Turkcell'de 'kavga' bitmedi

Turkcell'de 3.93 mlyr TL temettü dağıtımına karar verildi, ancak devam eden sorunlar iyimserliği etkiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, uzun bir süreden sonra SPK'nın müdahalesiyle dün gerçekleştirilebilen Turkcell genel kurulunda 2010-2014 yılları için 3.93 milyar liralık temettü kararı alınırken; ortaklar arasındaki mevcut sorunların çözülemediğine dair sinyaller, şirkete yönelik beklentilerin olumluya dönmesini engelliyor.

Ana hissedarlardan Alfa'nın "şirketteki açmazın çözülmediği" yünündeki açıklamasının yanı sıra, yönetim kademelerinde son dönemde yaşanan değişiklikler sonrası yeni yöneticilerin geçireceği adaptasyon süreci de yakın döneme ilişkin iyimserliği sınırlıyor.

Ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle genel kurulu toplanamayan ve 2010 yılından beri temettü dağıtamayan Turkcell’in dün gerçekleştirilen genel kurul toplantısında, 2010-2014 dönemlerine ilişkin olarak toplam 3.93 milyar lira temettünün nakit ve peşin olarak dağıtılması kabul edildi.

Genel kurul toplantısının sonuçlarını dün akşam saatlerinde KAP’a açıklayan Turkcell, 2010 yılı için 753 milyon lira, 2011 için 503 milyon lira, 2012 için 885 milyon lira, 2013 için 990 milyon lira, 2014 için ise 794 milyon lira kâr payının dağıtılmasına karar verildiğini duyurdu.

Buna göre, toplam temettü tutarı 3.93 milyar lira olurken; bir lira nominal paya ödenecek brüt kâr payı 1.7840909 lira, net kâr payı ise 1.5167086 olarak belirlendi. Karara göre, dağıtım en geç 6 Nisan 2015 tarihine kadar gerçekleştirilecek.

Genel kurulun toplanıp temettü kararı almasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Finans Invest Analisti Melda Ağırdaş, "Ancak üç ortağın temettü konusunda anlaşması sonrası Alfa, bunun ilk olumlu adım olduğunu, fakat şirketteki açmazı çözmediği yönünde bir açıklama yapmıştı. Bu da ortaklar arasında başka sorunların devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Alfa Group, Turkcell'de ortakların kâr payı konusunda anlaşmasının ardından bir açıklama yaparak, bunun Turkcell'deki konuların iyileştirilmesine yönelik ilk küçük olumlu adım olduğunu, ancak Turkcell'deki açmazı çözmediğini belirtmişti.

Alfa açıklamasında, "Hisseleri satın almaya yönelik yaptığımız teklifle şirketteki açmazın hızlı biçimde çözülmesini, Türk hükümetinin Türk şirketlerindeki yabancı yatırımcılara kucak açmasını ümit ediyoruz" ifadesine yer vermişti.

Alfa Telecom Turkey, Cukurova Telecom Holdings'in (CTH), Çukurova Grubu şirketlerinden Cukurova Finance International'a ait olan ve Ziraat Bankası'na ipotekli yüzde 13.76 Turkcell hissesini satın almak için 2.8 milyar dolar teklif etmişti.

Yönetimdeki değişiklikler olumsuz etki yaratıyor

Bu nedenle, sadece temettü ödenecek diye 'şirketteki sorunlar çözüldü' demenin zor olduğunu belirten Ağırdaş, "Turkcell'in eskisi gibi aktif bir yönetim ile rekabetçi şekilde yönetilen bir yapıya kavuşulması lazım. Ancak yönetimde çok sert değişiklikler oldu. Bunun son halkası genel müdür Süreyya Ciliv'in görevden ayrılmasıydı. Ancak ondan önce de birçok genel müdür yardımcısı ile orta kademe yönetici değişikleri oldu. Bu da şirketin rekabetçilikte geri kalmasına neden oldu. Çünkü yeni yöneticiler için bir adaptasyon süreci gerekiyor" dedi ve ekledi: "Turkcell'de abone kayıpları bir süredir zaten devam ediyordu, 2014 yılında ise rekor abone kaybı yaşandı. Şirketin  eski günlerdeki kadar rekabetçi bir yapıda olmadığının sinyallerini alıyoruz. Yönetim kurulu SPK'nın atadığı isimlerden oluşuyor ve ana ortakları temsil eden kimse yok. Dolayısıyla mevcut yönetim radikal kararlar almadan yola devam ediyor."

Turkcell'in faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, 2014 sonu itibariyle Türkiye'deki abone sayısı 34.6 milyon oldu. Abone sayısı 2013 sonunda 35.2 milyondu.

Turkcell'in dünkü genel kurul toplantısında, aday gösterilmediği için yeni yönetim kurulu üyelerinin seçimi yapılamadı. Toplantıda şirket esas sözleşme değişikliklerine ilişkin teklif de kabul edilmedi.