Mobilyakent’te 743 işyerinin inşaatı bitti, sırada üretim var

Atölye düzeninde mobilya üreten küçük işletmeleri, ‘ortak kullanımlı’ işyerlerinde bir araya getirecek ev-ofis dekorasyon merkezi Mobilyakent’te 743 işyerinin inşaatı tamamlandı. Teşhir ve satış reyonlarının yapımına bu ay başlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH / KAYSERİ

Kayseri Mobilyacılar Odası’nın, Orta Anadolu Kalkınma Birliği ve Kocasinan Belediyesi’nin de desteğini alarak, 2012 yılında temellerini attığı ev-ofis dekorayon merkezi Mobilyakent’te büyüklükleri 200 ile bin metrekare arasında değişen 743 işyerinin yapımı tamamlandı. İhalesi, ‘Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi’ kapsamında TOKİ tarafından yapılan ve banka kredisi ile kurulan işyerleri, 1 milyon 400 bin metrekarelik toplam konum alanının 800 bin metrekarelik bölümünü kapsıyor. 460 bin metrekarelik alan üzerinde bu ay temeli atılacak teşhir ve satış reyonları ile uluslararası niteliklere sahip mobilya fuarında ise yapım çalışmaları gelecek yaza bitmiş olacak. Reyonlar fuara ayrılan 300 bin metrekarelik alanın 120 bin metrekaresinde iki katlı olarak inşa ediliyor. 

Mobilyakent Projesi’nde ilk etabı oluşturan 743 işyerinin inşaatı üç yıl sürdü. Yapımını Sarıdağlar İnşaat firmasının üstlendiği mobilya fuarı ile yan ünitelerini oluşturan teşhir ve satış reyonlarının planlanan zamanda bitirileceği bildirildi. İhalesi Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılacak, ‘ortak kullanıma açık’ teknoloji donanımlı Mobitek’te ise ihale aşamasına gelindiği ve tekifleri 17 Ağustos’a kadar kabul edilecek ihalenin, en geç eylülde yapılabileceği ifade edildi. 

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan mobilya üretim üssünün temel direğini ‘Mobitek’ oluşturuyor. Mobitek, uygulaması iki aşamalı olarak yürütülen projenin ‘ortak kullanıma açık’ teknoloji donanımlı üretim merkezi. Kompleksin ‘beyni’ olarak tanımlanıyor. Finansı AB hibe fonundan sağlanan Mobitek’in mali potresi 8.6 milyon euro. Mobitek, 8 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kuruluyor. 

Mobilyada yeni modeller, Mobitek’in Ar-Ge ve tasarım bölümlerinde hazırlanacak. İleri teknoloji ürünü makinelerde şekillenecek; sonra tüketiciye iletilecek. Mobitek aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet gesterecek ve çatısı altında üretim yapacak KOBİ çalışanlarının düzenli şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında eğitilmelerini sağlayacak. 

Dayanışma modeliyle üretimin önü açılacak 
Kayseri Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Çevrim, 743 işyerinin yerinin hak sahiplerine teslim edilmesiyle Mobilyakent’te üretim sürecine girildiğini belirterek, “Sevinçliyiz. Zira, bir yıllık gecikme ile de olsa, bugüne kadar zor şartlarda üretim yapan küçük ölçekli mobilya üreticisinin rekabet gücünü artırmaya yönelik hayaller gerçek oluyor. Etap etap üretime hazırlanan Kayseri Ev - Ofis ve Dekorasyon Merkezi, teknoloji donanımlı, ‘ortak kullanıma açık’ kendine özgü bir üretim üssü. Merkez sayesinde, hem dağınık haldeki işletmeler bir araya getirilerek dayanışma modelli üretimin önü açılmış, hem de OSB’lere gidemeyen küçük işletmelerin kiracılık yükünden kurtarılmaları sağlanmış oldu. Tabii, merkezin sağlayacağı imkanlar sayesinde, ürünlerin iç ve dış pazarlarda tanıtımını yapmak, Ar-Ge ve tasarım merkeziyle işletmelere inovatif hizmet ortamı sağlamak, ortak teknoloji parkıyla yetersiz teknoloji ve sermaye israfına son vermek, firmaların standartlaşma ve kalite sorunlarına çözüm üretmek de mümkün olacak. Dahası, Kayseri’yi Anadolu’nun en modern fuar alanına sahip ‘mobilya kenti’ konumuna getirmek de, merkezin amaçları arasında yer alıyor” açıklamasını yaptı.

mobilya-orta.png

Boydak: Lojistik ve nakliyede sorunlar var

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, mobilya sektöründe kalifiye işgücünün yanı sıra tasarım, Ar-Ge ve markalaşma, nakliye, ambalaj, sermaye yetersizliği, üretim teknolojileri ve enerji fiyatları gibi konularda sorunlar yaşandığını öne sürdü. Lojistik ve nakliyede sorunların daha da ağırlaştığına işaret ederek, “Finansal sorunlar başta geliyor. İşletmeler ihracatı finanse edecek öz kaynak yapısını sağlamakta zorlanıyorlar. Lojistik olarak limanlara çok uzak sayılmayız ama, her halukarda ihracatta dahili nakliyemiz çok yüksek. Bugün Çin’e yaptığımız konteyner bedeli ile dahili nakliyenin bedeli nerede ise birbirine yaklaşmış durumda. Kayseri’de hacimli ürünler üretildiği için birim başına nakliye ücretimiz yüksek. Bu durum , bizim pazarlarda rekabet gücümüzü azaltan unsurların başında geliyor. Daha katma değerli ürünler üretmek süretiyle, birim başına nakliye maliyetini aşağı çekmeliyiz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir