Panasonic güneşte Türkiye ve Hindistan’a odaklanıyor

Panasonic Ürünleri Grubu Satış Müdürü Koray Yıldız, “Panasonic Eco Solution grubu, Türkiye ve Hindistan’ı güneş enerjisi alanında odak pazarlar olarak tanımlıyor.” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Türkiye coğrafi yapısı gereği güneş panelleri kullanımı için çok önemli bir lokasyonda bulunuyor.

Güneş enerjisi konusunda pek çok Avrupa ve Uzakdoğu ülkesinin gerisinde kalsa da, son 2 senedir sektörde çok ciddi bir hareketlenme söz konusu. Güneş enerji panelleri ve sistemleri üreten Panasonic Eco Solutions da, Türkiye pazarındaki fırsatları yakından takip ediyor. Öyle ki şirket Türkiye pazarını gelişmekte olan piyasalar içinde en önemli yere sahip olan iki pazardan biri ilan etmiş.

Yüzde 27 daha fazla enerji üretebiliyorsunuz

Panasonic Ürünleri Grubu Satış Müdürü Koray Yıldız, “Türkiye pazarı, gelişmekte olan piyasalar içinde bizim için en önemli yere sahip olan iki pazardan biri. Bu sebepten dolayı Panasonic Eco Solution grubu, Türkiye ve Hindistan’ı güneş enerjisi alanında odak pazarlar olarak tanımlıyor. Dışarıya bağlı olan enerji ihtiyacı, Türkiye’nin enerji üzerindeki politikaları ve pazarın bu konudaki motivasyonu bize bu pazara girmek için yeterli nedeni sundu. Türkiye’de Avrupa ve gelişmiş ülkelerin aksine öncelikle büyük sistemlerin pazarı gelişti. Tabii ki bu enerjiye olan ihtiyaçtan geliyor. Bu sebepten Türkiye’de güneş tarlaları ve orta, üst seviye çatı sistemleri bizim öncelikli hedeflerimiz arasında. Özellikle kalite, ileriye dönük getiri, performans ve verimlilik konularında hassasiyeti olan yatırımcılar önceliğimizi oluşturuyor” diyor. Panasonic güneş panellerinin ‘dünyanın en verimli panellerinden’ olma iddiası var. Koray Yıldız paneller hakkında şu bilgileri veriyor: “Panasonic güneş panelleri mono kristal plakalar ile kombinasyon sağlanıp amorf silikon tabakaların sıcaklık karşısındaki dayanımını ve mono kristalin plakalarında enerji verimliliğini bir arada kullanabilen bir teknoloji. Bu şekilde, Panasonic mono kristal silikon plakadan ve amorf silikon tabakalardan meydana gelen benzersiz bir silikon HIT yapısı geliştirdik. Bu kombinasyon ile birim alanda konvansiyonel sistemlere göre yüzde 27 daha fazla enerji üretebiliyorsunuz. Bilindiği üzere çoğunlukla enerji tesisleri sıcaklıktan kötü şekilde etkilendiğinden, sıcaklık karşısındaki dayanımımız yatırımcılara aynı alanda ekstra yüzde 10’a kadar daha fazla üretim olanağı sağlıyor. Ayrıca çıkış gücündeki pozitif tolerans değerimiz, minimum sıfır ve maksimum yüzde 10 olup, bunu çıkış gücü garantimiz ile her teslimatımızda veriyoruz. Son olarak bu yıl başladığımız bir uygulama sayesinde 15 yıl ile piyasadaki en uzun fiziki ürün garantisini veriyoruz. Bu, hem sektördeki en eski firmalardan biri olmamızdan hem de kaliteye verdiğimiz önemden geliyor. Küçük bir örnek vermek gerekirse hatalı ürün nedeniyle garanti kapsamında değişiklik yaptığımız ürün adedi, otomotiv sektöründeki hava yastığı değişim oranından bile daha düşük diyebilirim.”

Yenilenebilir enerji yatırımları artacak

Koray Yıldız, güneş panellerinin en büyük faydasının, karbondioksit salınımını düşürmesi ve doğanın verdiklerini, herhangi bir zarar vermeden kullanılabilir enerjiye dönüştürmesi olduğunu söylüyor. Yıldız şu bilgileri veriyor: “Su kaynaklarının, enerji üretiminin dışında daha insani konularda kullanılması sağlanabiliyor. Tamamen barışçıl bir enerji kaynağı olup hemen herkesin ulaşabileceği bir enerji kaynağı konumunda. Kaynakları sınırlı olan doğal gaz, petrol ve türevleri gibi ürünlerin ortaya çıkardığı sorunlara göre neredeyse hiçbir zararı yok. Global olarak, dünyanın her bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına doğru hızla yükselen bir trend var. Teknoloji geliştikçe üretici firmaların maliyetleri düşüyor ve bant kapasiteleri artıyor. Santrallerde kullanılan ekipmanlar daha kolay ve hızlı arz edilebilir pozisyona geldiğinde rekabet artıyor. Birbirini izleyen bu adımlar, yatırımların geri dönüşlerini hızlandırdığı için yatırımcıların gözünde daha da cazip bir hale geliyor. Bu konu aslında yatırımdan ziyade, içinde yaşadığımız ve nefes aldığımız gezegenimize karşı da her bir bireyin alması gereken sorumluluklardan sadece birisi. Önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların daha da hızlı büyüme grafiğine sahip olacağını göreceğiz. Bu hem dış ülkelere olan enerji bağımlılığımızı azaltacak hem de istihdam sağlayacak.”

Yerli üretim güneş panelleri gelecek

Panasonic Ürünleri Grubu Satış Müdürü Koray Yıldız, “Üreticileri ve montaj yapan firmaları birbirinden ayırmak gerekli. Hücreleri ithal edip, ülke sınırları içinde güneş paneli montajı yapan firmalar, son dönemdeki mevzuat ve yönetmelik değişikliklerinden sonra kapasite artırma çalışmalarına başladılar. Bu gelişme, ülkemizdeki istihdam için faydalı elbette, ancak santrallerde kullanılacak ürünlerin kalitesi ve kullanım ömrü açısından yatırımcıların kafasında soru işaretleri bırakıyor. Yerli üreticiler ise güneş panellerindeki katma değeri en yüksek bileşen olan ‘hücre’yi kendi tesislerinde üretecek olan firmalardan oluşmakta ve bununla ilgili çalışmalarını devam ettirmekteler. YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) projesi kapsamında ihaleyi kazanan bir veya iki yerli firma, üretim konusunda tecrübeli yabancı bir firmayla ortaklık gerçekleştirerek ülkemizde kuracağı hücre üretim ve panel montajı hattı ile gerçek anlamda yerli üretim olan güneş panellerini hem YEKA kapsamındaki yatırımında kullanacak hem de piyasaya ürün tedarik edebilecek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir