Sabancı’nın 'gönüllüler ordusu' topluma dokunacak

Sabancı Vakfı’nın deneyimlerini arkasına alarak yola çıkan Sabancı Gönüllüleri projesi, 60 bin Sabancı çalışanını kapsayacak “organize bir gönüllülük hareketi” olarak tüm kurumlara örnek oluşturacak nitelikte

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Gönüllülük kavramı Sabancı Topluluğu için yeni bir kavram değil. Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak’ın da dediği gibi, “Gönüllülük Sabancı Topluluğu’nun DNA’sında var.” Yeni olan, 41 yıldır Sabancı Vakfı eliyle yürütülen hayır işlerinin etki alanının tüm Sabancı Topluluğu çalışanlarını kapsayacak boyuta taşınıyor olması. Yine Öztoprak’ın dediği gibi, “Her bir çalışanı bir sinir ucu gibi görüp, topluma ulaşmak” Sabancı’nın yapmaya başladığı. 

Sabancı Topluluğu bundan bir süre önce Sabancı Gönüllüler adı altında, tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı başlattı. Program, tüm Sabancı Topluluğu çalışanlarına verilecek online eğitimler ve oluşturulacak gönüllü takımları aracılığı ile yapılacak projeleri kapsıyor. Sabancı Gönüllüleri kapsamında ilk üç yıl ‘kadın’ konusunda çalışılacak; sonraki yıllarda Sabancı Vakfı’nın diğer ana çalışma alanları olan “gençler” ve “engelliler” mevcut projelere eklenecek. 

Sabancı Vakfı, kuruluşundan bu yana 120’den fazla kalıcı eser bırakmanın, 40 binden fazla kişiye burs sağlamanın yanı sıra, kadın, genç ve engellilerin eşit vatandaşlar olarak topluma katılımı için önemli çalışmalara imza attı. Vakıf, toplamda 700 bin insana dokundu, 109 projeye hibe verdi. Sabancı Vakfı’nın deneyimlerini arkasına alarak yola çıkan Sabancı Gönüllüleri projesi de, “organize bir gönüllülük hareketi” olarak tüm kurumlara örnek oluşturacak nitelikte. 

Kadın, geç ve engelli 
Proje ilk üç yıl kadın konularına odaklanacak. Kadının güçlendirilmesi, iş hayatına katılımı ve iş hayatında eşit fırsatlarla donatılması gibi konulara yönelik projeler hayata geçirilecek. Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak, Sabancı Gönüllüleri’nin bir şirket tarafından organize edilen Türkiye’nin en büyük kurumsal gönüllülük programı olduğunu söylüyor. 

Özyaprak’ın verdiği bilgilere göre, program iki ana platform üzerinden ilerliyor. Birincisi online eğitimler, diğeri ise gönüllülük projeleri. Öncelikle kadın konusuna odaklanan online eğitimler 5 modülden oluşuyor. Bunlar; ’Kavramlar ve Tanımlar’, ’Eğitim ve Toplumsal Cinsiyet’, ’İş Dünyası ve Toplumsal Cinsiyet’, ’Kadına Yönelik Şiddet’ ve ‘Erken Evlilik’. 

İkinci ayak olan gönüllülük projelerinde ise 7 merkezde toplam 40 şehirde eğitimler gerçekleştirilecek. Sabancı’nın gönüllülük dinamikleri her ilde 500 gönüllü takım liderine aktarılacak. Bölgesel toplantılar kapsamında; proje seçme-geliştirme, fon bulma, raporlama gibi konuları içeren eğitimler verilecek. Daha sonrasında takım liderleri kendi şehirlerinde ve iş yerlerinde 10’ar kişilik ekipler kurarak bölgelerindeki kadına yönelik ihtiyaçları belirleyecekler. Projeler, bir proje havuzunda bir araya getirilecek. Üç aylık takip raporları sonunda yıllık ilerleme raporlar oluşturulacak. 2015 yılı sonunda 60 bin çalışanın toplumsal cinsiyet eğitimi almış olması planlanıyor. 9 yılın sonunda ise kadınlar, gençler ve engelliler olmak üzere bu üç konuda topluma kalıcı değerler yaratan bir gönüllüler ordusu kurulmuş olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir