Türkiye'nin en itibarlı markaları açıklandı

Koç Holding, Sabancı Holding ve Turkcell, Türkiye’nin en itibarlı üç markası oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtibar Atölyesi tarafından 2011 yılından bu yana düzenlenen, Türkiye İtibar Endeksi (TİE) araştırması 2014 yılı sonuçları açıklandı. 

Araştırmaya yanıt veren katılımcılara göre; Türkiye’nin en itibarlı üç markası; Koç Holding, Sabancı Holding ve Turkcell olarak sıralandı.

Yine Türkiye İtibar Endeksi Araştırması’na yanıt veren katılımcılara göre; Türkiye’nin en itibarlı 10 markası ise alfabetik sıralamayla, Arçelik, Eczacıbaşı, İş Bankası, Koç Holding, LÖSEV, Sabancı Holding, THY, Turkcell, Ülker ve Vestel. 

Sonuçların açıklanması ertelendi

İtibar Atölyesi tarafından 2011 yılından bu yana yapılan Türkiye İtibar Endeksi (TİE) Araştırması 2014 Sonuçları geçtiğimiz Nisan ayında tamamlandığını ifade eden İtibar Atölyesi Başkanı Ertan Acar, “Araştırmamızı geçtiğimiz Nisan ayında tamamladık. Ancak sonuçları 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin yarattığı ülkemizdeki seçim atmosferini, Suriye ve Irak’taki savaş ortamını, döviz piyasalarındaki dalgalanmaları ve bunların ülkemizin ticari yaşama olan etkilerini de dikkate alınarak sadece bu yıla mahsus eylül ayında açıklamaya karar verdik” diye konuştu.

Bu yıl elektronik ortamda gerçekleştirildi

Araştırmada sonuca ulaşmanın daha sağlıklı ve hızlı olması bakımından TİE’yi elektronik ortama taşımaya karar verdiklerini ifade eden Acar, “Teknolojinin ilerlemesi ve bu sayede çeşitli web kaynakları ve sosyal medya kanalları gibi daha hızlı ve etkileşimli iletişim kanallarının ortaya çıkması nedeni ile tüm dünya bu tür saha araştırmalarını artık elektronik ortamda gerçekleştirmekte. Biz bu yeni trendi bu yıl TİE’de uygulamaya karar verdik” dedi.

Araştırmaya yanıt verenlerin yüzde 61 hane halkı reisi

TİE’ye yanıt veren katılımcıların yüzde 64'ünü erkek, yüzde 36’sını da kadınlar oluşturdu. Elektronik posta, web duyuruları ve sosyal medya kanalı ile yurt çapında yaklaşık 1 milyon 200 bin internet kullanıcısına ulaştırılan TİE’ye tüm yanıt verenlerin yaş ortalaması ise 40 olarak ortaya çıktı. Yine TİE’ye yanıt veren katılımcıların yüzde 63’ü üniversite ve üstü eğitim düzeyine sahip ve yüzde 69’u 4 bin TL ve üzeri gelir düzeyine sahip kişilerden oluşuyor.

TİE 2015 Araştırması’nda bu yıl dikkat çeken şeylerden biri de “Sigorta Sektörü” ve “Üniversiteler” kategorilerinde verilen yanıtlara göre; “En İtibarlı” ilan edilmeye uygun şirket ya da marka belirlenemedi.

Sektörlere göre en itibarlı markalar

Holdingler: Koç Holding 
İlaç sektörü: Abdi İbrahim
Gıda sektörü: Ülker
Beyaz eşya sektörü: Arçelik
Otomobil sektörü: Audi
İnşaat sektörü: Ağaoğlu
GSM sektörü: Turkcell
Ulaşım sektörü: THY
Bankacılık sektörü: Garanti Bankası
Enerji sektörü: Enerjisa
Elektronik eşya sektörü: Vestel
Turizm sektörü: ETS
Hazır giyim sektörü: Vakko