Yıldız Holding'den küresel operasyon

Dünya markaları Godiva, United Biscuits, DeMet’s ve Ülker'i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding, bu şirketlerini "Pladis" çatısı altında birleştirme kararı aldı. Pladis, 350 milyar dolarlık küresel atıştırmalık pazarında liderliği hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çikolata ve bisküvide dünya devlerini satın alarak küresel oyunculuk yolculuğuna iddialı başlayan Yıldız Holding, yeni hedefini dünya liderliği olarak belirledi. Holding, bünyesindeki dünya markaları Godiva, United Biscuits, DeMet’s ve Ülker'i "Pladis" adıyla operasyonel bir şirket çatısı altında birleştirme kararı aldı. Merkezi Londra'da bulunan şirket, 5,2 milyar dolarlık bir büyüklükte olacak. Yeni küresel fırsat alanı olarak Güney Yarımküre ve Pasifik'e odaklanacak olan şirket için Çin, Rusya, kısmen Güney Doğu Asya yeni kurulacak ve geliştirilecek bölgeler olacak. 

Ülker bugün 14 ülkede faaliyet gösteriyor. 77 fabrika, 300'den fazla marka ile binlerce satış noktasında ürünlerini tüketicilerle buluşturuyor. 50 bin kişiyi aşkın bir istihdam yaratan şirket, artık bisküvi, çikolata, şekerlemeye, yani ana işine odaklanmak ve bu sahada global olmak istiyor.

Bu çerçevede şirket yapısını yeniden organize eden Yıldız Holding, dünyayı bölgelere ayırdı ve CEO’larına bu bölgeleri paylaştırdı. Mehmet Tütüncü, Türkiye Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türki cumhuriyetlerden, Mohamed Elsarky, global Godiva'nın yanı sıra Amerika kıtası ve Japonya’dan Jeff van der Eems ise İngiltere, Kıta Avrupası ve Afrika’dan sorumlu olacak. 

Buna ek olarak, holdingin global inovasyon ve kalite grup başkanlığını yapan Ali Ülker kendi sahasında global mesuliyet üstlenirken, Cem Karakaş da işin idaresinde Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'e yardımcı olacak. 

pladis.jpg

Soldan sağa: Mehmet Tütüncü, Ali Ülker, Murat Ülker, Jeff van der Eems, Mohamed Elsarky, Dr. Cem Karakaş

Hedefte liderlik var

Pladis ve yeni organizasyonun tanıtımıyla ilgili toplantıda konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dünyada gelişen nüfus dinamikleri ve tüketici ihtiyaçları paralelinde küresel bir şirket olmanın gerekliliklerine uygun adımlar attıklarını, yeni şirketin bu ihtiyacı yönelik bir yapılanma olduğunu kaydetti. Ülker, "Bu hamle bizi tamamen global bir şirket haline getiriyor. Amacımız, gücümüzü, şirketlerimizi tek bir çatı altında birleştirerek atıştırmalık işinde lider olmak. Sonuç olarak, işimizde lider, toplumda önder olup tüketicilerimizin mutluluğunu hedefliyoruz. Sloganımız; mutlu et mutlu ol" diye konuştu.

murat-ulker.jpgYolculuğuna bir aile şirketi olarak başlayan Ülker'in bugün Godiva, McVitie’s, DeMet’s gibi dünya devlerini bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Murat Ülker, "Bu şirketleri toplasanız 350 yılı aşkın tecrübe çıkar. İşte bugün, bu işlerimizi global hedeflerimiz için birleştiriyoruz" dedi. 

Murat Ülker, Pladis isminin hikayesini ise şu sözlerle anlattı; "Aslında bu ismin özel bir manası yok. Fakat bana bir şey hatırlatıyor: Aztekler buna Maya diyorlar. Japonlar Subaru, İran’da Pervin, Arapçada Süreyya, bizde Ülker manasına gelen Latince yedi yıldızdan oluşan Pleiades takım yıldızı isminden ilham aldık. Yani nasipse Ülker’i globala tercüme ettik." 

Yeni pazarlara açılacak
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ise, farklı coğrafyalarda farklı stratejilerle yerlerini sağlamlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Ülker, "5 senelik hedefimizin içerisinde dünyada iyi pozisyonda bulunduğumuz kategorilerde, güçlü olduğumuz pazarlarda eğer birinciysek daha da güçlü birinci olmak. Yeni coğrafyalara güçlü bir giriş yapmayı, belli bir süre içerisinde oralarda da lider olmayı hedefliyoruz" dedi.

untitled-2-030.jpg