Türkiye’nin ilk suni ipek tesisini Sönmez kuracak

Sönmez Holding, suni ipek fabrikası yatırımına hazırlanıyor. Türkiye’de ilk olacak tesis, 5 bin ton/yıl üretim kapasiteyle çalışacak. Sönmez, tesisi 2017 yılında hayata geçirmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Sönmez Holding, yatırımına hazırlandığı suni ipek fabrikasıyla Türkiye’ye yüzde 100 ithal edilen suni ipekte ithal ikamesi yapacak. 5 bin ton/yıl üretim kapasiteyle Türkiye’nin tek suni ipek fabrikasını kurmak için kolları sıvayan Sönmez, 2017 yılında realize etmeyi planladığı bu yatırımıyla yaklaşık 30 milyon dolarlık bir ticaret açığını da kapatmayı planlıyor.

Holdingin yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Sönmez Holding CEO’su Kemal Erdoğan, “Türkiye’nin yüzde 100 ithal ettiği suni ipek fabrikası kurmak için yatırım hazırlığındayız. Bu üretim bugün dünya genelinde sadece Çin’de yüksek oranlarda yapılıyor. Fabrikanın kurgusu anahtar teslim olacak. Kullanılan üretim süreçlerinin teyidi, teknik olarak kendi mühendislerimizin kimyasal ve çevresel olarak bunu incelemesi gerekiyor. Teknik olarak hiçbir sıkıntı yaşanmaması, doğru teknoloji kullanılması ve doğru süreçlerin işletilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Şu anda aldığımız teknolojinin doğru teknoloji olması için çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. Türk mühendisliğiyle gerçekleştirilecek” dedi. Marmara Bölgesi’nde kurulması planlanan fabrikanın 5 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip olacağını belirten Erdoğan, “Yatırım tutarı ise 50 ila 70 milyon dolar arasında olacak. Bu da yıllık yaklaşık 30 milyon dolarlık bir ticaret açığını kapatacak. Suni ipek dediğimiz yüzde 100 organik ve selüloz bazlı bir iplik. Çok ince ve ipeksi yapısı nedeniyle suni ipek deniyor. Tekstilde özellikle konfeksiyonda yoğun olarak kullanılıyor. Dünyadaki kullanımı da yaygın. Sadece Bursa’nın yıllık tüketimi 5 bin ton. Avrupa’da rekabet nedeniyle çok kısıtlı üretiliyor. Yoğun olarak Çin’de üretilip dünyaya satılıyor. Bu yatırım konusunda çevre ile ilgili konulara özellikle hassasiyet gösteriyoruz. Yatırım Türkiye’de ilk ve tek olacak. 250 kişilik bir istihdam sağlaması bekleniyor. Fizibilitelerimiz pozitif çıkarsa 2017 yılı içinde yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Tekstilin diğer alanlarında da yatırım planları var

Holdingin tekstildeki diğer yatırımlarıyla da ilgili açıklamalarda bulunan Kemal Erdoğan, iplik üretimi yaptıkları Sönmez Pamuklu Sanayi’nde yenileme ve kapasite artırımı planları yaptıklarını, viskon ve karışım olmak üzere günlük 10 ton olan iplik üretimini 30 tona çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Dokuma ve boya işlemleri yapan ASF’de de modernizasyon yatırımına yöneldiklerini dile getiren Erdoğan, burada da ürün gamını artıracaklarını söyledi. Kemal Erdoğan, farklı sektörler için özellikli kompozit kumaşlar ürettikleri STA bünyesinde de katma değerli ürün gamında arayışlarının sürdüğünü ifade etti.

Erdoğan, Adana Yumurtalık Serbest Bölge’de kurulu kapasitesi 2 milyon ton olan çimento fabrikasında da yüzde 100 dolulukla çalıştıklarını, üretimin yüzde 90’ını Suriye ve İsrail ile pek çok Afrika ülkesi de dahil olmak üzere 30’a yakın ülkeye ihraç ettiklerini vurguladı. Erdoğan çimentodaki ihracat oranını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.