WWF-Türkiye’den “Doğamız Kazansın” Çağrısı

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), daha güçlü, sağlıklı ve afetlere dirençli bir Türkiye için karar vericilerin atması gereken en acil ve öncelikli adımları sıraladığı bir çağrıda bulundu.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WWF-Türkiye (Doğal Ha­yatı Koruma Vakfı), daha güçlü, sağlıklı ve afetlere dirençli bir Türkiye için karar vericilerin atması gereken en acil ve öncelik­li adımları sıraladığı bir çağrıda bulundu.

Yapılacak seçimlerin hava­nın, suyun ve toprağın da ka­derini belirleyeceğini belir­ten WWF-Türkiye; daha güçlü, sağlıklı ve afetlere dirençli bir Türkiye için hayata geçirilmesi gereken en acil ve öncelikli 10 ta­lebi şöyle sıraladı:

Aşırı ağaç kesimine son verilmeli

1. İklim kriziyle mücadele için sera gazı emisyonları­nın bugünden itibaren 2030'a kadar en az yüzde 35 oranında azaltılması.

2. Orman alanlarında, ma­den, turizm, yapılaşma gibi amaç dışı alan tahsisine ve aşırı ağaç kesimine son verilmesi.

3. Kara, deniz ve tatlısu eko­sistemlerinde, Korunan Alanlarımızın 2030’a kadar yüzde 30’a çıkarılması.

Yüzde 25 onarıcı tarım

4. Tüm kıyılarımızda gırgır avcılığı için avlanma derin­liğinin minimum 50 metreye çı­karılması ve balıkların göç yolu İstanbul Boğazı'nın 2025'e kadar gırgır balıkçılığına tamamen ka­patılması.

5. Doğa ve insanın sağlı­ğı, çiftçinin refahı için, 2030’a kadar tarım alanlarının en az yüzde 25’inde onarıcı ta­rım yapılması.

6. Kuraklık ve iklim krizi ile mücadele ile su kaynakları­nın korunması ve sürdürülebilir kullanımı için Su Kanunu tasla­ğının bir an önce yasalaşması.

Denetimler sıkılaştırılmalı

7. 2030'a kadar doğaya karı­şan plastiğin sıfırlanması.

8. Doğanın ve çevrenin ko­runması ile ilgili yasal dü­zenlemelerin etkin uygulanması, denetimlerin sıkılaştırılarak ih­lallere sıfır tolerans gösterilmesi.

Karbonsuzlaşmaya destek verilmeli

9. Tüm süreçlerin, katılımcı, şeffaf, özellikle dezavan­tajlı grupları kapsayacak şekilde yürütülmesi ve değişimden et­kilenecek tüm kesimlerin mağ­duriyetlerini giderecek adil dö­nüşümün gözetilmesi.

10. Üretime yönelik tüm teş­vik ve fonların; temiz üre­timi, doğa dostu teknolojileri ve karbonsuzlaşmayı destekleyecek şekilde, kirleten yöntemlerden sürdürülebilir ve döngüsel üreti­me yönlendirilmesi.