VW yatırım bütçesini azaltıyor

Emisyon testi skandallarıyla sarsılan Alman otomobil devi Volkswagen, 2016 yatırım bütçesini azaltacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman otomobil üreticisi Volkswagen'ın (VW), 2016 yılı için bazı yatırım planlarını 1 milyar avro azaltacağı bildirildi. 

Dizel araçlardaki emisyon testi skandalıyla gündemde olan VW'den yapılan açıklamada, şirketin mevcut durum nedeniyle otomobil bölümündeki bazı yatırım faaliyeti planlarını yeniden ayarladığı belirtildi.

Gelecek yıla ilişkin daha önce 13 milyar avro belirlenen yatırım amaçlı gayrimenkuller, fabrika ve ekipmanlar için yapılacak sermaye harcamalarının 1 milyar avro azaltılarak 12 milyar avroya düşürüldüğü vurgulanan açıklamada, geliştirme maliyetlerinin ise söz konusu durumdan hariç tutulduğu kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Volkswagen Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Müller, belirsiz ve değişken bir durumda faaliyet gösterdiklerine dikkati çekerek, "Bu duruma karşılık veriyoruz. Kesinlikle planlanan tüm yatırımlara ve harcamalara öncelik vereceğiz. İhtiyaç duyulmayan yatırımlar iptal edilecek ya da ertelenecek" ifadelerini kullandı.

Gelecek yıl alternatif sürücü teknolojilerine ilişkin harcamaları yaklaşık 100 milyon avro artırmayı hedeflediklerini aktaran Müller, "Şirketin geleceğine ilişkin tasarruf planları yapmayacağız. Bu nedenle, 'e-mobilite ve dijitalleştirme' gelişimi harcamalarını artırmayı planlıyoruz. Temel odak noktamız; Volkswagen binek araçları, Audi ve Porsche markaları için hızla gelişen elektrikli sürüş sistemleri üzerine olacak" bilgilerini paylaştı. 

 Öte yandan VW'den ekim sonunda yapılan duyuruda, bu yılın 3. çeyreğinde 3 milyar 479 milyon avro faaliyet zararı açıklanmıştı. 

Böylece 15 yıldır çeyrek bazda ilk defa faaliyet zararı açıklayan şirketin, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonundan etkilendiği belirtilmişti. Skandalın ardından firmanın Almanya'daki merkezinden, bu konudaki zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayrıldığı duyurulmuştu.

Son olarak da 28 Avrupa Birliği ülkesinde, egzoz emisyon testi manipülasyonu yapıldığı belirlenen 8,5 milyon aracın geri çağırılacağı bildirilmişti. 78 yıllık tarihindeki en büyük skandalın ardından yürüttüğü iç soruşturmasında, 10 üst düzey yöneticisinin işine son veren VW, firmanın Üst Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn'u da istifaya zorlamıştı.

ABD Çevre Koruma Ajansı ve Adalet Bakanlığının, VW skandalıyla ilgili adli soruşturması devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir