Elmacı Madencilik, insansız ocak içi cevher nakliyesi yapmaya başlayacak

Elmacı Madencilik Genel Müdürü Alper Tuna Elmacı, “Ar-Ge departmanımız için bir milyon lira bütçe ayırdık. Söz konusu yatırım ile 2018 yılı ilk çeyreğinde autonomlar ile insansız ocak içi cevher nakliyesi yapacağız” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Maden işletmeciliği alanında krom cevheri üretimi yapan Elmacı Madencilik, yılda 30 bin ton krom cevheri üretimi yapıyor. Firma olarak Ar-Ge çalışmalarına kayda değer önem verdiklerini belirten Elmacı Madencilik Genel Müdürü Alper Tuna Elmacı, “Ar-Ge departmanımız için bir milyon lira bütçe ayırdık. Söz konusu yatırım ile 2018 yılı ilk çeyreğinde autonomlar ile insansız ocak içi cevher nakliyesi yapacağız.Bu uygulama ile maliyet açısından üretim yapamayan maden ocaklarını faaliyete geçireceğiz” dedi.

Krom cevheri üretimi yaptıklarını söyleyen Alper Tuna Elmacı, 25 yıldır sektörde faaliyet gösterdiklerini anlattı. Ürün gamında refrakter sınıf üretimlerimiz ile bunun yanı sıra parça ve konsantre üretimlerinin bulunduğu bilgisini veren Elmacı, aynı zamanda krom kimyasal ürün üretimi için araştırma çalışmaları yaptıklarını belirtti. Sürekli gelişim ve büyümeden yana olduklarını aktaran Elmacı, ürünlerinin küresel ölçekli gözetim firmaları tarafından her satışta test edildiğini hatırlattı. Öte yandan madencilik sektöründe devamlılığın esas olduğu vurgusu yapan Elmacı, maden üretimi ile ilgili sürekli Ar-Ge çalışması yaptıklarını söyledi. Bu yıl Ar-Ge çalışmaları için bir milyon TL bütçe ayırdıklarını kaydeden Elmacı, söz konusu yatırım kapsamında, 2018 yılı ilk çeyreğinde autonomlar ile insansız ocak içi cevher nakliyesi yapacakları bilgisini verdi. Bu uygulama ile maliyet açısından üretim yapamayan maden ocaklarını faaliyete geçirmeyi öngördüklerini açıklayan Elmacı, yılda yaklaşık 4 bin metre sondaj yaptıklarını ve halihazırda taşeron firmalarla beraber 120 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

“Cevheri işleyerek katma değer sağlayan firmalara verdik”

İhracat faaliyetleri hakkında bilgi veren Alper Tuna Elmacı, yurtdışı pazarında Japonya, Çin ve Ukrayna'ya ihracat yaptıklarını anlattı. Elmacı, “Geçen yıl bu pazarlardan yaklaşık 1 milyon dolar ciro elde ettik. İki yıl öncesine kadar ürettiğimiz krom cevherini aracı ihracatçılar tarafından yüzde 100' ünü ihraç ediyorduk. Fakat yurtiçinden gelen talepler doğrultusunda cevheri yurt genelinde işleyerek ülke ekonomisine katma değer sağlayan firmalara vermeye başladık” dedi.

Bürokrasi yatırım iştahını kesiyor

Madencilik sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan Alper Tuna Elmacı, sorunları geciken mülkiyet, tahsis ve diğer izinler şeklinde sıraladı. Bir işletmenin faaliyet izni alabilmesi için bir yıl beklemesi gerektiğine dikkat çeken Elmacı, fiyatların hızlı değiştiği sektörde bürokrasinin yatırım iştahını kestiğini dile getirdi. Yurt genelinde başlatılan istihdam seferberliği için kamu kurumlarının bu izinleri biran önce çıkartması gerektiğine değinen Elmacı, bu şekilde firmaların istihdamı destekleyebileceği görüşünü paylaştı. Öte yandan Elmacı, “Geçen yıl sektörümüzde maden cevher fiyatları çok düşük olduğu için yıl sonunda fiyatlarda ralli olabilir. Fiyat artışı 2016 yılı sonundan başlayarak, 2017 yılının ilk iki ayında da hız kesmeden devam etti. Altıncı aya kadar hızlı şekilde cevher fiyatları düşüş gösterdi. Bugün ki fiyatlar maalesef maliyet fiyatları. Krom cevheri üretimini nicelik olarak değil nitelik olarak geliştirmek istiyoruz. Krom cevherinden krom kimyasalları yapmak için araştırmalara başladık. Eğer veriler istediğimiz gibi gelirse 2017 yılı sonunda kimyasal tesis yatırımına başlamayı planlıyoruz”dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir