'Türkiye'ye güveniyoruz, yatırım yapmaya devam ediyoruz'

Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nin en büyük endüstriyel yapıştırıcı fabrikası için Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, “Türkiye’ye güveniyoruz, yatırım yapmaya devam ediyoruz” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan AKI

“Türkiye’de dış yatırımların azaldığı, tartışmaların olduğu bir dönemde, bu ülkeye güveniyoruz, ülkeye yatırım yapmaya devam ediyoruz. Geleceğine inanıyoruz… Bu yatırımla örnek olarak bir mesaj vermek istiyoruz”… Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar yeni yaptıkları fabrika yatırımı nedeniyle buluştuğumuz toplantıda bunları söylüyordu. Henkel dünya çapında çamaşır ve ev bakımı, güzellik bakım ve yapıştırıcı teknolojileri olmak üzere üç iş biriminde faaliyet gösteriyor. Aslında sohbetimizde Kocaeli Gebze’de temeli atılan fabrikanın iki önemli özelliği ortaya çıkıyordu. Bunlardan biri Alemdar’ın sözünü ettiği gibi yatırımların hız kestiği bir dönemde yabancı sermayeden gelen bir yatırım olması… Bugün için bunun “psikolojik” bir önemi var. Fakat gelecek açısından bakarsak, fabrikanın başından projelendirilmesinin dünyadaki üretimde yeni rekabet alanı olacak, “Endüstri 4.0” olarak tasarlanması ve bölgedeki en büyük endüstriyel yapıştırıcı fabrikası olması, gelecekte diğer sektörlere destek açısından da çok önemliydi.

10. Endüstri 4.0, Türkiye’ye

Yerinde üretim ve tüketimi hedef alan Alman Henkel, dünyada bu kapsamda ağırlıklı Uzakdoğu olmak üzere “Endüstri 4.0” özellikte 9 fabrika yapmış. Endüstriyel yapıştırıcı üretecek olan Gebze fabrikası 10. olacak… Yine toplantıda bulunan Türk Henkel Yapıştırıcı Teknolojileri Başkanı İsmail Akkoçoğlu da bu konuda bilgi verirken, Almanya’daki fabrikaların kuruluş olarak daha eski ve çok büyük olması nedeniyle, “Endüstri 4.0”a bölümler halinde geçtiğini, yeni fabrikaların ise baştan böyle tasarlandığı bilgisini veriyordu.

Rekabet açısından avantajlar

Akkoçoğlu’nun rekabet açısından verdiği önemli bir bilgi de şöyle: “Bizim rekabette en önemli sektörlerimiz otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler… Bu yatırım hem kapasite artışı hem de lokalize etmeyi planladığımız ürünlerimiz ile yapıştırıcı teknolojileri alanındaki pek çok geliştirmeyi yapmamız mümkün olacak. Örneğin otomotiv sektörü için sprey şeklinde uygulanabilen ses sönümleyiciler, bebek bezi gibi hijyenik ürün üretimi için prosesleri kolaylaştıran ve hızlandıran yapıştırıcılar, gıda ambalajları için daha az enerji tüketen, hızlı ve sağlam paketleme sağlayan su bazlı yapıştırıcılar gibi teknolojik ürünlerimiz biz müşterilerimize daha iyi hizmet verirken, onların rekabetine de katkı yapmış olacağız”.

“Türkiye’ye büyüme için teşekkür ettiler”

Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar şunları söyledi: “2015 yılında toplam satışlarımız 18 milyar euro… Tarihi olarak kuruluşumuzdan bu yana finansal sonuçlar açısından en iyi dönemimizi yaşıyoruz. Bu bizim üretimden pazarlamaya son yıllarda alınan kararlar ve ekiplerimizin çalışmalarından kaynaklanıyor. Geçen yıl, yüzde 2,8 organik büyüme, nominal olarak ise yüzde 3,4 oluyor. 3. çeyrekteki gelişmekte olan ülkelerin satış büyümesinin yüzde 6,7 ve faaliyet karımız ise yüzde 7,6 artış ile 837 milyon euroya ulaştı… Türkiye ve Rusya ekiplerine merkez yönetim teşekkür etti. Çünkü dünyadaki büyümeye en çok katkı yapan iki ülke olduk. Türkiye’de toplam satışlar bir önceki yıla göre tek haneli artış ile yaklaşık 420 milyon euro.”

Yatırım kararını neler etkiledi?

Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, 120 kişiye istihdam yaratacak fabrikanın en yüksek teknoloji ve standartlara sahip olduğunu belirtiyor. Alemdar, “Henkel sürdürülebilirlik stratejisini üretimden müşteri işbirliklerine, yerel sosyal sorumluluk projelerinden üretim tesislerine kadar tüm değer zinciri boyunca uyguluyor. İşte bu fabrikamız da bunun en güzel kanıtlarından birisi” diyor. Alemder, yatırımda teşviklerin etkisini sorduğumuzda da bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Hükümetin veridği teşvikler yatırımın yapılabilirliği için temel teşkil ediyor… Bununla birlikte Türkiye açısından pazar büyüklüğü, Türkiye ve çevresindeki büyüme potansiyeli, nitelikli bir yönetim ve tabii son noktada iyi bir teşvik paketinin olması merkezlerin yatırıma ikna edilmesinde önemli rol oynadı.”

Yeni fabrikanın özellikleri

◗ Orta Doğu ve Afrika bölgesinin en büyük endüstriyel yapıştırıcılar fabrikası,

◗ Endüstri 4.0’ın en yeni uygulamaları yer alacak. 34.000 m2 alana kurulu.. Bu alanın 6,5 dönümü yeşil alan,

◗ Tesis 2017 yılı sonunda açılacak. Yüzde 50 kapasite artışı sağlayacak,

◗ LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikasını hedefleyen yeşil bir bina olarak projelendirildi,

◗ İlk etapta, enerji ihtiyacının yüzde 30’luk kısmını yenilenebilir enerji yoluyla tedarik edecek,

◗ Tesis yağmur suyunu toplayarak geri kullanımını sağlayacak ve her detayı çevre duyarlılığı içinde ve karbon ayak izini en aza indirmek üzerine düşünülmüş.

Bu konularda ilginizi çekebilir