Yatırım bütçemiz 6,5 milyar lira

Koç Holding'in Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Mustafa Koç, 2012 yılı için yatırım için 6,5 milyar lira ayırdıklarını söyledi. Holding'in bu yıl ki büyüme tahmini ise yüzde 4.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yatırımlarımız açısından 2012 yılının Koç Topluluğu için rekor bir yıl olacağını belirterek, "Şirketlerimizin 2012 yılı yatırım bütçeleri toplamı 6,5 milyar lira seviyesinde bulunuyor" dedi. Koç Holding AŞ'nin 48. Olağan Genel Kurul Toplantısı Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Toplantıda Divan Başkanlığı'na seçilen Mustafa Koç'un faaliyet raporunda yer alan mesajı okundu.

Türkiye'nin iç dinamiklerinin her ne kadar yurt dışındaki olumsuz gelişmelerin yansımalarını azaltmış olsa da özellikle son çeyrek itibariyle global konjonktürün ülke ekonomisi üzerine etkilerinin gözlenmeye başladıklarına işaret eden Mustafa Koç, Türkiye';nin 2011 yılında gerçekleştirdiği yüzde 8.5 büyümenin, gelişmiş ülkelerin yüzde 1 ile yüzde 2 arasında değişen büyüme oranları arasında bir başarı öyküsü olduğunu vurguladı.

"Yatırımlarımız açısından 2012 rekor bir yıl olacak"

Yatırım kararlarını ve gelir beklentilerini belirlerken potansiyel riskleri de dikkate alarak bunun için riske maruz kar gibi gelişmiş yöntemler uyguladıklarını anlatan Koç, yatırımlara ilişkin şu bilgileri verdi: "Yatırımlarımız açısından 2012 yılı koç Topluluğu için rekor bir yıl olacak. Şirketlerimizin 2012 yılı yatırım bütçeleri toplamı 6,5 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Bunun içinde en büyük pay Tüpraş'ın Fuel-oil Dönüşüm projesine ait. Önümüzdeki yıllarda devreye girecek yeni araç projeleri devam eden Ford Otosan, Tüpraş'tan sonra en yüksek yatırım bütçesine sahip şirketimiz. Arçelik, Tofaş, Otokoç ve Yapı Kredi Bankası ise en yüksek tutarda yatırım harcaması planlayan diğer şirketlerimiz. Bunların yanı sıra henüz bütçelemediğimiz ancak üzerinde çalışmakta olduğumuz elektrik üretimi ve beyaz eşya alanlarındaki şirket alım projeleri ve otoyollar gibi özelleştirme projeleri de mevcut. Piyasadaki fırsatları ve getiri potansiyelini en iyi şekilde analiz ederek nakit pozisyonumuzu tüm paydaşlarımız için en yararlı şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz."

Büyümeyi yüzde 4 kabul ettik

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da, Koç Topluluğu olarak Türkiye ekonomisinin yumuşak inişte başarılı olacağı varsayımıyla 2012 yılında da yüzde 4 büyüme tahminiyle bütçelerini yaptıklarını belirtti.  Koç, 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel krizden en erken ve en hızlı çıkan ülkelerden biri olan Türkiye'nin, 2011 yılında da dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğuna değinerek, şöyle devam etti:
"2012 yılının ilk haftalarındaki gelişmeler ve T.C. Merkez Bankası politikalarının piyasa oyuncuları tarafından daha iyi anlaşılmaya başlaması, piyasalara ilk aşamada olumlu bir ivme kazandırmış durumda. Ancak hem Amerika'da hem Avrupa'da büyüme beklentilerinin oldukça zayıf olduğu 2012'de gelişmekte olan ülkelerin de büyüme hızlarında bir miktar düşüş yaşanmasını beklemek gerekiyor. Avrupa ve bilhassa Avro Bölgesi'nde zaten duraklama aşamasına gelmiş ülke ekonomilerinin bu belirsizlikler devam ettikçe küçülmeye başlaması finansal piyasaları daha da zorlayabilecek, reel sektörü ve ticaret hacmini büyük ölçüde daraltabilecek potansiyele sahip. Bu da şirketler özelinde stratejiler belirlenirken, ihtiyatlı olmak gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Koç Topluluğu olarak Türkiye ekonomisinin yumuşak inişte başarılı olacağı varsayımıyla 2012 yılında da yüzde 4 büyüme tahminiyle bütçelerimizi yapmış bulunuyoruz."

2011 yılında şirketlerinin sergiledikleri performans ile sadece Türkiye'deki değil, dünyadaki emsallerinden daha iyi performans gösterdiklerini vurgulayan Koç, "Gerek pazar payı kazanımları, gerek kar marjları, gerekse yenilikçi ürünler ile şirketlerimiz sektörlerinde yükselmeye ve dünya çapında itibar kazanmaya devam etmiştir" dedi.

Temettüler 20 Nisan'da dağıtılacak

Koç Holding yönetimi tarafından hazırlanan ve Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi tarafından denetlenen 1 Ocak-31 Aralık 2011 hesap dönemine ilişkin UFRF esasına göre hazırlanan finansal tablolarda ana ortaklığa isabet eden net dönem karından TTK'nın 466. maddesi uyarınca hesaplanan 26 milyon 694 bin 466 lira tutarında yüzde 5 kanuni yedek akçe düşüldükten sonra sermaye piyasaları düzenlemelerine uygun olarak 2 milyar 97 milyon 774 bin 533 lira dağıtılabilir kar elde edildi.

Bu tutara yıl içinde vergi muafiyetine haiz vakıf ve derneklere yapılan 172 bin 349 lira bağışın eklenmesiyle 2 milyar 97 milyon 946 bin 882 lira birinci temettü matrahı, yasal kayıtlara göre hazırlanan mali tablolar esas alındığında net dönem karından yüzde 5 kanuni yedek akçe ayrıldıktan sonra 507 milyon 194 bin 869 bin lira dağıtılabilir kar oluştu.
Sermaye piyasası mevzuatı ile esas mukavele hükümlerine göre, kar dağıtımının 419 milyon 589 bin 376 lirası ortaklara birinci temettü, 7 milyon 500 bin lirası Emekli ve Yardım Sandığı Vakfına, 59 milyon 310 bin 524 lirası intifa senedi sahiplerine, 7 milyon 167 bin 673 lirası ortaklara ikinci temettü olarak dağıtılacak.

Birinci temettünün 306 milyon lira olan kısmının nakden ödenmesi, 113 milyon 589 bin 376 lira tutarındaki kısım ile 7 milyon 167 bin 673 liralık ikinci temettünün sermayeye eklenip, toplam 120 milyon 757 bin 50 liranın ortaklara kardan bedelsiz hisse olarak verilmesi kararlaştırılırken, nakit olarak ödenecek bütün temettü ve kar paylarının ödeme tarihi 20 Nisan 2012 olarak tespit edildi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir