Yüzde 100 yerli deterjan ABC, safranı Bahçe’li yaptı

Devlet Bahçeli’nin memleketi olarak tanınan Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde kadınlar atıl tarlalarda safran yetiştirmeye başladı. Bu dönüşümün ardında 'ABC ile Yerli Yerinde' projesi ile safran üretimini canlandırmak isteyen Başer Kimya var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde atıl tarlalarda mor safran çiçekleri hasat ediliyor. Bu, Başer Kimya’nın deterjan markası ABC’nin Yerli Yerinde konsepti altında başlattığı sosyal sorumluluk projesinin ilk ayağı. Devlet Bahçeli’nin memleketi olarak tanınan Bahçe ilçesindeki 22 kadın, 5 bin metrekareye ilk safran soğanlarını dikti, ilk hasat yapıldı. İlk yılda projenin maliyeti 160 bin TL olarak açıklandı. Bu yıl 2 kilogram safran çiçeği hasadına ulaşması planlanıyor. Projede üçüncü yılın sonunda 4 ton safran çiçeği soğanına ulaşıp 950 bin TL gelir hedefl eniyor. Bu sayede her bir kadın yıllık 10 bin TL’ye kadar gelir elde edecek. ABC Deterjan Genel Müdür Yardımcısı Eser Arıcı Kıroğlu, “Yüzde 100 yerli bir şirket olarak yerli üretime önem veriyor, bölgesel kalkınmaya destek veren bu projeyi her yıl yeni ürünlerle sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.

Bahçe’nin Fatma Şahin’i kadınlara umut oldu

Safran çok bereketli bir bitki. Gerekli titizlikle bakılırsa büyük kâr bırakıyor. Gramı 40 TL’ye satılıyor. Soğanları bir kez dikildi mi kendi içinde çoğalıyor. Üç yıl sonra ilk ekilen soğanın yanında birçok soğan oluşmuş oluyor. Safranın anavatanı Anadolu. Bu çok değerli bitki Osmanlı döneminde bu topraklarda üretilip Avrupa’ya satılırken, şimdilerde global pazarın hakimi İran. Yetiştirilmesi için ilk 3 yıl önemli bir yatırım gerektirdiği, çiftçilerin bunu karşılayacak gücü olmadığı için üretimden neredeyse tamamen kopulmuş. Bu kıymetli baharat Anadolu’da sadece Safranbolu’da yetiştiriliyor. Şimdilerde safranın tüm Anadolu’da yetiştirilmesi için tarım müdürlüklerinin desteği olduğu belirtiliyor.

Başer Kimya’nın üretim yaptığı dev fabrikanın bulunduğu Bahçe ilçesinde kadınlara bir iş fırsatı yaratan bu sosyal sorumluluk projesine emek verenlerden biri de Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin. Fatma Şahin genç, iddialı bir yerel yönetici. “Ben okuyamadım, kendi çabamla Ziraat Odası’nda yıllarca çalışıp bu noktaya geldim. Bahçe’de kadınlar çalışabilsin diye bu projeye büyük önem verdik” dedi. Şahin, ürettikleri safranları almak için çok sayıda önemli şirketin şimdiden kapılarını çaldığını anlattı.

Dört ülkede yatırım fırsatı kolluyor, içerde raf zorluyor

ABC markası 2008 yılında Başer Kimya tarafından Colgate grubundan satın alınarak yerlileştirilmişti. Firma 215 milyon TL ciro ile 2016 yılında Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içine girdi. Bahçe’deki fabrika, alanında Türkiye’nin en büyüğü. Çok çeşitli deterjan ve yumuşatıcılar üretiliyor. ABC Genel Müdür Yardımcısı Ali Kılıç, fabrikada sadece ihracat pazarları için şampuan, duş jeli üretimi de yaptıklarını ancak bu ürünleri Türkiye’deki raf rekabeti nedeniyle iç piyasaya sunmadıklarını anlattı. Kılıç, yurtdışında 4 ülkede yatırım için fırsat kolladıklarını söyledi. Toz deterjanın sıvı deterjandan daha iyi temizlediğini, bunu eşitlemek için her global rakipleri gibi kendilerinin de Ar-Ge yaptıklarını anlatan Kılıç, bunu başaranın öne geçeceğini kaydetti. Kılıç, kendi şişelemesini kendi yapan tek fabrika olduklarını, her ürünlerinin alanında çift haneli pazar payına sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Fabrikada yıllık 70 milyon adet şişe üretimi yapılıyor. ABC şimdilerde sosyal sorumluluk projesine destek için safran kokulu bir yeni ürün çıkardı. Kılıç, bu ürünün satışından gelen gelirin projenin sürdürülebilirliğine destek olacağını belirtti.