öğrenen klavye, atasözlerine ve deyimlere hızlı erişim, 100’den fazla dile anında çeviri gibi özellikler barındıran Tambu’nun çok kısa bir zamanda milyar liralık bir değere ulaşacağı belirtiliyor.

Tambu, Türklerin ihtiyaçlarından yola çıkılarak geliştirildi. Türk Telekom’un iştiraki Argela tarafından yazılan ‘Tambu’nun Türkçe’nin konuşulduğu tüm ülkelere ulaşması planlanıyor. İnce belli çay bardağı altlığının simge olarak kullanıldığı klavyede, F ve Q seçenekleri de bulunuyor.

Türk Telekom, platform özellikli milli dijital klavye Tambu’nun basın duyurusunu Bodrum’da gerçekleştirdi. Ürünün tanıtımını yapan ve Tambu’nun çok kısa zamanda milyar TL’lik bir değere ulaşacağını belirten Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Dr. Ramazan Demir, Tambu’nun 50 kişilik ekibin geceli gündüzlü çalışması sonucu 6 aylık bir sürede geliştirildiğini söyledi. Dünyada iletişim alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Demir, “Araştırmalara göre her 15 dakikada bir cep telefonumuzu kontrol ediyoruz. Yeni kuşakta bu çok daha fazla. WhatsApp’ta günde 200-300 mesaj atıyoruz. Tüm bunları klavye üzerinden yapıyoruz. Ancak kendimizi net ifade edebileceğimiz yerli bir klavyemiz yoktu. Türk Telekom olarak bu ihtiyaçtan yola çıkarak Tambu’yu geliştirdik” dedi.

Türkçe yazan ve konuşan herkes kullanabilecek

Tambu’nun Türkiye dışında başta Almanya olmak üzere gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde çok geniş kitleler tarafından kullanılacağını düşündüklerini belirten Ramazan Demir, “Hedefimiz Türkçe konuşan ve yazan herkes” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Tarayıcı çubuklarındaki rekabet, yerini mesajlaşma platformlarına bıraktı. Şu anda yeni rekabet alanı ise platform özellikli klavyeler. Bu dönemde bulunduğunuz platformdan çıkmadan klavye üzerinden dilediğiniz şeyi yapma olanağı sağlanıyor olacak. Biz de Tambu ile bu ihtiyaca cevap vereceğiz.”

Öte yandan uygulamanın öğrencilerden oluşturulan bir ekip tarafından sürekli geliştirileceğini ve yeni fonksiyonlar ekleneceğini vurgulayan Ramazan Demir, “Bu platforma üye olan gençler, geliştirdikleri GIF veya emoji için bizden para alacak. Hem onlar kazanacak, hem de biz” dedi.

Uygulama Google ve App Store’lardan ücretsiz olarak indirilebilecek.

Türkiye'ye özgü onlarca emoji geliştirdi

‘Aradığımız tam da bu’ sloganından yola çıkan Tambu’da hemen her dileği, her duyguyu kolaylıkla ifade etmek için özel hazırlanmış hareketli çıkartmalar ve emojiler var. Tambu ile bütün bunları ve daha birçok kültürümüze özgü duyguyu tek bir emoji ile anlatmak mümkün. İnce belli bardaktan çay isteyenler, gelirken simit al diyecekler, telaşını eteklerim zil çalıyor diyerek aktarmayı dileyenler, aman nazar değmesin diye dua edecekler, neşesini saz ya da darbuka ile anlatanlar, hatta kızgınlığını terlik fırlatarak belli eden anne emojisi bile var.