ÜNLÜ & Co Avrupalı vakıfla 110 milyon dolarlık fon kurdu

ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Ünlü, Avrupalı bir vakıfla yatırım ortaklığı anlaşması gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu anlaşmaya göre ilk aşamada 110 milyon dolarlık bir sermaye ile başlıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Yatırım bankacılığı ve varlık yönetim grubu Ünlü & Co, Avrupa'nın bilimsel araştırmalara odaklı vakıflarından biriyle Türkiye'de başta hisse senetleri, tahsili gecikmiş alacaklar, gayrimenkul varlık sınıflarına yatırım yapmak üzere ilk aşamada 110 milyon dolarlık bir fon kurduğunu açıkladı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, ekonomide bu dönemde oldukça olumsuz görüşler olmasına rağmen, mali piyasaların beklentilere göre daha iyi performans gösterdiğini söyledi. 

Geçen yılki Gezi olayları, aralık ayındaki gelişmeler ve çift seçime rağmen yatırımların sürdüğünü aktaran Ünlü, 2013 başından bu yana 2 milyar liranın üzerinde satın alma ve birleşme işlemi gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Ünlü, bu yılın geçen seneye göre daha iyi bir yıl olduğunu, şu ana kadar imzalanan ve tamamlanan 6 işlemleri olduğunu dile getirdi. 

Sene sonuna kadar her biri 100-150 milyon dolarlık olmak üzere 3 tane daha birleşme ve satın alma işlemi tamamlamayı planladıklarını, bu yılın toplamının 1 milyar dolara yakın olacağını ifade eden Ünlü, toplamda 15 işlemle uğraştıklarını anlattı. Ünlü, 3 tane alım satım işleminden birisinin perakende, birisinin gıda, birisinin de banka dışı finans sektöründe olduğunu vurguladı. 

Yılın ilk çeyreğinde politik soru işaretlerinin çokluğu nedeniyle yatırımcıların durup beklemeyi tercih ettiğini belirten Ünlü, 2015'in ilk çeyreğinin birleşme ve satın alma işlemlerinin tamamlanması açısından daha aktif olacağını söyledi. 

Belirsizlik döneminden en fazla halka arzların etkilendiğine, bu sene yapılması planlanan halka arzların hepsinin ötelendiğine dikkati çeken Ünlü, şöyle devam etti: 

"Ekim-kasım döneminde de ciddi bir halka arz gerçekleşmeyecek. Elimizdeki halka arz projelerini gelecek yıla erteledik. 2010 başından bu yana özelleştirmeler harici yaklaşık 2,7 milyar dolarlık plasman gerçekleştirdik. Geçen sene Ülker'in ikincil halka arzını gerçekleştirmiştik. Bu sene için de buna benzer ikincil arzlar yapacağız. Bir tanesi açıklandı. 12 ay içerisinde Gözde'nin ikincil arzını yapacağız. Bu aralar üzerinde çalıştığımız ve bu yıl başlayacağımız bir arz daha olacak, 200 milyon doların üzerinde bir arz. Şirket halka açık olduğu için ismini açıklayamıyorum ama önümüzdeki bir hafta içinde açıklama imkanını bulacağız. Halka arz piyasası çok aktif olmasa da her halde sene sonuna kadar 400-500 milyon dolar tutarında plasman gerçekleştirmiş olacağız." 

"Bu ay içinde Karsan'a ikinci bir arz tahvil ihracı yapacağız" 

Ünlü, bu sene özel sektör tahvillerinde gelişmeler olduğunu, bütün firmaların artık bunu cazip ve alternatif bir fonlama imkanı olarak gördüğünü anlattı. 

Şirketlerin buradaki ihraçları arttıkça yatırımcı ilgisinin de arttığını belirten Ünlü, bu yıl 3 tane arz gerçekleştirdiklerini, bu ay içinde Karsan'ın ikinci bir arz tahvil ihracını yapacaklarını, sene sonuna kadar 2 ya da 3 tane daha halka arz tahvil ihracı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Hedeflerinin gelecek yıl her ay en az bir tahvil ihracı gerçekleştirmek olduğunu söyleyen Ünlü, bunun olası gözüktüğünü, şu anda 8-9 firmayla görüştüklerini dile getirdi. 

Faizlerin düşmesi ve yatırım araçlarının çoğalmasıyla beraber, bireysel yatırımların karar vermelerinin daha güç bir hale geldiğine işaret eden Ünlü, bu nedenle profesyonel portföy yöneticilerine ihtiyacın arttığının altını çizdi. 

Emekliliğe yapılan yatırımlarla buradaki kaynakların da büyüdüğüne dikkati çeken Ünlü, 3 yıl içinde yönettikleri fonun 2,5 milyar liraya çıkmasını hedeflediklerini vurguladı. 

Varlık yönetim işlerinin de büyümeye devam ettiğini anlatan Ünlü, "Son 1,5 yıl içinde 3 tane portföy satın aldık, 450 milyon liraya yakın yeni tahsili gecikmiş alacak devraldık. Toplam borçlu sayımız 250 bine ulaştı" diye konuştu. 

Bu hafta itibariyle Avrupa'nın en büyük vakıflarından biriyle yatırım ortaklığı anlaşması gerçekleştirdikleri bilgisini veren Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu anlaşmaya göre ilk aşamada 110 milyon dolarlık bir sermaye ile başlıyoruz. Bu fonun yatırım alanı daha geniş tabanlı. Hisse senetlerine yatırım yapıyor. Ama gayrimenkul, altyapı gibi borç araçları üzerinden yatırım yapabilme gibi bir esnekliğe de sahip bir fon. Bu süresiz bir ortaklık... Ortağımız bir vakıf olduğu için, zaman baskısı olmadığı ve 20 milyar doların üzerinde kaynakları olduğu için bu şekilde bir ortaklık gerçekleştirdik, ismini açıklayamıyoruz." 

Ünlü, 2015 senesinin daha aktif olacağını düşündüklerini belirterek, "Yabancı yatırımcılar seçimler bittikten sonra politik istikrarda bir sorun görmedikleri için yatırıma tekrar başlamak istiyorlar" dedi. 

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirim kararı ve ABD'nin faiz artıracağı bir dönemde bunlardan Türkiye'nin daha az etkileneceğini anlatan Ünlü, Türkiye'nin bu yılki büyümesinin, başta beklendiği gibi kötü gerçekleşmeyeceğini, yüzde 3'ün üzerinde olacağını düşündüklerini, 2015'in ise daha önceki yıllar gibi daha iyi olacağını söyledi. 

"Dünyanın en büyük devlet fonlarından birisi ile toplantı yaptık" 

Ünlü, toplantıdan sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 

Tahsili gecikmiş alacak borçları ile ilgili bir soru üzerine Ünlü, tahsilatların yüzde 80'den fazlasının karşılıklı anlaşmak suretiyle yapıldığına dikkati çekti. Ünlü, "Şimdi bir tane portföy alıyoruz, 60 bin tane borçlu var" dedi. 

Ünlü, tahvil ihraçları ile ilgili bir soru üzerine, vadelerin halen 2 yıl olduğunu söyledi. Tahvillerde ikinci el piyasasında halen bir derinliğin oluşmadığını anlatan Ünlü, Türk lirasına şu anda sadece Türklerin yatırım yaptığını, yabancıları da bu piyasaya çekmek istediklerini dile getirdi. 

Dünyanın en büyük devlet fonlarından birisi ile toplantı yaptıklarını aktaran Ünlü, şunları kaydetti: 

"Bundan 1,5 yıl önce Türkiye'ye yatırım yapma kararı almışlardı. Sonra hem bizde hem de bölgede yaşanan olaylardan dolayı 'Bunu buza yatıralım' dediler. Hatta borsada bir iki ufak tefek yatırımları vardı ve sattılar. Fakat eylülde geldiler ve 'Biz hata ettik galiba, politik bir şey olmadı, istikrar devam ediyor, biz buraya ne yatırım yapabiliriz' diye kapı kapı şirket dolaşıyorlar. Biz de fonumuzu kurarken, geri çekilirler mi diye korkmuştuk. Bu vakıf bize, 'Biz süresi olmayan bir vakıfız. Dünyadaki ülkeleri inceledik, gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye'nin önümüzdeki 30-50 yılda çok büyük potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Onun için de bu yatırımı yapmak istiyoruz, aman sakın yavaşlatmayın' dediler." 

Ünlü, bu yıl birleşme ve satın alma işlemlerinin hacminin 13-14 milyar dolar arasında olmasını beklediklerinin altını çizdi. 

Her halka açık şirketle ilgili gelişmenin yatırımcı açısından endişe oluşturduğunu vurgulayan Ünlü, bu tip işlemler gerçekleştirilirken çok dikkatli davranılmazsa bunun bir trend olduğu algısının oluşabileceğini, bunun da uzun vadeli yatırımcıların bakış açısını etkileyebileceğini belirtti. Ünlü, geçen haftalarda Güney Afrika'da küçük bir bankanın battığını, ardından ülkedeki kurların oynadığını hatırlattı. 

Politik şeffaflıkla birlikte yatırımcıların artık Türkiye'yi daha çok incelediğini anlatan Ünlü, "Adamlar 1,5 yıldır burayı tavaf ediyorlar" değerlendirmesini de yaptı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir