Gıda fiyatları 2 yılın zirvesinde

FAO Gıda Fiyat Endeksi, yedi ay üst üste artarak son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda fiyatlarının yedi aydır aralıksız arttığına dikkat çekerek, yıllık artışın yüzde 17.2'ye ulaştığı uyarısında bulundu.

Buğday ve mısır fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Şubat ayında da yükselişini sürdüren FAO Gıda Fiyat Endeksi son iki yılın en yüksek değeri olan 175.5 düzeyine çıktı

Gıda Fiyat Endeksi, FAO tarafından uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirleniyor. Şubat ayında beş üründen dördünde artış yaşandı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi için takip edilen beş ana endeksteki değişimler;

FAO Tahıl Fiyat Endeksi: Ocak ayına göre yüzde 2.5 yükselirken bu artışta buğday, mısır ve pirinç fiyatlarının yükselmesi etkili oldu.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi: yüzde 4.1 düşerken, bu düşüşte palm yağının ithalindeki talep azalması ve iki önemli ihraç ülkesi Brezilya ve Arjantin’de yüksek soya hasatı da etkili oldu.

FAO Et Fiyat Endeksi: Yüzde 1.1 arttı. Büyükbaş hayvan fiyatlarındaki artış bunda etkili olurken, Avustralya’daki büyük çiftlik sahiplerinin sürülerini yeniden inşa etmeleri de bu yükselişte rol oynadı.

FAO Süt Ürünleri Endeksi: Az oranda yükseldi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi: Yüzde 0.6 artarken Brezilya’daki arz sıkışıklığı bu yükselişin ardındaki önemli sebeplerden bir tanesi oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir