XTB Menkul'den müşterilerine uyarı

Önceki günlerde kapanacağını açıklayan XTB Menkul, sitesinde yayımladığı duyuruyla müşterilerinin 21 Temmuz'a kadar teminatlarını çekmelerini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şubat ayında forekste yapılan düzenlemeyle şirketler bir bir kapısına kilit vuruyor. Şu ana kadar kapanan Ekspres Yatırım ve Destek Menkul şirketlerinin yanına X Trade Brokers Menkul Değerler de eklendi.

Polonya merkezli XTB Menkul, 2 Haziran'da tamamının iptal edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.

Gerçekleştirilen düzenlemeyle foreks işlemlerinde 1'e 100 olarak uygulanan kaldıraç 10'a düşürülmüş, başlangıç teminatı da 50 bin TL'ye çıkarılmıştı.

XTB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, "Yatırımcılar tarafından yeni pozisyon açabilecek ve tüm pozisyonlarının kapatılacağı tarihlere ilişkin olarak yatırımcılarımız ve kamuoyu kısa süre içerisinde bilgilendirilecektir" denildi.

Açıklamada ayrıca, "21.07.2017 Cuma günü piyasa işlem saati bitimi itibarıyla şirketimiz nezdindeki mevcut tüm açık pozisyonlar sistem tarafından otomatik olarak kapatılacak olup, herhangi bir hak kaybına sebebiyet verilmemesi açısından yatırımcılarımızın bu süreyi göz önüne alarak teminatlarını çekmeleri hususunu önemle hatırlatırız" uyarısında bulunuldu.

SPK: 3 ay içerisinde başvurun

SPK tarafından bugün yapılan duyuruda ise, XTB Menkul'den hak ve alacağı bulunduğunu iddia eden müşterilerin 3 ay içerisinde başvuruda bulunmaları gerektiği bildirildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"X Trade Brokers Menkul Değerler A.Ş. (Şirket) faaliyet izinlerinin tamamının iptal edilmesi talebiyle 02.06.2017 tarihi itibarıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na (Kurul) başvuruda bulunmuştur. Başvurunun Kurulca uygun görülmesi halinde Şirket sona ermek ya da faaliyet konusunu değiştirmek suretiyle sermaye piyasası faaliyetlerini durduracak ve aracı kurum olma niteliğini kaybedecektir. Bu nedenle, Şirket'ten yatırım hizmet ve faaliyetleri ile yan hizmetlerle ilgili olarak herhangi bir hak veya alacağı bulunduğu iddiasında olan müşterilerin, dava açılmış olması halinde dava açıldığına ilişkin mahkemeden alınacak derkenarı, takip yapılması durumunda takibe ilişkin belgeleri ya da aracı kurum nezdindeki hesabı ile mutabık olmadığı tutara ilişkin beyanı işbu ilan tarihinden itibaren 3 ay içinde Şirkete ve Kurula göndermeleri gerekmektedir. Müşterilerin hak kaybına uğramamaları bakımından kamuoyuna önemle duyurulur."