Dijital ipek yolu Kayseri'de hayata geçirilecek

Kayseri Serbest Bölgesi'ne yapılacak yatırımlar ile Çin'le ticaret köprüsü kurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK / SERCAN AKINCI

KAYSERİ - Türkiye'nin G20 2015 Dönem Başkanlığı sürecinde iki ülke arasında imzalanan ‘Bilgi İpek Yolu'nun Gelişiminin Güçlendirilmesine İlişkin E-Ticarette İşbirliği Mutabat Zaptı' çerçevesinde somut adımlar atılmaya başlandı. Projenin Türkiye ayağında ev sahibi görevi üstlenecek Kayseri Serbest Bölgesi'ne yapılacak yatırımlar ile Çin'le ticaret köprüsü kurulacak. Dünyaya açılmak isteyen KOBİ'lerin küresel oyuncu haline gelmesi için çalışmalar yapılacak. E-ticaret alanında çalışmaları DHgate. com şirketi yürütecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki , "Bu proje bizim esnafımızın, KOBİ'mizin dışarı açılma kapısı olacak" dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk de, "TOBB ve Dünya Bankası ortaklığı ile kurduğumuz Dünya KOBİ Forumu Vakfı'nı yetkilendirdik. Çin-Türkiye Sınır-Ötesi E-Ticaret Pilot Projesi Eylem Planı hazırlandı. Projenin pilot uygulamasını hayata geçiriyoruz. Tarihi ipek yolunu ile aynı coğrafyada "Elektronik İpek Yolu"nu hayata geçiriyoruz" bilgisini paylaştı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de 4 bin yıllık Kaniş-Karum ticari sözleşme tableti imitasyonu ile elektronik tableti göstererek, Kayseri'nin ticari geçmişinden bahsettiği konuşmasında modern dünyada kalkınmanın yolunun e-ticaretten geçtiğini kaydetti.

Uyanık: KOBİ'leri e-ticaret donanımına kavuşturacağız

Dünya KOBİ Forumu Genel Müdürü Dr. T. Tunç Uyanık, "Dünya KOBİ Formu dünyada da özel sektör önderliğinde kurulan ilk ve Türk özel KOBİ Forumu. Sadece Türkiye KOBİ'leri için değil bütün dünya KOBİ'lerine destek sağlamak amacıyla kuruldu. O tarihten bu yana da G20 ve iş dünyasını temsil eden B20'de KOBİ'lere ilişkin konularda sürdürülebilir devamlılığı sağlamaya çalışıyoruz. Projemiz Türkiye'de başladı, Çin başkanlığında devam etti. Bu yıl da Almanlar ile çalıştık. Gelecek yılda Arjantin ile bu projeyi sürdüreceğiz. Dünya Bankası ve Uluslararası Ticaret Merkezi kurumsal ortaklarımız. Mayıs ayı sonunda faaliyete geçecek olan KOBİ Market Elektronik Platformumuz ile KOBİ'leri e-ticaret yapabilecek donanıma kavuşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Wang: Türk KOBİ'lerine yardımcı olacağız

Toplantıya Çin tarafından da NDRC Başkan Yardımcısı Yang Changxue, Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve DHgate Genel Müdürü Diane Wang katıldı. KOBİ'lere e-ticaret alanında eğitim desteği vereceklerini belirten e-ticaret şirketi DHgate Genel Müdürü Diane Wang, "Sınır ötesi e-ticareti ile Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın bu piyasaya girmesine yardımcı olacağız. Türk KOBİ'lerinin dünya pazarına açılması için çalışmalar yapacağız. Bu proje sonrasında Türkiye, İspanya, Yeni Zelanda kanalını açmak istiyoruz. Sloganımız da bu amacımızı özetliyor. ‘Dünyadan al, dünyaya sat' Bu anlaşma ilk uluslararası e-ticaret anlaşması olarak önem taşıyor. Türk şirketleri için dünya piyasasına gireceği e-ticaret platformu kurulacak" dedi.