Dizel otomobiller otobüs ve kamyonlardan daha fazla zehirli gaz üretiyor

International Council on Clean Transportation (ICCT) tarafından hazırlanan rapor, modern dizel otomobillerin, otobüs ve kamyonlara oranla litre başına 10 kat daha fazla zehirli gaz emisyonuna yol açtığını ortaya koyuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

International Council on Clean Transportation (ICCT) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dizel otomobillerin otobüs veya kamyon gibi ağır vasıtalardan daha fazla zehirli gaz ürettiğini ortaya koyuyor.

Araştırmada, modern dizel otomobillerin, otobüs ve kamyonlara oranla litre başına 10 kat daha fazla zehirli gaz emisyonuna yol açtığı ifade ediliyor.

Euro 6 dizel otomobiller kilometre başına ortalama 500 miligram NOx (azot oksitleri) salgılarken; otobüs ve kamyonların kilometre başına salgıladığı zararlı azot oksitleri oranı 210 miligram.

Azot Oksit (NOx) emisyonları Avrupa genelinde her sene on binlerce erken ölüme yol açıyor. Ölüm oranının en yüksek olduğu ülke ise İngiltere.

İnsan hayatı üzerinde oldukça olumsuz etkilere sahip

Motorlu taşıtların egzozlarından veya fosil yakıtların kullanılmasından ortaya çıkan azot oksitler, insan hayatı üzerinde oldukça olumsuz etkilere sahip. Avrupa'da dizel otomobillerin diğer bölgelere kıyasla çok daha yaygın olması, azot oksit emisyonlarının önemli ölçüde artmasına neden oluyor.

International Council on Clean Transportation (ICCT) Volkswagen’in emisyon skandalının ortaya konmasında anahtar rolü üstlenen araştırma grubu.

Avrupa’da dizel otomobillerin otobüs ve kamyonlardan daha fazla zehirli gaz üretiyor olmasının temel nedeni, AB genelinde otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalar için binek otomobillerden daha katı kuralların uygulanıyor olması.

2011 yılında yürürlüğe giren yönetmelik gereği, ağır vasıtaların zehirli gaz emisyonları laboratuvar ortamı yerine, yollarda test ediliyor. Otomobillerin test süreci ise sadece laboratuvar ortamı ile sınırlı tutuluyor. Araştırmacılara göre önümüzdeki dönemde dizel otomobillerin gaz emisyonlarının da yol şartlarında test edilmesi gerekecek.

Taşınabilir emisyon ölçüm sistemleri

Otomobil emisyonlarının test edilmesine yönelik değişikliklerin eylül ayında başlaması gerekiyor. Bu testler, otomobillere takılacak taşınabilir emisyon ölçüm sistemleri (Portable Emissions Measurement Systems - PEMS) tarafından gerçekleştirilecek. Böylece testler laboratuvar ortamından çıkıp, gerçek yol ortamına taşınmış olacak.

Liberal Demokrat Parlamento Üyesi ve AB’nin hava kalitesi yasasının başmüzakerecisi Catherine Bearder’ın dediği gibi, “Teknolojinin bu derece ulaşılabilir ve ucuz olduğu bir dönemde otomobil üreticilerinin öldürücü karbon emisyonlarını aşağı çekmeyi başaramamaları oldukça üzücü. Eğer otobüsler ve kamyonlar emisyon sınırlarına uyum sağlayabiliyorlarsa, otomobiller de sağlayabilir.”

Havaya ve insan sağlığında zarar veriyor

► Katı parçacıklar (PM) ve azot oksitler (NOx), havaya ve insan sağlığına zarar veren en önemli maddeler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde PM'den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına yaklaşık 75 bin euro, NOx'den kaynaklanan harcamaların da yaklaşık 12 bin euro olduğu tahmin ediliyor.

► Avrupa Birliği ülkelerinde katı parçacıklardan kaynaklanan kirliliğin, insan ömrünü ortalama 8,6 ay azalttığı tahmin ediliyor. Aynı şekilde açık ateşin sebep olduğu solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.

► Azot oksit (NOx) salınımı en düşük otomotiv yakıtı LPG. LPG kullanan bir araç km başına doğalgazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel kullanan bir araca göre yüzde 200 daha az NOx üretiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir