Turkcell'den 492 milyon lira kâr

Ukrayna para birimindeki değer kaybı ve tek seferlik giderlerin etkisiyle Turkcell'in ikinci çeyrek kârı beklenti altında geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Ukrayna para birimi Hryvnia'daki değer kaybı ve tek seferlik giderlerin etkisiyle Turkcell'in net kârı ikinci çeyrekte yüzde 11.5 azalarak 492 milyon lira ile beklentilerin altında gerçekleşti.

Reuters'ın 13 kurumun katılımıyla yaptığı ankette şirketin 2014 yılı ikinci çeyrek kârı 543 milyon lira, gelirleri 2.94 milyar lira, FAVÖK'ü ise 915.2 milyon lira olarak tahmin edilmişti.

FAVÖK ikinci çeyrekte yüzde 4 artışla 907 milyon lira olarak gerçekleşti.

Turkcell'in net kâr düşüşüne ilişkin açıklamasında, FAVÖK'teki artışa karşın dönem içinde gerçekleşen kur farkı giderlerinin etkili olduğu belirtilirken, tek seferlik giderler hariç bakıldığında net kârın 612.2 milyon lira olacağı ifade edildi.

Net kârı etkileyen tek seferlik faktörler ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı cezası, Rekabet Kurulu cezası, BTK kullanım miktarı sınırlı hizmetler iadesi ve arabağlantı giderleri etkisi olarak belirtildi.

Turkcell ikinci çeyrekte Astelit iştirakinde Ukrayna para biriminin dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle 107.2 milyon lira kur farkı gideri kaydederken, Turkcell Grup olarak toplam kur farkı zararı 164.7 milyon lira oldu.

Turkcell, Ukrayna'da faaliyet gösteren Astelit'e yüzde 55 oran ile iştirak ediyor. Turkcell'in satış gelirleri ikinci çeyrekte yüzde 2.4 artışla 2.92 milyar liraya yükselirken, şirket açıklamasına göre gelir büyümesi Türkiye mobil pazarındaki arabağlantı ücretleri ve SMS maksimum fiyatlarındaki düşüş gibi regülasyonel değişiklikler, yaşanan devalüasyonun etkisiyle azalan Ukrayna katkısı ve 26 milyon liralık tek seferlik giderden etkilendi.

Şirketin toplam abone bazı ise son çeyrekte 157,000 azalarak 34.6 milyon olarak gerçekleşti.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv sonuçlara ilişkin açıklamasında, "Bu çeyrekte, finansal performansımız Türkiye'deki regülasyon kararları, Ukrayna'da yaşanan devalüasyon ve bir defaya mahsus giderler gibi çeşitli faktörlerden olumsuz etkilendi. Bu etkilere rağmen, grup büyümemiz yüzde 28 artan mobil genişbant gelirlerimiz ve yüzde 39 büyüyen Turkcell Superonline ile devam etti" dedi ve ekledi:

"Sonuç olarak, yılın ilk yarısını yüzde 4 büyüme ile tamamladık. Yılın ikinci yarısında ise grup bazında daha yüksek oranlarda büyümeyi hedefliyor ve yılsonu beklentilerimizi koruyoruz." Turkcell'in mobil genişbant gelirleri yüzde 28'lik artışla 434 milyon liraya yükselirken, iştirak gelirleri yüzde 17 yükselişle 627 milyon liraya ulaştı. Bileşik abone başına ortalama gelir (ARPU) arabağlantı ücretlerindeki düşüşün etkisiyle yüzde 0.9 düşüşle 22.1 TL olurken, aylık kullanım dakikası (MoU) yüzde 3.8 artışla 279.5 dakikaya ulaştı.

Yılsonu beklentilerini korudu

Turkcell yılın ikinci yarısında faaliyet gösterdiği ülkelerde makroekonomi ve rekabet koşullarının ilk yarı yıla benzer şekilde devam etmesini beklediğini açıklarken, "Arabağlantı ücret değişiminin etkisi 2014 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren ortadan kalkacak ve büyüme oranları karşılaştırılabilir olacaktır. Bu kapsamda, yılın ikinci yarısında daha yüksek büyüme oranlarına ulaşmayı hedefliyor ve Turkcell grup için 12-12.2 milyar TL ve FAVÖK için 3.7-3.8 milyar TL olan yılsonu beklentilerimizi koruyoruz" dedi. Turkcell'in ilk yarı sonu itibariyle 3.46 milyar lira konsolide borcu bulunuyor.