Türkiye’nin en beğenilen 100 startup’ı kürsüye çıktı

Türkiye’nin en başarılı 100 startup şirketi belli oldu. TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Endevour Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirilen Startup 100 Ödülleri’nde ilk sırayı Bitaksi alırken, ikinci Paraşüt, üçüncü ise Onedio oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan Akıncı / İSTANBUL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu ve Endevour Türkiye’nin desteğiyle ‘Startup 100 Ödül Töreni’nde en iyiler belli oldu. Vodafone Fikir Çarkı, Anadolujet, DAP Holding, İTÜ Arı Teknokent, Brighter Together, Start Up ve Bizz Consulting ’in sponsoru olduğu törende Türkiye’nin en beğenilen startup şirketi Bitaksi oldu. Sırasıyla en iyi ilk 10 şirket ise Paraşüt, Onedio, Getir, Ingenious, Iyzico, Blesh, Peak Games, Zeplin, Visionteractive şeklinde sıralandı. En başarılı ilk 3 kadın Zeplin.io, Armut.com, Annelutfen, Anadolu kökenli en başarılı ilk 3 startup ise Infodif-Ankara, Komşuköy-Antalya, Duraktan Taksi-Ankara oldu. En genç startup ise Scorp seçildi. Törende, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali İsmail Sabancı, TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, Anadolujet Başkanı İbrahim Doğan, İTÜ ARI Teknokent CEO’su Kenan Çolpan, Aslanoba Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Aslanoba ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Şule Yüksel de hazır bulundu.

Vodafone’dan girişimcilere destek

Törende verilen bilgiye göre, Startup 100 Listesi, Türkiye’de melek yatırımcılardan risk sermayesi şirketlerine, basından bankalara büyük bir kaynak oluşturması hedeflenerek hazırlandı. Liste, sektörün önde gelen 58 isminin katkıları ve büyük jüri oylamasıyla gerçekleşti. Törenin açılışında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, önemli bir istihdam ve ekonomik gelişim kaynağı olan dijital girişimciliğe dikkati çekerek, şunları söyledi: “Dijital dönüşümün getirdiği baş döndürücü değişim sürecinde keşfedilecek, geliştirilecek çok fazla inovatif fikir var. Bu fikirler, önemli ekonomik gelişim fırsatları sunuyor. Biz de Vodafone olarak bu alandaki girişimleri, ekonomimize kazandırmak için geçtiğimiz yıl önemli bir adım attık ve ‘Fikirçarkı’ programını başlattık. Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels (BUBA) ile birlikte başlattığımız Fikirçarkı Programı ile projeleri fikir aşamasından büyüme aşamasına kadar değerlendirerek, destek sunuyoruz.”

“10 bin girişimciyi eğittik”

Buruk, program ile Türkiye’deki yenilikçi dijital fikirleri ortaya çıkararak Türkiye ekosistemine katmak ve girişimlerin para kazanır, ticaret yapabilir hale gelmesine destek olmak istediklerini belirterek, Fikirçarkı kapsamında Anadolu’da 38 üniversiteye gidilerek 10 binin üzerinde potansiyel girişimciye eğitim verdiklerini aktardı. Programa bin 300’ün üzerinde fikir sahibinin başvurduğunu, 11 ayda bin 200 girişimciye bire bir eğitim verildiğini anlatan Buruk, bugüne kadar 428 projenin ön değerlendirme komitesinden geçtiğini, 191 girişimciyle ayrıntılı görüşmeler yapıldığını ve 26 projeye destek verdiklerini söyledi. Ender Buruk, programa birinci yılında 5 milyon lirayı aşan bir yatırım yaptıklarını dile getirerek, “62 melek yatırımcı programımıza üye oldu. Girişimciliğe yatırımın geleceğe yatırım demek olduğuna inanıyoruz. ‘Dijital Dönüşümü’ne liderlik eden bir şirket olarak, dijital girişimciliğin desteklenmesi konusunda yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

Girişimciliği destekleyen şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor

Törende konuşan Anadolujet Başkanı İbrahim Doğan, Anadolujet içinde oluşturdukları girişimcilik ekosisteminin hayata geçiş süreci ile ilgili bilgi verdi. Yeni girişimlere ve girişimcilere kapılarının açık olduğunu belirten Doğan bu konuda girişimcilerin kendilerine ulaşması çağrısında bulundu. TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, “Gaziantep, Denizli, İzmir gibi illerde 5’e yakın ‘TEB Girişim Evi’ açtık, hedefimiz bunu önce 10 ile çıkarmak, sonra da Türkiye’de yaygınlaştırmak” dedi. Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali İsmail Sabancı ise 1995 yılından beri melek yatırımcı olduğunu hatırlatarak 100 girişimci arasında 4 tane kadın olduğunu söyledi. “Olumlu tarafından bakacak olursak 1 kadın eşittir 25 erkek demek diyebiliriz” esprisi yapan Sabancı konunun önemine dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir