'Sanayi üretiminde 3. çeyrekten umutlu değiliz'

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan, sanayi üretiminde yılın üçüncü çeyreği için umutlu olmadıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, sanayi üretimindeki artışın beklentilerin altında geldiğini savunarak, "Orta Doğu'da artan politik riskler ve Irak'a ihracatın yavaşlaması nedeniyle, sanayi üretiminde yılın üçüncü çeyreği için de umutlu olamıyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Baylan, yazılı açıklamasında, haziranda yüzde 2.2 artması beklenen takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin, son 8 ayın en düşük oranında seyrettiğini ve sadece yüzde 1.4 artış gösterdiğini, bunun piyasa beklentilerinin altında olduğunu ifade etti.  

"Sanayi üretiminde hızlanma kolay gerçekleşmeyecek"

Geçen yıl haziranda sanayi üretimindeki artışın yüzde 4.2, bu yılın mayıs ayında ise yüzde 3.3 olduğunu anımsatan Baylan, "İç ve dış talebin yeterli düzeyde olmadığı bu dönemde, sanayi üretiminde de hızlanma kolay gerçekleşmeyecektir. Orta Doğu'da artan politik riskler ve Irak'a ihracatın yavaşlaması nedeniyle, sanayi üretiminde yılın üçüncü çeyreği için de umutlu olamıyoruz" görüşünü savundu.  

Baylan, yılın ikinci çeyreğinde ekonomi politikasının geleceğiyle ilgili yaşanan tartışmaların, iktisadi aktörlerin bekleyişlerini de bozduğunu ve bunun politik belirsizliklerle birleştiğini belirterek, şunları kaydetti:  

"Türkiye ekonomisi iyice daralan bir konjonktüre girdi. Açıklanan son ekonomik veriler, yılın ilk çeyreğindeki olumlu büyüme performansı bekleyişinin gerçekleşmeyeceğine dair bir işaret olarak kabul edilmeli. Bunlar da bize gösteriyor ki; Türkiye, ne yazık ki bu yıl da potansiyelinin altında bir büyüme sergileyecek. Dolayısıyla, Türkiye'nin seçimlerden hemen sonra yeni bir ekonomi programına, yeni bir yol haritasına ihtiyacı var." 

Bu konularda ilginizi çekebilir