Bursa’da Enerji Ajansı kurulacak yatırımcılar nokta atışı yapacak

Türkiye’nin ilk ‘enerji ajansı’ Bursa’da kuruluyor. TOBB Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu Altyapı Grubu Başkanı Dağlıoğlu, ajans ile yenilenebilir enerjide yatırımcının nokta atışı yapabileceğine dikkati çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - TOBB Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu Altyapı Grubu Başkanı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, Türkiye’nin ilk ‘enerji ajansı’nı kurmak için tüm altyapılarının hazır olduğunu söyledi.

Bursalı sanayicinin bugüne kadar enerji yatırımı yaparken bazı müşavir firmaları tarafından yanlış yönlendirildiğini iddia eden Dağlıoğlu, “Bursa Enerji Ajansı projemiz hazır. Bu aynı zamanda Türkiye’nin ilk yerel enerji ajansı olacak. BTSO Enerji Konseyi olarak bu doğrultuda Avrupa’da incelemelerde bulunduk. Mevzuatımızı yazdık, kanunlara uygun hale getirdik ve altyapısını hazırladık. Geriye Bakanımızın talimatı ile bürokratlarımızla bunu hayata geçirmek kaldı. Bakanımızın bir an evvel devreye girmesini bekliyoruz. Türkiye olarak çok garip günlerden geçtiğimiz ve öncelik bu olmadığı için projemiz biraz sarktı” dedi.

Projenin hayata geçirilmesi ile Bursa’da hangi bölgelerde ne tür yatırımlar yapılabileceği noktasının netlik kazanacağını vurgulayan Dağlıoğlu, şunları kaydetti: “Ajans sayesinde güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal gibi yenilenebilir enerji konularında yatırımcı nokta atışı yapabilecek. Böylece yanlış yatırımlarda ‘5 yılda, 7 yılda dönüyor’ gibi ütopik kısımlardan uzaklaşmış olacağız. Bu projeyi Bursa için hayata geçireceğiz ancak Türkiye’ye de örnek olacağı düşüncesindeyiz.”

Yerli teknoloji için küme çalışması başlatıldı

Enerji sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan Erol Dağlıoğlu, Türkiye’de ku- Bursa’da Enerji Ajansı kurulacak yatırımcılar nokta atışı yapacak Türkiye’nin ilk ‘enerji ajansı’ Bursa’da kuruluyor. TOBB Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu Altyapı Grubu Başkanı ve BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, ajans ile yenilenebilir enerjide yatırımcının nokta atışı yapabileceğine dikkati çekti. rulu güç her geçen gün artarken, tüketimin aynı oranda artmadığını savundu. “Son bir yıl içinde iki büyük seçim geçirdik. Üzerine kalkışma oldu. Dünyada da büyüme krizi var. FED, Avrupa Merkez Bankası ne olacak derken, sanayide yatırımlar durdu ya da yavaşladı. Elektrik tüketimi de bu oranda azaldı” diyen Dağlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anki Enerji Bakanımız yenilenebilir enerjiye çok iyi gözle bakıyor, yatırımların önünü açıyor. Bu çok iyi bir durum ancak tek eksiğimiz var. Yerli teknolojiye de sahip olmamız gerekiyor. Bugün yenilenebilir enerjide hangi yatırımı yaparsak yapalım makinelerimizi ve teknolojimizi yurtdışından almakla mükellefiz. Güneşimiz, suyumuz, rüzgarımız bizim iken; makinenin parasını kat ve kat yurtdışına veriyoruz. Yedek parça, bakım gibi hizmetleri de alıyoruz. Yerli seçeneğimiz maalesef yok. Devlet, ‘yerli kullanırsanız sizden elektriği daha pahalıya alırım’ diyor ama yerli makine üretmek için kimsenin önünü açmıyor. Bu doğrultuda BTSO Enerji Konseyi’nde rüzgar makineleri üretimi konusunda küme çalışması yaptık. Bunu yenilenebilir elektrik makineleri üretim kümesine çevirmeye çalışıyoruz.”

‘Yenilenebilir enerjide kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz’

Yenilenebilir enerji alanlarında çalışacak kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını belirten Erol Dağlıoğlu, bu noktada endüstri meslek liseleri ile meslek yüksekokullarının çok önemli olduğunu anlattı. Bursalı sanayicinin bu sorunun çözümünü kendi bulmaya çalıştığını aktaran Dağlıoğlu, “Kalifiye eleman yetiştirmek için okullar açmaya başladılar. Öte yandan endüstri meslek lisesinden çıkanlar boşta kalırken, BUTGEM’de üç ay eğitim alanların iş garantisi var. Aynı eğitimi endüstri meslek liselerinde niye veremiyoruz? Ticaret ve sanayi odaları, sanayi bölgeleri oradaki beyinleri sahiplenmiyor? Şu an yenilenebilir enerji sektörüne çok yatırım var ve mutlaka bu doğrultuda uzmanlık alanları oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir