Vodafone’un çarkları dijital dönüşüm için dönecek

Vodafone Türkiye, Türkiye’nin dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda girişimcilere destek verecek. İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, Fikir Çarkı adı verilen proje kapsamında girişimcilere yılda 5 milyon TL’lik destek vereceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vodafone Türkiye, Türkiye Vodafone Vakfı (TVV), Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels’ın (BUBA) katkılarıyla ‘Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı’ başlattı. Pilot uygulamaya 160 başvurunun yapıldığı proje kapsamında 5 aşamayı geçen ve işe dönüştürülebilen fikirlere yılda 5 milyon TL’lik destek sağlanacak. Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı’nın tanıtım toplantısında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin büyük bir potansiyel vaat ettiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Küresel Girişimcilik Monitörü’nün 2013 yılı Türkiye sonuçlarına göre, Türkiye’de her 100 kişiden 32’sinin önümüzdeki üç yılda girişimcilik faaliyetinde bulunmayı planladığını anlatan Ender Buruk, bu sayının gelişmekte olan ülkelerde 29, gelişmiş ülkelerde ise14 olduğunu söyledi. Diğer yandan, üniversite mezunu girişimcilerin oranının ise 2006’da yüzde 15,30 iken, 2013’te yüzde 44’e yükseldiği bilgisini veren Buruk, “Bu rakamlar, bize, Türkiye’de girişimci potansiyelinin son derece yüksek olduğunu, özellikle de gençlerin girişimciliğe daha fazla ilgi duyduğunu gösteriyor. Biz de Vodafone Türkiye olarak, proje ortaklarımızla Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı’nı oluşturduk” dedi. 

Pilot uygulamada 160 fikir toplandı 

Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı ile hayata geçirilmesine karar verilen dijital projeler için yılda toplam 5 milyon TL’lik maddi destek sağlanacak. Bu fon, ücretsiz sunulacak mentorluk hizmetleri, Vodafone SIM kartla sınırsız konuşma imkânı, Vodafone markalı cep telefonu, Vodafone Net Cloud servisleri gibi yan haklarla da desteklenecek. Söz konusu fikirler hiçbir ticari ortaklık kurulmadan hayata geçirilecek. Vodafone ayrıca, başarılı projelerden kendisi için uygunluk arz eden bir ya da daha fazla projeyi satın alarak, genç girişimcilere gelir paylaşımı modeliyle ek kazanç da sağlayacak. Buruk, teknolojik dönüşüme öncülük etlmek istediklerini belirterek, “Bu programın, genç girişimcilerimizin uluslararası platformlarda da söz sahibi olmasında rol oynayacağını düşünüyoruz” dedi.

Beş aşamalı süreçten geçilecek 

Mayıs-Ekim 2014 tarihleri arasında yürütülen pilot uygulamada 160 fikrin toplandığı Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı, beş aşamalı bir süreçten oluşuyor: 
Fikir toplama: Programa özel olarak geliştirilen www. fikircarki.vodafone.com.tr sitesinden fikirler toplanıyor. 
Eğitim: Uluslararası Girişimcilik Merkezi kanalıyla düzenlenen e-eğitim ve mentorluk faaliyetleriyle potansiyel girişimciler eğitiliyor. 
Tohumlama: Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels (BUBA) ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi kanalıyla “tohumlama” yapılıyor. Bu kapsamda, girişimci adaylarına mentorluk, kuluçka merkezi, teknik destek ve başlangıç sermayesi sağlanıyor. 
Şirket oluşumu: Proje ortaklarıyla birlikte, “yenilikçi şirket”lerin (startup’ların) oluşması için gerekli altyapı sunuluyor. Buna göre, mentorluk, kuluçka merkezi, geliştirme, ayrıntılı teknik değerlendirme ve fonlama sağlanıyor. 
Büyüme:  Bir önceki aşamada alınan desteklerle belli bir seviyeye gelen girişimler, Vodafone’un yatırımcı ekosistemiyle buluşturuluyor.