Yenilenebilir enerjide evlilikler 5 yılda yüzde 60 arttı

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre, yenilenebilir kaynaklardaki birleşme ve devralma işlemleri, 2010 yılından 2015’e kadar yüzde 60 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

A.T. Kearney, rekor derecede yüksek birleşme ve satın alma faaliyetlerinin altyapı hizmetleri endüstrisini yeniden şekillendireceğini öngörüyor.

A.T. Kearney’nin yeni yayınladığı “Altyapı Hizmetlerinde Birleşme ve Satın Alma 2017” raporuna göre, geçtiğimiz yıl, altyapı hizmetleri sektöründe gerçekleştirilen 329 milyar Euroluk anlaşma değeriyle, uluslararası bi rekor kırıldı. Ayrıca, raporun çıkarımlarına göre, yatırımcıların endüstriyi yeniden şekillendirmek için aktif bir rol üstlenmesiyle, bu trendin 2017 yılında da devam etmesi bekleniyor.

Bu yeniden şekillenme, finansal yatırımcıların anlaşma faaliyeti yürüttüğü ve enerji değer zincirini parçaladığı Avrupa’da görülüyor. Buna karşılık, Amerika’daki altyapı hizmetleri şirketlerinin piyasa kapitalizasyonu toparlanmasıyla, birleşme ve konsolidasyon dalgaları hızlanıyor. Asya şirketleri, sınır ötesi birleşme ve satın alma işlemlerinde giderek daha aktif hale geliyor.

A.T. Kearney kıdemli yöneticisi ve rapor yazarlarından Andreas Stender, önümüzdeki yıllarda altyapı hizmetleri için yeni güçlü anlaşma mantığının belirlendiğini söylüyor ve ekliyor: “Ucuz para ve belirsizlikle karakterize edilmiş bir finansal piyasada, altyapı hizmetleri şirketleri ilginç birer yatırım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Finansal yatırımcılar altyapı hizmeti sektöründeki katma değer artışlarının bilincindeler. Özellikle mevcut altyapı hizmeti oyuncularının bünyesinden çıkarmak istediği şirket ve iş kollarını takip ediyorlar.”

Enerji piyasasına değer kazandırmak için yeni iş modelleri gerekli

Raporda finansal yatırımcıların girişleri ve Avrupa’daki altyapı hizmetleri şirketleri için düşük piyasa kapitalizasyonunun, geleneksel entegre modeli zorladığına dikkat çekiliyor. Bunun sonucunda hizmet şirketleri bölünüyor ve enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı boyunca düşük performans gösteren varlıklar ayrıştırılıyor. E.ON ve RWE, spinoff ’ların nasıl gerçekleştiğine ve önde gelen oyuncuların entegre altyapı hizmetleri iş modelini nasıl parçaladıklarına dair örnekler arasında yer alıyor.

Andreas Stender, “Avrupa’daki altyapı hizmeti kuruluşları portföylerini belirli varlıklara, bölgelere veya işletmelere odaklanmak üzere değiştiriyor. Artan düzenleyiciler ve rekabet baskısı altında olan bir enerji piyasasına değer kazandırabilmek için, yatırımcıların ve şirketlerin birleşme ve satın almayı sürece dahil ederek zor kararlar vermeleri ve yeni iş modelleri geliştirmeleri gerekiyor” diyor.

Yenilenebilir enerji büyük bir itici güç oldu

Raporun dikkat çektiği en önemli konu ise, dünya çapındaki yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili anlaşma faaliyetlerinin büyük bir itici güç konumuna gelmesi.

Yatırımcılar, beraberinde büyük ölçekli ekonomiyi ve operasyonel mükemmelliği getiren birleşme ve satın alma yoluyla yenilenebilir varlıklarının değerini arttırmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre, yenilenebilir kaynaklardaki birleşme ve devralma işlemleri, 2010’dan 2015’e kadar yüzde 60 arttı.

Fakat, ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump’ın enerji planından esinlenen, geleneksel enerji altyapısının dikkate alındığı yeni bir potansiyel yenilenme, Kuzey Amerika’daki mevcut altyapı hizmeti oyuncularının pazar değerlerini daha da arttırabilir. Stender’ın dediği gibi; “Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar gelecek için kendilerini yeniden şekillendirdiğinden, yeni ve inovatif iş modelleri geliştirmek için güçlü ortaklıklar, ortak girişimler ve yatırımlara ihtiyaç duyacaklardır. Bu, yeni enerji kaynaklarına geçişle yanyana geldiğinde, birleşme ve satın alma işlemlerini arttıracaktır.”

STENDER DİYOR Kİ...

Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar gelecek için kendilerini yeniden şekillendirdiğinden, yeni ve inovatif iş modelleri geliştirmek için güçlü ortaklıklar, ortak girişimler ve yatırımlara ihtiyaç duyacaklardır. Bu, yeni enerji kaynaklarına geçişle yanyana geldiğinde, birleşme ve satın alma işlemlerini arttıracaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir