Turkcell'de düğüm çözülemedi

Turkcell hissedarları Çukurova ve Alfa ihtilafın çözümü için kendilerine tanınan sürede sorunu çözemedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hissedarları arasında anlaşmazlık bulunan Turkcell'de Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin ihtilaflı hisselerle ilgili çözüm için taraflara tanıdığı süre önceki gün dolarken; Çukurova'nın ardından diğer hissedar Alfa da çözüm yönünde bir adım atmadı.

Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, böylece süreçte tekrar başa dönülmüş oldu.

Çukurova Grubu, Alfa Grubu'na rehinli dolaylı Turkcell hisselerinin geri alımı için 2014'te Ziraat Bankası ile kredi sözleşmesi imzalamış ve Alfa Grubu'na 1.604 milyar dolarlık borcunu ödemişti. Bu kredi karşılığında söz konusu yüzde 13.76'lık pay Ziraat Bankası'na teminat olarak verilmişti.

Çukurova Grubu, Alfa'nın Çukurova Telecom Holdings'teki (CTH) hisselerini almak üzere teklif yapmış ancak Alfa bunu reddederek 2014 sonunda Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde hukuki süreci başlatmıştı.

Londra'daki tahkim mahkemesi, Çukurova'nın elindeki Turkcell hisselerini satması ya da Letterone'ın elindekileri alması gerektiğine hükmetmişti.

Tahkim mahkemesi kararına göre, Çukurova'nın 60 gün içinde Letterone'a ait Turkcell'deki yüzde 13.22 payı 2.7 milyar dolara satın alması veya Çukurova'nın kendi elindeki yüzde 13.76 Turkcell hissesini Letterone'a 2.8 milyar dolara satması gerekiyordu.

Çukurova Letterone'nın elindeki yüzde 13.22 payı satın almak için tahkim mahkemesinin belirlediği tarihe kadar teklifte bulunmamış, böylece satın alma hakkı Letterone'a geçmişti.

Rus Bankası VTB geçtiğimiz günlerde Turkcell'den hisse alımı konusunda Alfa Group ile anlaşma yaptığını açıklamıştı. Açıklamada anlaşmanın, VTB ve Alfa'nın Turkcell'e yatırım yapmasının "Alfa grubunun Turkcell'deki payını artırma olasılığı ile ilgili olduğu" belirtilmişti.

Letterone'ın Çukurova'nın elindeki söz konusu hisseleri alması için tanınan yasal süre ise önceki gün sona ermişti.

Letterone'dan dün Reuters'a e-mail yoluyla yapılan açıklamada, diğer hissedar Çukurova'nın tedbir kararını kaldırmadan Turkcell'deki hisseleri satın almanın yasal bir yolu olmadığı belirtildi.

Açıklamaya göre, hisselerin satın alınabilmesi için Çukurova'nın İngiliz Virgin Adaları Mahkemesi tarafından İsveçli telekom şirketi Telia lehine 2011'de verilmiş olan Çukurova Telecom Holdings hisselerinin el değiştirmesini engelleme kararını kaldırması gerekiyordu.

Açıklamada, "Çukurova kararı değiştirtmedi ya da kaldırmadı... Bu nedenle hisseleri geri alıp Turkcell'de iyi bir yönetim sağlayıp (CTH) hisselerini geri almanın hukuki bir yolu bulunmamaktadır" denildi.

Buna karşın, hukuki sürece Çukurova'nın nasıl baktığını bilen bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Alfa'nın satışa konu hisseleri almak istemesi halinde tedbir kararının buna engel oluşturmayacağını ancak Alfa'nın hisse almak istemediğini söyledi.

Söz konusu kaynak, "Böylece süreçte başa dönüldü" dedi.

TeliaSonera ile Çukurova’nın devam eden bir hukuki süreci olduğunu ve tarafların zaman zaman görüştüğünü belirten aynı kaynak, yargı süreci Alfa ile belirli bir noktaya gelirse üçlü bir anlaşmanın gündeme gelerek ihtilafların giderilebileceğini söyledi.

Çukurova Grubu'ndan şu ana kadar konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

Letterone'dan yapılan açıklamada konuya ilişkin değerlendirmede bulunan L1 Technology Yönetici Ortağı Alexey Reznikovich ise, "L1 bir süredir Turkcell hissedarları arasındaki bu açmazı çözmek ve Turkcell'in tüm paydaşları için faydalı, normal şekilde yönetilmesi için çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Turkcell ise KAP'a yaptığı açıklamada, ana hissedarlar arasındaki davalara taraf olmadığını, bu nedenle gelişmeler hakkında da doğrudan bilgi sahibi olmadığını duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir