Türkiye'de holdingleşme kararı aldı

Toyota Pazarlama ve ALJ Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ali Haydar Bozkurt:"Türkiye'deki şirketlerimizi bir holding çatısı altında toplama kararı aldık. Geçtiğimiz günlerde ALJ Holding AŞ'yi resmen kurduk ve ekibi yavaş yavaş oluşmaya başladı"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Toyota Pazarlama ve Satış AŞ ile ALJ Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'deki şirketleri holdingleştirerek, bir holding çatısı altında toplama kararı aldıklarını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde ALJ Holding AŞ'yi resmen kurduk ve ekibi yavaş yavaş oluşmaya başladı" dedi.

Bozkurt, Toyota Pazarlama ve Satış AŞ'nin yüzde 100 hissedarı ALJ'nin Türkiye'deki yeni yatırım planlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, ALJ Grubu'nun dünyada 12 binin üzerinde çalışanı bulunduğu ve yıllık cirosunun 6 milyar doların üzerinde olduğu belirterek, bu yıl itibariyle 400 binden fazla sıfır araç satışına ulaşacağını, orta vadeli hedeflerinin 500 binin üzerine çıkması olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin yatırım yapılmaya değer bir ülke olduğunu ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:
"Hedeflerimizde her zaman Türkiye'yi merkeze koymuştuk. Bu konuda çalışmalarımızı oldukça yoğunlaştırdık. Yavaş yavaş Türkiye'de hayal ettiğimiz yatırım boyutlarına doğru somut adımlar atmaya da başladık. Bizim Grubumuzun en önemli özelliklerinden biri, sıcak para yatırımıyla çok fazla ilgilenmiyoruz. Reel, orta ve uzun vadeli yatırımlarla ilgileniyoruz ve kalıcı işler ile ilgili yatırımlar yapmak istiyoruz. Çalışmalarımızın tamamı finans yatırımlardan uzaktır ve reel yatırımlardır. Kalıcı, katma değer yaratan, içinde bulunduğumuz ülkenin ekonomisine ve ülkeye her anlamda katma değer sağlayabileceğimiz yatırım hedeflerimiz var. Türkiye'deki şirketlerimizi holdingleştirerek, bir holding çatısı altında toplama kararı aldık. Geçtiğimiz günlerde ALJ Holding AŞ'yi resmen kurduk ve ekibi yavaş yavaş oluşmaya başlandı. Birkaç ay içinde Maçka'daki yeri açacağız."

"Mevcut şirket operasyonlarından 1 milyar dolar ciro"

Bozkurt, Türkiye'deki operasyonlarının ALJ Holding çatısı altında devam edeceğini anlatarak, "Bundan sonra kurulacak şirketler ve yeni yatırımlarda, ALJ Holding çatısı altında operasyonlarını sürdürecek. Resmi işlemler geçen ay bitti. ALJ Holding bünyesindeki tüm şirketlerinde çalışan sayısı 300 kişi, ama bu sayı giderek artıyor. Türkiye'de şu an itibariyle yapmış olduğumuz yatırımların toplamı çeyrek milyar dolara ulaştı. Mevcut şirketlerimizin operasyonlarından yaklaşık 1 milyar dolar kadar yıllık ciro elde ediyoruz" diye konuştu.
Yıl başından itibaren ALJ Finansman şirketinin de isminin duyulmaya başlanacağını belirten Bozkurt, şunları söyledi:
"Bir enerji şirketi kurduk. Henüz mevcutta düğmeye basılmış operasyonumuz yok, ancak enerji de bizim Türkiye'de merceğe aldığımız sektörlerden biridir. 2003'ten bu yana Grubumuzun en tepe yönetiminden başlamak üzere ülkemize ciddi bir yaklaşım vardı. Türkiye'nin 10 yıl öncesinde daha stabil bir ekonomiye gitmeye başlandığını gördük ve Türkiye'de yatırımlarımızı arttırma kararı almıştık. Avrupa, Rusya, Orta Doğu'yu düşündüğünüzde çok uygun coğrafi konumumuz var. Her yere kara ve deniz yolu bağlantımız da var. Birkaç sektörde üretim üssü olmaya namzet bir ülke konumundayız, özellikle otomotivde. Otomotiv dışı sektörlerde de aynı çalışmaların yapıldığını gözlüyoruz. Türkiye'nin genç nüfusu, kaliteli insan gücü, zengin kaynaklar ve büyüyen ekonomiyle Türkiye avantajlı bir ülke."

"Bugünkü yatırımlar minimum 3 katına çıkacak"

Türkiye'de farklı sektörlerde orta ve uzun vadede orta ve büyük ölçekli tüm yatırımlarla ilgilenmeye karar verdiklerini anımsatan Bozkurt, "Hedefimiz 10 yıl içerisinde bugünkü yatırımlarımızı minimum 3 katına çıkarmaktır. Diğer şirketlerimizin operasyonları da büyüyeceği için, seneye ALJ Finansmanı'nın ulaşacağı büyüklüğü düşündüğünüzde aslında 3 katı yatırım hedefi de büyümeye başlıyor" diye konuştu.
Bozkurt, sanayi, inşaat, turizm, enerji, gayrimenkul, madencilik, gıda ve dış ticareti yatırım yapılacak sektörler olarak belirlediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Sürdürülebilir enerji ile ilgili çalışmalarımız çok güçlü. Lokal ve global danışman firmalarla tüm sektörlerin çok ciddi analizler yaptık. Türkiye'de neyin potansiyel olduğuna baktık. Amacımız, sadece Türkiye'nin içinde yapacağımız yatırımlar değil, burada üretilen katma değerin yurt dışında hangi pazarlara ihraç edilebileceğine de bakıyoruz. Yapacağımız operasyon ne üzerine olursa olsun, mutlaka merkez üssünün Türkiye olmasını ve Türkiye'nin bir şekilde bundan nemalanmasını istiyoruz. Yapılan çalışmaların altında yatan niyet, ülkenin gelişimi için önemli. Analizler bile milyon dolara mal oluyor. Yatırımla ilgili bir limitimiz yok. Farklı sektörlerden yerli bir mevcut şirketten tutun, sıfırdan kurmaya, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye getirerek iş yapmaya kadar 10 yıl içinde projelerin fizibilitesi iyi olduğu sürece 1 milyar dolar yatırım düşünüyoruz. Doğru proje olduğu takdirde limit yok, finansman sıkıntımız yok."

"Türkiye'yi en büyük ikinci pazar haline getirmek hedefleniyor"

Bir gazetecinin, ALJ'nin Türkiye'ye yönelişine ilişkin soruya Bozkurt, "ALJ'nin 12 binden fazla çalışanı bulunuyor, 66 farklı milliyetten insan çalışıyor. ALJ'nin ilk yola çıkış ülkesi Suudi Arabistan'dır. Türkiye'ye ile ilgili hedef en büyük ikinci pazar haline getirmek. Bu, ALJ'de ilk defa planlanıyor" şeklinde konuştu.
Holding yapısı altında genel uygulama ne olursa o markaya göre hareket edileceğini ifade eden Bozkurt, ALJ'yi bütün yatırımların markası olarak gördüklerini ve Toyota'nın da bunlardan biri olduğunu kaydetti.
"Almak istediğiniz şirket var mı?" sorusuna Bozkurt, "İsim söyleyemem. Farklı sektörde analiz ve görüşme aşamasında olduğumuz şirket var. Bir şirket almak, ortak olmak, birkaç global şirketle birlikte satın almalar da olabilir" dedi.
Bozkurt, kamu ihalelerine ilişkin planlarının bulunmadığını belirterek, "İGDAŞ ya da kamu ihalesiyle ilgili çalışmamız yok. 'Otomotiv yatırımlarımızı da bitirdik' diye bir şey yok. Yan sanayi üretim yatırımları da çalıştığımız sektörlerden biridir. Otomotiv markasının distribütörlüğü geldiğinde de ilgilendiğimiz bir alandır" diye konuştu.

"ALJ, kredi kullanmayı sevmeyen bir şirket"

Halka arzlara ilişkin soruya da Bozkurt, "Hiçbir yerde halka açık değiliz. ALJ, kredi kullanmayı sevmeyen, kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapmayı seven bir şirkettir" dedi.
Bozkurt, kentsel dönüşümü takip ettiklerini ifade ederek, "Bizi heyecanlandıran, aksiyona geçirecek yatırımlardan hoşlanıyoruz. Kentsel dönüşümü yakından takip ediyoruz. Regülasyon net hale geldiğinde net bir şeyler söyleyebilirim. Türkiye için cesur ve gerekli bir proje" şeklinde konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir