Fabrikalar yakında Siri ile konuşur gibi yönetilecek

Sanayideki dijitalleşme heyecan verici. Otomasyon devlerinden Rockwell Automation Global CEO’su Blake Moret, yakında fabrikaların sesli komutlar ve akıllı gözlüklerle yönetileceği müjdesini veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

Hayatımıza akıllı telefonlardaki Siri ve Galaxy gibi uygulamalarla giren sesli komut verme eylemi artık endüstriyelleşiyor. Rockwell Automation gibi otomasyon devlerinin endüstriyel otomasyonda dur durak bilmeyen inovasyonları, yakın gelecekte fabrikaların sesli komutlarla, mobil uygulamalarla ve akıllı gözlüklerle yönetilmesini mümkün kılıyor. Geçtiğimiz hafta ABD'nin Atlanta eyaletinde 25.si gerçekleşen Rockwell Automation Fair 2016'da Endüstri 4.0'da gelinen son noktaları ve fabrikalarda yaşanmakta olan dönüşümü yakından inceleme fırsatım oldu. Rockwell'in Küresel CEO'su Blake Moret, Microsoft gibi teknoloji devleriyle gerçekleştirilen işbirlikleri sayesinde akıllı gözlüklerin bile fabrikalarda çok yakın bir gelecekte kullanılacağını, sesli komutla vanaların açılıp kapatılabileceğini, sistemlere sesli komutla üretim talimatı verilebileceğini, fabrikalardaki makinelerin siber ikizlerinin kurulumdan önce incelenebildiğini ve mobil uygulamaların artık fabrika içinde operatörlerin akıllı makinelerle iletişiminde bile kullanıldığını aktardı.

- Son 25 yılda teknoloji, fabrikaları ve sanayiyi nasıl değiştirdi?

25. otomasyon fuarının açılış konuşmasında genç bir satış mühendisiydim ve o zaman Coca- Cola, Southwire gibi devler veya Factory Automation Systems gibi yerel yazılımcılar, Rockwell'in uğraşmakta olduğu endüstriyel otomasyon alanından kazanabilecekleri faydaları aramaya yeni başlamışlardı. Şimdi bu devler hala Rockwell'in müşterisi ve günümüz teknolojileriyle bu şirketleri Connected Enterprise yani Endüstri 4.0 vizyonunda bağlı şirketler haline getirebiliyoruz.

- Neden otomasyona ve akıllı üretime ihtiyaç duyuyoruz?

Orta sınıfın yükselişi, özellikle de gelişmekte olan ekonomilerde. İkinci bir trend ise yaşlanan iş gücüyle birlikte yetkinliklerin yetersizleşmesi sorunu. Bu sadece teknolojiyle ilgili değil, insanla da ilgili bir trend. Üçüncüsü ise küreselleşme. Ekonominin küreselleşmesi üretkenliğin artmasına yönelik talebi gittikçe yükseltiyor. Rekabetçi bir ortamda dünya çapında en iyi olmaya çalışıyoruz.

BAĞLANTISALLIĞIN MALİYETİ DÜŞTÜKÇE SANAYİ AKILLANACAK

- Otomasyonu tetikleyen trendler neler?

Bağlantısallığın maliyeti düştü. Fabrikalarda akıllı aygıtların faydalarını almaya başladık. Nokta başına maliyetler düşmeye başladı ve bu faydaları daha da artırıyor. Ve akıllı hale gelen fabrikalarda yeni bir seviyede alınan tüm verilerle verimi analizle bir seviye daha yükseltebiliyoruz. Bilişim teknolojileri (IT) ve operasyon teknolojileri (OT) birlikte çalışmaya başladı. Bu yeni bir boyut. Veriyle daha iyi kararlar alıyoruz.

11.1 TRİLYON DOLARLIK IOT'NİN 4 TRİLYON DOLARI FABRİKALARDAN

- Sanayide dijitalleşmenin kabaca ne kadar bir dönüşü olması bekleniyor? McKenzie'nin hazırladığı Nesnelerin Interneti raporuna göre 2025 yılı itibariyle IoT 11.1 trilyon dolarlık bir ekonomi olacak ve bunun 1 ila 4 trilyon doları fabrikalardan yaratılıyor olacak. Tüm dünya da bunu görmeye başladı. Çin Make in China derken, Almanya Industrie 4.0 diyor, Fransa Geleceğin Fabrikaları derken İngiltere Innovate UK, ABD ise Smart Manifacturing yani akıllı imalat diyor. Rockwell'de ise bu vizyona biz Connected Enterprise diyoruz; yani bağlı şirket. Nesnelerin interneti pazarında sanayinin ve fabrikaların payı ne olacak?

İLK MÜŞTERİMİZ KENDİ ŞİRKETİMİZDİ, VERİMİ HER YIL YÜZDE 4-5 ARTIRDIK

- Bir şirketin 'connected' hale gelmesi elle tutulur dönüşler getiriyor mu?

Connected Enterprise vizyonu doğrultusunda atılan adım şirketlere dört fayda olarak dönüyor: Ürününüzü pazara daha hızlı ulaştırıyorsunuz; sahip olma maliyetini düşürüyorsunuz, varlıkların kapasite kullanımını plansız kesintileri azaltarak artırıyorsunuz; ve şirketin risklerini daha iyi yöneterek düzenlemelere daha iyi uyum sağlıyorsunuz. Rockwell Automation olarak bu süreci en başta kendimizde yaşadık. Bu dijitalleşme ve bağlantılı bir şirket haline gelme sürecinde kendi şirketimizde ne oldu? Verimi yılda yüzde 4 ila 5 artırdık. Fabrikalarda envanter süresini 120 günden 82 güne indirdik. Her yıl CAPEX'imiz yani sistem maliyetimiz %30 düştü. Tedarik zincirimizde delivery süresi 80'lerde yüzde 96 seviyesindeyken bu süre yüzde 50'ye düşürüldü. Otomasyonun en çok değiştirdiği sektörler: Ambalajlı tüketici ürünler, yaşam bilimleri, ulaşım ve otomotiv, enerji petrol gaz ve kimyasallar, madencilik.

- Müşterilerinize ne gibi kazançlar sağladınız?

Çinli ilaç şirketi ZMZ ile yaptığımız çalışmalar sonucu işçi saatleri fabrikada yüzde 5-10 düşüş yaşarken, yönetimde bu düşüş yüzde 50 oldu. Otomotiv devi Ford da Rockwell çözümlerini kullanıyor. Bugün üretilen her 40 Ford araçtan 25'i FactoryTalk Production Center kullanan fabrikalarda üretiliyor. Perakende LNG istasyonlarında kullanılan Rockwell çözümleriyle fabrikaların çalışma zamanı yüzde 99'a yükseltilirken, bir makyaj malzemeleri üreticimiz hatlardaki plansız kesintileri yüzde 90 oranında düşürerek yılda 100 bin dolar tasarruf sağladı. Sonoco hat verimliliğini sadece bir ayda yüzde 67 oranında artırdı. Çinli mama üreticisi Beingmate verimini yüzde 3 artırdı. Özellikle perscriptive bakım teknolojileriyle - yani reçeteyi sunan akıllı makine çözümleriyle boru hattı işleten bir müşterimiz yıllık 2.3 milyon dolar tasarruf sağladı.

FABRİKADA MOBİL UYGULAMA TEAM ONE İLE HERKES BAĞLI!

- Rockwell fabrikalarda neleri değiştiriyor?

Yıkıcı inovasyonlarınızdan bahsedebilir misiniz? Microsoft ile birlikte geliştirdiğimiz FactoryTalk Team ONE fabrikaların - fabrikadaki çalışanlar ve makinelerin - bağlılığını kökten değiştiren bir uygulama. Ne yapılabiliyor bu uygulama ile? Örneğin ikimiz de fabrikadayız, aynı uygulamayı kullanıyoruz. Uygulama üzerinde aynı takıma katıldık. Sistem makine 12'de bir sorun olabileceğini anlayıp kontrol et komutu veriyor. Ben de sorunu yazarak uygulamaya fotoğraf yüklüyorum. Bu fotoğraf cloud'a yükleniyor. Real time makinelerimi ve sistemimi gözlemleyebiliyorum. Tüm takıma ve istediğim yetki seviyeleriyle bu real time verileri sadece bir uygulama üzerinden paylaşabiliyorum. Bu işbirlikçi uygulama ile domain uzmanlığı olan biri, bu deneyimi olmayan birine anında yardım edip karar almasına destek olabiliyor. Bu bağlı şirketin devrimlerinden biri. Hem AppStore'da hem GooglePlay storeda bulunan uygulama sayesinde fabrika çalışanları birbirine bağlı hale geliyor. Ve Team ONE sesli komutla da yönlendirilebilen bir uygulama. Yani fabrikalarda artık Siri ile konuşur gibi komut verebiliyor, bilgi paylaşabiliyoruz. Akıllı ekonomilerin akıllı fabrikaları akıllı telefon kadar kolay yönetilebiliyor.

TEAM ONE İLE YILDA EN AZ 1.4 MİLYON DOLAR TASARRUF

Team ONE gibi uygulamada bir sonraki adım hammadde veya belirli kriterleri sisteme girerek bize kritik anlarda cep telefonu alarmı çalmasını sağlamak. Hatta bu uygulamada kimin hangi alarmı alacağını bile seçebileceksiniz. Örneğin hammadde 0.300 seviyesinin altına indiğinde X, Y ve Z kişilerine alarm gönder diyebileceğiz. Amacımız her saatte en az 33 saniye verim artırabilmek. 2 bin kişinin çalıştığı bir fabrikada bunu yapabilmek yılda 1.4 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor.