FIFA, Blatter ve Platini hakkında kararını verdi

FIFA Etik Komitesi, Blatter ve Platini'ye sekiz yıl futboldan men cezası verdi .

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Dünya futbolunu sarsan FIFA ve UEFA'daki yolsuzluk dosyası ile ilgili karar verildi. 

Dünya Kupası'nın canlı yayın hakları satışında uzulsüzlük yapmakla suçlanan Blatter ve FIFA'dan 2011 yılında aldığı 2 milyon dolar için kanıt gösteremeyen Platini'ye 8 yıl futbolla ilgili tüm organizasyonlardan men cezası verildi. 

90 gün uzaklaştırma cezası verilmişti

FIFA Etik Komitesi yıllarca dünya futboluna hükmeden ve Ekim ayında 90 günlük uzaklaştırma cezası alan FIFA  Başkanı Blatter ve Avrupa futbolunun patronu Platini'ye sekiz yıl futboldan men cezasına çarptırdı. 2 million Swiss frankı (2,02 milyon dolar)  para cezasına çarptırılan Blatter ve Platini haklarındaki iddiaları yalanlamıştı. a-014.jpg

Her ikisi de aday olamayacak

Blatter ve Platini'nin cezalarından sonra gözler şubat ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlere çevrildi. İkili şubattaki seçimlerde aday olamayacak. 

Dünya futbolunu sarsan olayda gün be gün neler yaşandı?

Mayıs 2002

1998 yılında FIFA Başkanı seçilen Blatter finansal düzensizlik dedikoduları arasında yeni bir dört yıl daha başkan adayı oldu

Aralık 2010

Blatter 2022 Dünya Kupa'sının Katar'da yapılacağını duyurdu

Mayıs 2011

Mohammed bin Hammam yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine adaylıktan çekilince Blatter tek başına katıldığı seçimde dördüncü kez FIFA Başkanı seçildi. 

Nisan  2013

FIFA Etik Komitesi 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında rüşvet verildiğine ilişkin soruşturma başlattı. Blatter suçsuz bulundu. 

Mayıs 2015

14 FIFA üst düzey yöneticisi organize yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle polis tarafından gözaltına alındı. Blatter'ın istifası istendi. Ancak Blatter 5'inci kez FIFA başkanı seçildi. 

Haziran 2015

Blatter FIFA BAşkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ancak İsviçre gazetesi Blick Blatter'ın gerçekte  istifa etmediğini öne sürdü. 

Eylül 2015

İsviçreli savcılar Blatter aleyhinde soruşturma başlattı.

Ekim 2015

Sepp Blatter ve Michel Platini futboldan 90 gün uzaklaştırma cezası aldı. 

Kasım 2015

FIFA Etik Komitesi, UEFA Başkanı Michel Platini hakkında futboldan ömür boyu men cazası verilemesi dosyasını incelemeye aldı.