2017’de öne çıkacak çevre olayları

Brexit, tüm tarımsal teşvikleri ve Avrupa genelinde uygulanan doğa koruma yasalarını yakından etkileyecek. Dünya genelinde artan şehirleşme, hava kirliliğinin daha yüksek seviyelere ulaşmasına yol açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

The Guardian gazetesi 2017 yılında ön plana çıkacak çevre olaylarını değerlendirdi. 2017’ye damgasını vuracak ve küresel anlamda yansımalarını göreceğimiz önemli gelişmelere bakalım:

● Önümüzdeki yıl İngiltere kaya gazı araştırma çalışmalarına başlayacak. İngilizlerin sadece yüzde 17’si bu araştırmaların yapılmasını destekliyor. İlk çalışmaların yaz aylarında Lancashire ve Yorkshire’da yapılması bekleniyor. Cuadrilla ve Third Energy gibi şirketler yıl sonuna kadar ticari açıdan tatmin edici miktarda gaza ulaşılacağını tahmin ediyorlar.

● Brexit, tüm tarımsal teşvikleri ve Avrupa genelinde uygulanan doğa koruma yasalarını yakından etkileyecek. Genetiği değiştirilmiş ürünler, farklı habitatlar, hava ve su kirliliği, hayvaığı gibi konular bu gelişmeden etkilenecek.

● Dünyada artan şehirleşme, hava kirliliğinin çok daha yüksek seviyelere çıkmasına neden olacak. Önümüzdeki yıl özellikle AB genelinde bazı otomobil ve yakıtların kullanımına kısıtlama gelebilir. Bunun yanı sıra yürümek ve bisiklete binmek gibi çevre dostu yaklaşımlar desteklenecek.

● Paris, Madrid, Atina gibi şehirler önümüzdeki bir kaç yıl içinde şehir merkezlerinde dizel araç kullanımını yasaklayacak. Tüm şehirlerin “fosil yakıtsız”laşması hız kazanacak.

● Her ne kadar ABD’nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump, ABD’yi Paris Anlaşması’nın dışına çekmek istese de, küresel ısınma tartışmaları tüm dünyanın gündeminde olmaya devam edecek. Bu arada, önümüzdeki dönemde ABD’nin yeniden petrol, gaz ve kömür üretimine ağırlık vermesi bekleniyor.

● 2016 yılında El Nino’nun sonunu yaşadık. Bu süreçte pasifik bölgesi ısınmaya devam etti; Afrika, Latin Amerika ve güney doğu Asya’da kuraklık ve gıda kıtlığı hız kazandı. 2017’de ise Pasifk Okyanusu sularının hafif soğuması bekleniyor. Bu da dünya genelinde daha fazla yağmur ve havaların soğuması anlamına geliyor.

● 2017 yılında da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan türlere dikkat etmek gerekecek. Bornea orangutanı, Güney Çin kaplanı bunlardan bazıları.

● Deniz sularının korunması bu sene BM’nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Okyanusların kirlenmesine yol açan plastik atıklar; aşırı avlanma; küresel ısınmanın etkileri; ulusal deniz parklarının artırılması gibi konular bu sene sıklıkla gündeme gelecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir