Devlet üniversiteleri 'özel okul' işine giriyor

Türkiye’de devlet üniversiteleri de özel okulculuk işine giriyor. ODTÜ, İTÜ ve Ege Üniversitesi gibi köklü yükseköğretim kurumları, K12 yani özel ilk ve ortaöğretim okulları açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Eğitimde üniversiteler ile ortaöğretim birleşiyor. Devlet üniversiteleri, özel eğitim sektörüne giriyor. ODTÜ, İTÜ, Ege Üniversitesi gibi köklü yükseköğretim kurumları, K12 yani özel ilk ve ortaöğretim okulları açıyor. ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nın (ODTÜ GVO) 5 özel okulu, 500'ün üstünde öğretmeni, yaklaşık 5 bin öğrencisi var. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) olarak İTÜ’nün İstanbul Avrupa Yakası, Anadolu Yakası ve İzmir’de 3 yerleşkede anaokulundan liseye kadar eğitim veren 3 okulu var. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları (Ege GVO), 2017 yılında 5 yeni özel okul açacak. Dört yıllık projeksiyonda Türkiye’de 50 tane okul açmayı, 50 bin öğrenciye ulaşmayı hedefl iyor. Yurt dışında da okul açacak. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları Genel Müdür ve CEO’su Faruk Tatar, “Ege Üniversitesi GVO olarak dünyada oyun kurucu bir üniversite markası olmak istiyoruz. İzmir merkezliyiz. Bizden başka İzmir’den çıkıp Türkiye’ye açılan başka marka yok. İstanbul ve Ankara’da okul açmaya başladık. Bu 3 noktadan giderek Türkiye’de büyüyeceğiz. Yurtdışında Ege Üniversitesi GVO adıyla okul açacağız. İlk olarak Almanya-Berlin’de olacağız” dedi. Yeni okul açmak için ciddi talep aldıklarını söyleyen İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren ise, “Fakat kısa ve orta vadede okul sayımızı artırmak gibi bir hedefimiz bulunmuyor. Nicelik olarak değil nitelik olarak büyümeyi önemsiyoruz ve öncelik olarak görüyoruz. Yatırımlarımızı da bu yönde gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Özel okul artık ‘zengin’ işi değil

Özel eğitim sektörü hızlı büyüyor. Bu hızlı büyümeden devlet üniversiteleri de pay almaya başladı. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları Genel Müdür ve CEO’su Faruk Tatar, “Türkiye’de yaklaşık yüzde 5 olan özel eğitim pazar payının çok yakın bir zamanda yüzde 15’lere çıkması bekleniyor, 2023 hedefi yüzde 20. Türkiye’de devlet üniversitelerinin bu işe girmesi, özel eğitim pazarından daha fazla pay almaları gerekiyor. Eğer onlar girmezse, eğitimde ‘malum yapılar’ pazarı ele geçiriyorlar. Eğitim, artık ciddi bir kurumsal altyapı ve vizyon gerektiriyor” dedi. Özel okulların artık sadece ‘zengin’ ailelerin çocuklarını gönderdikleri eğitim kurumları olmaktan çıktığını vurgulayan Tatar, “Her ekonomik gelire hitap eden okul markaları oluşmaya başladı” diye konuştu.

EGE GVO, profesyonellerce yönetilen bir eğitim şirketi

Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları, özel bir şirket. Profesyonellerce yönetiliyor. Endirekt olarak Ege Üniversitesi’ne bağlı. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları Genel Müdür ve CEO’su Faruk Tatar, “Üniversiteye bağlı olduğunuzda büyüme politikası geliştiremiyorsunuz. Her işi kendimiz yapmıyoruz. Destek hizmetlerini işin ehli şirketlerden alıyoruz” dedi.

Tecrübelerini okul öncesi, ilk ve ortaöğretime yansıtıyorlar

Devlet üniversitelerinin geleneği ve akademik birikimileri olduğunu söyleyen İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren, “Başta İTÜ olmak üzere devlet üniversiteleri Türkiye'ye bugüne kadar sayısız bilim insanı, devlet adamı yetiştirmiştir. Eğitimin temelini oluşturan okul öncesi, ilk ve ortaöğretime tecrübelerini yansıtmak istemeleri doğal bir 'yansıma ' olarak görüyoruz" diye konuştu.

Gazi, Ankara ve Boğaziçi üniversitelerinin de özel okulu var

Gazi Üniversitesi’nin, ‘Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları’ adıyla özel okulları var. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, BÜMED Merak Eden Çocuk (MEÇ) Okulları ile Arnavutköy, Moda ve Levent yerleşkelerinde eğitim veriyor. Ankara Üniversitesi’nin Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi var.