Uluslararası enerji ihalesinde ŞA-RA Enerji ön plana çıktı

Son dönemde sayıları artan ülkeler arası elektrik satışını hedefleyen enterkonnekte projelerinin en önemlilerinden biri olan CASA-1000 projesinde hem yapım hem de ihale aşamaları devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ
ANKARA- Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan ve Pakistan koridoru için planlanan projede ülkelerin birbirlerine enerji nakil hatları ve trafo merkezileri ile bağlanmaları, bu sayede de Güney Asya ile Asya Arasında Bölgesel Elektrik Pazarı için bir adım daha atılmış olması hedefleniyor. Proje kapsamında; 1.000km üzerinde 500 kV enerji nakil hattı, dönüştürücü merkezler ve trafo merkezleri yer alıyor.

Mevcut durumda; Afganistan ve Tacikistan bölgeleri için ihaleleri kazanan firmalar çalışmalarına başladı. Kırgızistan ihaleleri değerlendirme aşamasında. Pakistan tarafı için ise yeni ihale ilanı bekleniyor.

Proje, enerji piyasaları için büyüklüğü nedeniyle çok önemli bir konumda olmasının yanı sıra Türkiye’den ihale katılımcıları olduğu için ülkemiz için de önemli durumda olduğu ifade ediliyor.

ŞA-RA’ nın şansı yüksek

ŞA-RA Enerji A.Ş., bu projenin Kırgızistan ayağına katıldı ve teknik değerlendirmenin ardından ticari değerlendirmeye alınmaya hak kazandı. Açılışa göre ihalede 2. durumda ŞA-RA Enerji, CASA-1000 idaresi ve projenin finansal kuruluşları olan Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Dünya Bankası’na (WB) itirazda bulundu. İtiraza gerekçe olarak da 1.teklifin geçerlilik süresinin dolması ve alternatif teklifin usule aykırılığı gösterildi.

Kaynaklar gerek alternatif teklif verilmesi, gerekse geçerlilik süresi dolan teklifin şartnameye göre değerlendirmeye alınmasının uluslararası kurallara göre mümkün olmadığını belirterek ŞA-RA Enerji’nin 2. en iyi teklif sahibi olarak ihaleyi kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydettiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir