Türkiye'nin en büyük yurtdışı ihalesini aldılar

Katar’da 2022 yılında düzenlenecek Dünya Kupası’nın hazırlık çalışmalarının en büyük işlerinden birini Türk şirketler aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI 

İSTANBUL - STFA İnşaat ve Yapı Merkezi 4.4 milyar dolarlık bedelle Doha Metrosu’nun en büyük ayağı olan “Gold Line” bölümünün tünellerini ve istasyonlarını yapacak. Şirketler şimdi de gözünü tüm metro projesinin ray döşeme ve sinyalizasyon işlerine dikti. Geçtiğimiz akşam ihale ile ilgili yapılan tanıtım toplantısında bir sunum yapan STFA İnşaat Başkan Yardımcısı Serkan Mısırlıoğlu’nun verdiği bilgilere göre Gold Line ihalesine yaklaşık 700 firma ilgi göstermiş, bunlardan 290 firmanın oluşturduğu 70 ortak girişim yeterlilik dosyası sunmuş.  SERCAN AKINCI - İSTANBUL Daha sonra işverenin ortak girişim sayısını önce 32’ye, daha sonra da 18’e düşürdüğünü aktaran Mısırlıoğlu 4 ana hattan oluşan Doha Metrosu’nun, 4.4 milyar dolar tutarındaki Gold Line paketini, 23 Nisan’da STFA ve Yapı Merkezi tarafından imzalandığını ifade etti. Projenin yapım aşamasında en çok 4 bin 500 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Tüm işlerin 31 Ağustos 2018’de tamamlanması planlanan Gold Line hattında STFA ve Yapı Merkezi’nin dışında 3 tane de yabancı ortak bulunuyor. Yunan bir firmanın yüzde 30 civarında ortaklığı bulunurken, bir Hint ve bir de yerel firma hattın yapımı için kurulan ortak girişim grubunda yer alıyor. STFA İnşaat ve Yapı Merkezi’nin ortaklıktaki toplam payı ise yüzde 40. Öte yandan şu anda hat üzerinde bulunan 4 istasyonun çalışmaları başlamış durumda. 

Küçük işte deprem olunca büyük işi aldılar 

Yurtdışında tek kalemde Türkiye’nin en büyük ihalesini almış olan iki firma şimdi tüm metro projesinin ray döşeme, sinyalizasyon ve jeneratör işlerini yapmak için de aday. Bu konuda çalışmalarını sürdüren şirketler, o ihalenin kazanılması halinde de Gold Line ihalesine yakın bir iş daha almış olacak. Toplam 52 firmanın oluşturduğu 18 ortak girişiminin her birine, 5 adet paketten sadece ikisine teklif verme hakkı tanınmıştı. 2 firma daha önce metro hattının en küçük ayağı için de teklif vermişlerdi. O süreci de anlatan Serkan Mısırlıoğlu, “Küçük kısım için tercih edilen firma olarak pazarlık için Qatar Rail Binası’na çağırıldık. Tam toplantıya başladığımız sırada hiç deprem olmayan Katar’da deprem oldu ve görüşme bir sonraki güne ertelendi. Yaptığımız pazarlıklar sonucunda o işi alamadık. Şimdi en büyük kısmın ihalesini kazandık” dedi. İhalesi yapılan ve Gold Line’ın da bulunduğu 4 ana hattan oluşan Doha Metrosu, kent merkezleri, önemli ticari alanları ve stadyumlar arasındaki bağlantıları sağlayacak. Şehrin yoğun yerleşim bölgelerini düşünerek Doha’nın merkezinde olan metro hatları tamamen yer altında olacak şekilde planlanmış. Ayrıca şehrin dışındaki yerlere ulaşım, yer üstü demiryolu/ metro hatları ile yapılması planlanıyor. Bu hatların ihalesinin henüz yapılmamış olması da Türk şirketler için yeni bir fırsat olarak duruyor. Projenin işvereni, Katar Demiryolları Şirketi (QRail) ülkenin FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağı yıl olan 2022’ye kadar çeşitli demiryolu projelerini tamamlamayı hedefliyor.

120 yıllık beton garantisi verildi

• Projenin yapım aşamasında şunlar yapılacak:

• Gold Line Hattı; Yeni Doha Havalanı'ndan başlayarak şehri doğudan batıya doğru geçiyor

• Proje kapsamında 32 km uzunluğunda ve 7,15 metre kazı çapında tünel bulunuyor.

• Hat boyunca yaklaşık 128 bin adet tünel segment kullanılacak.

• Tünellerin yapımında, aynı anda 6 adet tünel delme makinası (Köstebek / TBM) kullanılacak.

• 13 yeraltı istasyonunun mimarisi en yüksek standartlar ile yapılacak ve 30 metre derinde olacak istasyonlarda maksimum güneş ışığından yararlanılacak.

• Proje kapsamında 120 yıl dayanımlı toplam 1 milyon metreküp beton kullanılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir