Geleceğin “sürdürülebilir” inşası gençlerle mümkün

Rönesans Holding, sürdürülebilirliği iş yapış felsefesinin temeline yerleştiren şirketlerden biri. Rönesans’ın asıl fark yaratan özelliği ise sürdürülebilirlik kültürünün geleceği inşa edecek genç mimar ve mühendislere kazandırılmasını hedeflemesi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri listesinde 44’üncü, Avrupa’nın ise 10’uncu sırasında yer alan Rönesans Holding, sürdürülebilirliği iş yapış felsefesinin temeline yerleştiren şirketlerden biri. Rönesans’ın asıl fark yaratan özelliği ise, sürdürülebilirlik kültürünün geleceği inşaa edecek genç mimar ve mühendislere kazandırılmasını hedefl emesi.

Holding, bu kapsamda gelenekselleştirdiği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” projesinin bu sene üçüncüsünü düzenledi. Proje kapsamında ödül alan geleceğin genç yaratıcıları 6 Nisan’da TED Rönesans Koleji’nde düzenlenecek törende açıklanacak.

Rönesans Holding, “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” projesiyle, çevre dostu mimari, yeşil binalar ve sürdürülebilir geleceğin tasarlanmasında hem gençlerin eğitimine katkıda bulunuyor, hem de ödül alanlara Rönesans Holding bünyesinde iş imkanı sağlıyor.

Proje hakkında görüşlerini aldığımız Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, ”Holding’in sürdürülebilirlik alanındaki bilgi birikimi ve deneyimini geleceğin mimar ve mühendislerine aktararak, geleceğe yatırım yapıyoruz” diyor. İpek Ilıcak Kayaalp’in yorumları şöyle:

Geleceğe yatırım yapıyoruz

“Sürdürülebilir geleceğin ancak gençler tarafından inşa edilebileceğine inanıyoruz. Hedefimiz, gelecek nesillere bu konudaki bilgi ve tecrübemizi aktarmaya devam etmek. Bu projeyle gençlere yaratıcılık ve kendi geleceklerini tasarlama fırsatı sunuyoruz. Çevre dostu malzeme kullanımı ile yapım teknikleri konusunda alternatif fikirlerin ortaya çıkmasına destek veriyoruz.”

Anadolu’daki gençlere ulaşıyoruz

“Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” projesi kapsamında her dönem, Türkiye’nin dört bir yanında “Sürdürülebilirlik Seminerleri” düzenleniyor. Bu seminerler aracılığıyla Van’dan Amasya’ya, Trabzon’dan Manisa’ya Anadolu’nun farklı illerindeki üniversitelerinde okuyan mimarlık ve mühendislik öğrencileriyle bir araya geliyoruz.

Rönesans Holding yetkilileri, grubun iş yapış temellerini oluşturan sürdürülebilirlik vizyonu ile global bilgi birikimini gençlere aktarıyor. Seminerler ve yarışma aracılığıyla Anadolu’nun değişik köşelerinden gelen pırıl pırıl genç mühendis ve mimar adayı arkadaşlarımıza vizyon vermek, onları sektörümüzün başarılı birer bireyi olarak ülkemize kazandırmak bizim için çok önemli. Bu bilinçle gelecekte birlikte çalışacağımız gençleri yüreklendirmeye devam edeceğiz. Ülkemizin ve sektörümüzün başarısının devamlılığı ancak bu gençlerle mümkün. Bu yarışmanın ülkemizin geleceğine yapılmış bir yatırım olduğuna inanıyoruz.”

20 bin öğrenciye ulaştık, hedef 100 bin

“Türkiye’de genç mimar ve mühendisleri keşfetmeyi amaçlayan 'Sürdürülebilir Geleceği Tasarla' yarışması üçüncü senesinde yine büyük ilgi gördü. Bu yıl farklı 133 üniversiteden, 3 binden fazla öğrenci yarışmaya başvurdu. Geleceğin mimar ve mühendislerine sürdürülebilirlik kavramının en sağlıklı biçimde aktarılması amacıyla oluşturulan proje kapsamında bugüne kadar 20 bini aşkın öğrenciye dokunmayı başardık. Bu ilgiden ve öğrencilerin heyecanından dolayı çok mutluyuz. 'Hedefimiz 5 yıl içerisinde 100 bin öğrenciye ulaşmak' diyor ve bu başarıdan memnuniyet duyduklarını belirtiyor.”

Sadece ödül değil, aynı zamanda staj imkanı sağlanacak

“Sürdürülebilir Geleceği Tasarla yarışması, mimarlık ve mühendislik olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlendi. Mimaride ‘Sürdürülebilir Rekreasyon ve Gençlik Merkezi’ teması işlenirken, mühendislik alanında ‘Sürdürülebilir İnşaat Yönetimi’ projeleri değerlendirildi. Sürdürülebilirlik kriterlerine uygun çevre dostu sistemlerin kullanıldığı tasarım ve projelerin katıldığı yarışmada projeler, İTÜ, ODTÜ, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, Boğaziçi, Gazi, İnönü ve Gebze Teknik üniversitelerinde görev yapan ve her biri farklı branşlarda uzmanlaşmış akademisyenlerin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirildi.

Jüri üyeleri projeleri, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, enerji verimliliği, atıkların azaltılması, yenilikçi malzeme kullanımı, suyun tasarrufl u kullanımı, sürdürülebilir yaşam ve eğitim alanlarının yaratılması gibi kriterler açısından değerlendirdi. Ödül alanlar 6 Nisan’da açıklanacak. Yarışmada dereceye giren öğrencilere, para ödülünün yanı sıra Rönesans Holding bünyesinde staj yapma imkanı da sağlanacak.”

ÇEVRE DOSTU BİNALAR

Rönesans Holding’in Türkiye ve Rusya’daki okul binalarından, ofis binalarından gökdelenlere kadar farklı kategoride LEED sertifikalı binası var. Rönesans Holding’in sürdürülebilirlik, etkin enerji kullanımı ve çevre dostu binalara verdiği önemin örnekleri arasında; LEED Altın Sertifikalı RönesansBiz Küçükyalı Ofis Projesi ve Türkiye’nin LEED Altın Sertifika’yı almaya hak kazanan ilk özel okulu TED Rönesans Koleji’ni saymak mümkün. Başka bir örnek ise LEED Platin Sertifikası’na sahip Allianz Tower projesi. Burada güneş ışığından maksimum oranda faydalanılarak enerji kullanımında, sürdürülebilir arıtma sistemleri sayesinde de su kullanımında önemli tasarruf sağlanıyor.

YURT DIŞINDA DA ETKİN

Rönesans Holding’in sürdürülebilirlik çalışmaları Türkiye ile sınırlı değil. Rusya’daki LEED Gold Sertifikalı ilk ofis binası Renaissance Pravda’nın yanı sıra, St. Petersburg şehrinin tarihi bölümünde yer alan iş merkezi Renaissance Plaza da, Rusya’nın LEED EBOM (Mevcut Bina İşletme ve Bakım) sertifikası alan ilk binası. Yine Rönesans imzası taşıyan Avrupa’nın en uzun demiryolu tüneli Gotthard Base Tüneli ise Zürih ve Milano arasındaki mesafeyi 1 saat azaltarak, toplam 2 saat 40 dakikaya indiriyor. Tünel böylece yolcu seyahat sürelerini kısaltarak çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltıyor.

Ödül töreninde dünyaca ünlü mimarlar sürdürülebilir mimariyi anlatacak

Rönesans Koleji’nde düzenlenecek ödül töreninde dünyaca ünlü mimarlar “inşaat sektöründe trendler ve sürdürülebilirlik” üzerine deneyimlerini paylaşacaklar. TED Talks konuşmacısı Michael Pawlyn bu isimlerden biri. Pawlyn’in şirketi Exploration, Avrupa’da çevreci yönetim sitemine geçen ilk mimarlık ofisi ve doğadan ilham alan sürdürülebilir projelere odaklanıyor. Pawlyn, biyomimikri tutkunu bir isim. Biyomimikri, enerjiyi optimize ederek kullanma, doğa dostu materyallerin kullanımı gibi prensiplere dayanıyor ve bu prensipleri takip ederek geliştirilen ürünler ve süreçlerin yaşadığımız çevreyle daha uyumlu olmasını sağlıyor. Böylece maliyet, enerji ihtiyacı ve hammadde kullanımı azalıyor. Ödül töreninin diğer konuşmacıları arasında ise mimaride yenilikçi eserleri ile tanınan Emre Arolat; Nevzat Sayın ve Han Tümertekin olacak.