“500 web sitesi yeniledik, aylık trafiği 20 bine çıkardık”

Dijital dönüşüm kapsamında tüm bayi ve servislerinin web sitelerini yenileyerek ortak bir standarda getiren Demir- Döküm, müşteri deneyimini geliştirip, ziyaretçi sayısını da artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

Dijital dönüşüm şirketlerin müşteriyle olan etkileşimlerini ve bağlarını değiştiren en önemli akımlardan biri. Dijital araçlar sayesinde artık müşteriye daha iyi bir deneyim yaşatmak mümkün. Öte yandan bunu yalnızca kendi web sitenizde veya mobil uygulamanızda yapmanız yeterli olmuyor. Markanızı ve logonuzun bulunduğu her yerde aynı deneyimi yaşatmanız, başarı için şart. Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinden DemirDöküm, dijital dönüşüm kapsamında tüm bayileri ve servis merkezlerinin web sitelerini yeniledi. Yani müşterinin DemirDöküm logosu göreceği tüm dijital mecraların aynı standarda kavuşmasını sağladı. DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna ile bu dönüşümün hedefl erini ve sonuçlarını konuştuk.

- DemirDöküm dijital dönüşüm stratejisi nasıl oluştu, hedefler neydi?

Türkiye'nin ilk sanayi şirketlerinden olan DemirDöküm olarak 1954 yılından itibaren faaliyetlerimizi aralıksız olarak sürdürüyoruz. Kurulduğumuz ilk günden itibaren sektöründe liderliği göğüsleyen DemirDöküm, kendi adıyla, logosuyla döküm radyatörden panel radyatöre, şofb enden kombiye kadar ürettiği her üründe tüketicilerini ilklerle tanıştırdı. Bozüyük fabrikasından sadece ürün değil teknoloji ihraç eden bir şirket olarak gurur duyduğumuz en önemli konu, teknolojiyi Türkiye'ye getirmiş, tanıtmış, endüstrileşmesini de ilk kez hayata geçirmiş ve ilk döküm radyatör, ilk panel radyatör, Türkiye'de üretilen ilk kombi, yoğuşmalı kombi gibi ürünleri ülkemize kazandırmış bir markayız. Gücümüzü Ar-Ge'mizden alıyoruz. Son 5 yılda Ar-Ge merkezimize 67 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Sadece 2016 yılında Ar-Ge'mize 10 milyon TL'lik ek yatırım yaptık.

Sektörde 63'üncü yılını kutlayan DemirDöküm olarak saha araştırmalarına büyük önem veriyoruz. Değişen dünya koşullarında nihai tüketicileriniz ile aranızda mesafelerin kaldırılması, dijitale olan yatırımın artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Günün sonunda müşterinin sonsuza kadar elde tutulmadığı bir dönemdeyiz. Endüstri, iş ortakları, çalışanlarla birlikte nihai kullanıcılarla olan iletişimin de sürekliliği olması gerektiğini düşünerek, yeni iş modelleri üzerine odaklandık. Markamızı, ürünlerimizi kendimizi yenilerken, saha araştırmalarında 35 yaş altındaki bilinirliğimizin az olduğunu gözlemlediğimiz gün dijital alana yoğunlaşmaya başladık. Her yıl dijitalde görünürlük ve tüketiciye ulaşma, yetkili satıcı ve personelle yaptığımız çalışmaları dijitalleştirmeye çalışıyoruz. DemirDöküm olarak bu çalışmalar için önemli bir bütçe ayırıyoruz. 2010 yılında dijital için yüzde 10'luk bir bütçe ayırırken, yüzde 25'e yükselttik.

-Web sitelerinin dönüştürme fikri neden önemliydi?

Ar-Ge, üretim, istihdam ve marka yatırımının haricinde standartlaşmaya özen gösteriyoruz. Tüketicilerimizin her yerde markamızı aynı gözle görmesi bizim için büyük bir avantaj. Bu noktada tüm servis noktalarımız, yetkili servislerimiz, yetkili satıcılarımızın bugün hepsi aynı formatta. 7'den 70'e herkesin dijital dünyada etkileşim halinde olduğu günümüzde, online mecralardaki varlığımızı artırmak, tüketicilerimiz ile farklı erişim kanallarından bize erişmelerini sağlamak için, internet ortamında da bir değişim geçirmemiz gerekiyordu. Tüketicilerin satın alma yolculuğunda dijital kanalların rolünü incelerken, dijital dönüşüm stratejisi ortaya çıktı. Strateji kapsamında ilk 200 yetkili servisimizin, hemen ardından da 300 yetkili satıcı ve satış noktamızın internet sitesini yeniledik. Toplamda 1 yıl gibi kısa bir sürede 500 iş ortağımızı yeni bir alt yapı ve yeni bir yüz ile internet ortamına taşıdık.

Satışlarımız yüzde 37 arttı

- Bu tarz projelerin kurum haricinde tüketiciye yönelik hedefleri de oluyor. Tüketici tarafında nasıl algılandı, bir sonucu ve başarısı var mı?

Dijital dönüşüm stratejimizin hem iş ortağı hem tüketici tarafında önemli kazanımları oldu. Tüketicilerimiz Türkiye genelindeki yetkili satıcı, satış noktası, yetkili servis, ürün ve hizmetlerimize ait en güncel bilgilere www.demirdokum.net üzerinden ulaşabiliyor. Dileyen tüketicilerimiz bulunduğu il özelinde özelleştirme yapabiliyor. Hayatlarını kolaylaştırmak için geliştirilen uygulama sayesinde kendilerine uygun kombiyi seçebiliyor; diledikleri takdirde ücretsiz keşif talebinde bulunabiliyor. İş ortağı tarafında ise DemirClub sadakat programı kapsamında yetkili satıcılarımıza internet reklam desteği sunuyoruz. Yetkili satıcılarımız aylık ziyaretçi trafi ği 20 bine ulaştı. Tüketicilerimizin yüzde 60’ını mobil kullanıcılar oluşturuyor. Gerçekleşen dönüşüm sayesinde günde 20 cihaz satışı yapan yetkili satıcılarımız oldu. İnternet ortamındaki iş ortaklarımız tarafından gerçekleştirilen satışlar yüzde 37 arttı.

Sadakat programımızı bir sosyal ağ platformuna dönüştürdük

- Dijital dönüşüm kapsamında gelecekte başka projeler var mı?

Dijital dönüşüm kapsamında iş ortaklarımızın hayatını kolaylaştırmak, sinerjiyi artırmak için sektörün en aktif sadakat programı DemirClub'u sosyal ağ platformuna dönüştürdük. Daha önce farklı kanallarda sunulan hizmetleri tek çatı altında, DemirClub.com üzerinde topladık. Amacımız tüm iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına daha hızlı çözümler üretmekti. 2 yıldır yeni içeriklerle güçlenen platform sayesinde yetkili satıcılar ve satış noktaları arasındaki iletişim hızı önemli ölçüde arttı. Türkiye'nin her noktasında müşterilerimize aynı kalitede hizmet sağlayabilmek için platform üzerinde güçlü bir eğitim içeriği oluşturduk. DemirClub. com üzerinden yetkili satıcılar ve satış noktalarına ek maliyet yaratmadan pazarlama desteği vermeye başladık. İş yoğunluğu arasında kullanıcıların hayatını daha da kolaylaştırmak adına aylık periyotlarda e-bülten gönderimi yapılarak en güncel içerik ve gündeme ait gelişmeleri paylaşıyoruz.