Kocaeli’nin yemek kültürü kitaplaştı…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ adıyla oluşturulan kitap, 148 yemeği fotoğraf ve tarifleriyle birlikte sunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ adıyla oluşturulan kitap 148 adet yemeği tarifleriyle birlikte sunuyor. “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabı Antikapı’da düzenlenen programla tanıtıldı. Tanıtım programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Genel Sekreter İlhan Bayram, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Kocaeli Yerel Kültür Dernekleri Paltformu Başkanı Dr. Metin Şentürk ve çok sayıda misafir katıldı.

Programda konuşan Başkan Karaosmanoğlu “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri kitabını hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Bir şehrin zenginliği parayla olmaz. Kocaeli Türkiye’nin en zengin ili. Yaşadığımız bu kentin 5 bin yıllık bir geçmişi var. Tarihi var. Coğrafyası dünyanın en güzel coğrafyası. Kentimizi daha çok tanımalıyız” dedi.

“Yemeklerimiz zenginliğimiz”

Başkan Karaosmanoğlu “Yaşadığımız kentin zenginliklerini bilmek ve yaşamak gerek. Folkloru var, müziği var. Müziği ile ilgili de çalışma var. Yöresel müzik çalışmalarımız tamamlandığında bunu da paylaşacağız. Yaşamak için yemek gerekiyor. Yöresel yemeklerimiz sadece Anadolu’dan buraya göç eden kardeşlerimizin yemekleri değil Adana’nın kebabı gibi Antep’in baklavası gibi Kocaeli’nin de çok güzel yemekleri var. Bu kitabımızda bu yemekleri tanıtıyoruz. Yemekleri mutlaka yerinde tatmak gerekiyor. Köylerimizde çok güzel fırınlar yaptık. Buralarda pişen mancarlı pideleri tatmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Yöresel yemeklerimizi bir kitap haline getirdik. Unutulmasın, kayıtlı olsun diye. Bazıları yörelerde gizli kalmışlar. Onların her birini bu kitapla ortaya çıkardık” şeklinde konuştu.

Pişmaniyenin öyküsü

“Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri” kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyeleri bulunuyor. Bunlardan birisi, pişmaniyenin hikâyesi:
“Çok uzun yıllar önce İzmit’te nam salan bir tatlıcının yaptığı tatlılar çok meşhurdur. Bu tatlıcı ustasının, güzeller güzeli çok şişman bir sevgilisi vardır. Kızı o kadar çok seviyordur ki çıkardığı yeni tatlısının ismini, ‘Şişmaniyem’ koyar. Tatlıcı sonunda muradına erer ve evlenir. Ancak evlilik,
sevgilisinin kıskançlıkları ve huysuzlukları yüzünden cehennem azabına dönüşür ve ayrılırlar. Evlendiğine pişman olan ustamızın tatlısı da bu olay duyulduktan sonra, ‘Pişmaniye’ olarak anılmaya başlar.”

Kitaptan lezzetler

Tanıtımda yapılan ikramlar ise şöyleydi:
Zeytinyağlı Ebegümeci, Arpacık Soğanlı Kestane, Kandıra Köy Peyniri, Dartı/Kandıra Köy Ekmeği, Güveçlerde Kandıra Yoğurdu. Çalca Çorbası. Gazayaklı Salata. Cevizli Kandıra Lokumu, Kabaklı Kıvırma, Çiğceli Mancarlı Pide, Peynirli Kuzugöbeği Mantarı. Hindili Keşkek. Sütlü Nuriye, Üre Tatlısı, Oturfatma Tatlısı, Kabak Tatlısı.

Bu konularda ilginizi çekebilir