'Kayseri, ürün ve hizmet ihracatını artırırsa gelişir'

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, kentin gelişebilmesi için hem ürün hem de hizmet ihracatını artırması gerektiğini ifade ederek, ihracatçı firma sayısını büyütmek için yurtdışında ofis kurmayı, uluslararası fuarlarda stant açmaya odakladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri ihracatının yeniden yükseliş trendine girmesi adına Kayseri Ticaret Odası da (KTO) yeni projeleri ile kolları sıvamış durumda. Sadece ürün ihracatı değil ilin ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla hizmet ihracatının da yapılması gerektiğini savunan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, öncelikli olarak ilin ihracatçı firma sayısının artırılması gerektiğini belirtti. Hiçyılmaz, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yatırımlarla önemli kayak merkezleri arasında yerini alan Erciyes Dağı ile Kapadokya arasında bir turizm destinasyonu oluşturulması gerektiğini kaydetti. Hiçyılmaz, özellikle yabancı turistlerin Kayseri'ye gelmesinin de hizmet ihracatı açısından önemli olduğunu vurguladı.

KTO'nun yurtdışı fuarlarda stand açıp ilgili sektörlerdeki üyelerinin ürünlerini teşhir etmelerine imkan sağlamayı planladığını aktaran Hiçyılmaz, "Bu projeyi Erciyes Teknopark, KOSGEB ve KTO üçgeninde beraberce planladık. Üyelerimizin mümkün olduğunca kendi sektörleri ile ilgili fuarlara gitmelerini teşvik etmek istiyoruz. Buna benzer organizasyonları artırmak suretiyle üyelerimizin dünyaya açılmasına yardımcı olacağız" diye konuştu.

İlin ihracat rakamının artması için ihracatçı firma sayısının artışına odaklandıklarını belirten Hiçyılmaz, belirlenecek yurt dışı fuarlarında Kayseri Ticaret Odası şemsiyesi altında üyelerinin ürünlerini sergileyebilecekleri bir proje üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaştı.Hiçyılmaz,"Yurt dışında belirlediğimiz fuarlara KTO olarak stand açacağız. Bu standın içinde özellikle yurtdışına açılmak isteyen üyelerimize destek olma adına ürünlerini teşhir edebilecekleri alanlar vereceğiz. Yurtdışında ofis açarak o ülkede KTO vasıtasıyla oluşturulacak pazarlama ağından üyelerin faydalanabileceği bir model oluşturacağız. Bu gibi projelerimizle ihracat yapabilen firma sayımızı artırmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Afrika ülkelerini odaklarına aldıklarını ifade eden Hiçyılmaz, "Geçen yıl Afrika ülkelerinin büyükelçilerini Kayseri'ye davet etmiştik. Büyükelçilerle Kayseri'deki firmalarımızı 'be to be' şeklinde buluşturmaya gayret göstermiştik. Bu yıl da yine Afrika ülkelerinin büyükelçilerini ve işadamlarını Kayseri'ye davet etmeyi planlıyoruz. Çünkü bizim Afrika ülkelerine daha faza açılmamız ve bu bölgeye daha fazla mal satabilmemiz mümkün gözüküyor. Bu potansiyeli değerlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

Erciyes'e özel sektör de yatırım yapmalı

Özellikle kayak turizmi açısından Kayseri'nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Hiçyılmaz şöyle devam etti: "Kayseri denince akla ticaret ve sanayi geliyor. Ama tabii hizmet sektörünün ağırlıklı olduğu turizm sektörü Erciyes'e yapılan yatırımlarla ilimizde gündeme gelmeye başladı. Bunun karşılığının mutlaka alınması gerekiyor. Fakat Erciyes civarında hizmet verecek otellerin inşası noktasında çok fazla bir hareketlilik göremiyorum. Bu yatırımların hızlandırılması ile potansiyeli artırmamız gerekiyor. Elbette Kayseri içindeki otellerimiz de kullanılabilir. Ancak Erciyes'te kamu yatırımlarına ilaveten özel sektörün de elini taşın altına koyarak yatırım yapması gerekiyor. Yerli yatırımcılarımızın altyapıyı hazırlaması lazım ki yabancı yatırımları da çekebilelim. Erciyes'teki potansiyel Kayseri ve bölge halkımız için çok önemli. Oradan elde edilecek gelirler çok daha önemlidir diye düşünüyorum."

Kayseri'yi Kapadokya ile ortak destinasyon haline getirmeliyiz

Turizmde başlangıçta bir yatırım yapıldığını sonrasında çok fazla bir işletme masrafı olmadığını belirten, Hiçyılmaz, "Mal ihracatında böyle değil, çok ciddi maliyetlerimiz var. Limana uzaklığımız da var. Dışardan ara malı getirerek bunun üzerine katma değer koyup onu ihraç edebilen bir konumdayız. Dolayısıyla ihraç ettiğimiz tutarın büyük bir kısmını zaten maliyete veriyoruz. Turizm getirisi çok olan bir sektör. Özellikle Kapadokya'yı da işin içine alacak şekilde bunu geliştirmemiz gerekiyor. Kayseri'yi Kapadokya ile ortak bir destinasyon haline getirip özellikle yurtdışından turistlerin getirilmesi noktasında gayret göstermemiz lazım. Bunu da yapabilmemiz için tanıtım çok önemli. Son dönemde tanıtım faaliyetlerine de girildi. Biz de lobicilik faaliyetleri yönünde sürekli hareket ediyoruz" dedi.

Yıl sonunda 30 bini aşkın yeni istihdam yaratılacak

Hiçyılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısının işsizlik oranının kısa vadede aşağıya çekilmesi adına büyük önem taşıdığını kaydederek "Devletimizin işsizlikle mücadele kapsamında önemli destekler verdiği bu seferberlik konusunda Kayseri'de de önemli adımlar atıldı, 3 aylık sürede 11 bin 900 kişi iş sahibi oldu. Buna göre, Kayseri'nin yıl sonuna kadar 25 bin olarak belirlenen istihdam hedefine ulaşabilmesi zor olmayacak. Ağırlıklı olarak üyelerimizin oluşturduğu inşaat sektörü başta olmak üzere, diğer sektörlerin de katkısı ile şehrimizin işsizlikle mücadelede üzerine düşen görevi yapacağına inanıyorum. Kayseri, yıl sonunda 30 bini aşkın istihdam rakamını sağlayabilecek güçtedir. Asıl kalıcı istihdamın yaratılabilmesi için yatırıma, üretime ve ihracata yönelik desteklerin üyelerimiz tarafından değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Ankara-Kayseri yüksek hızlı treni bir an önce hayata geçirilmeli

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ankara –Kayseri Yüksek Hızlı Treni projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini belirterek, "Ankara-Sivas hızlı treni devreye girdiği zaman onunla eş zamanlı Kayseri hattı da devreye girmeli. O da yeterli değil . Antalya –Kayseri yüksek hızlı turizm hattının yapılması gerekir diyoruz. Bunu turizm potansiyelinin burada olmasından dolayı söylüyoruz. Antalya'daki turistin Kayseri'ye ve Kapadokya'ya gelmesi, buradaki turistin Antalya'ya gidebilmesi gerekiyor. Kayseri bu potansiyeli çok iyi değerlendirmeli. Ürün ihracatı kadar hizmet ihracatı da önemli. Bu potansiyelden mantı yapan hanımdan halı satana kadar herkes olumlu yönde etkilenecek. Bu potansiyeli görüp Erciyes'e yatırım yapan Kayseri Büyükşehir Belediyemizi de kutluyorum" şeklinde konuştu.