Yaş sebze ihracatçı, Rusya pazarının açılmasını bekliyor

Savaş uçağı düşürüldüğü için Türkiye ile gerilen politik ilişkilerini iyileştirme yolunda adımlar atan Rusya, Türk yaş sebze mevye ürünlerine uyguladığı ambargoyu ise henüz kaldırmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP 

İZMİR- İhracatçı, domates başta olmak üzere Türk yaş sebze ürünlerine henüz kapalı olan Rusya pazarının 15 Aralık’tan itibaren açılmasını bekliyor. Beklentiyi, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin en büyük seralarından Agrobay’ı ziyaret eden Rus heyetinin yarattığı belirtildi. Türkiye’ye uygulanan ambargo nedeniyle Rusya’da sebze fiyatlarının artıyor olmasının toplumsal baskıyı arttırdığını, Avrupa’nın da Aralık’tan itibaren Türkiye’den ürün talep etmeye başlayacak olması ile fiyatların daha da artacağını ifade eden ihracatçılar, gerek hükümetin girişimleri gerekse Rusya’da fiyat baskısının daha da artacak olmasının beklentilerini güçlendirdiğini ifade ettiler.

Rusya pazarına ürün satan en büyük seracıların üye olduğu Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR)’nin Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yumuşamasına rağmen Rusya’nın Türkiye’den yaş sebze meyve ithalatına uyguladığı yasağı devam ettirdiğini, şu ana kadar herhangi bir düzelme görülmediğini belirterek, “Rusya pazarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çok önemli çalışmalar yapmaya devam ediyor. Başta Sayın Bakanımız Faruk Çelik olmak üzere AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü konuyu yakından takip ediyor. 15 Aralık’ta bu konunun düzeleceğini düşünüyorum. Ambargonun kalkması için tüm girişimler yapılıyor. Yine Rusya tarafından ambargodan sonra yaş sebze meyvede yaşanan aşırı fiyat yükselişleri karşısında halkın şikayetlerini de ileten Rus yetkililer var” diye konuştu.

Rusya ağırdan alıyor

Türkiye’den Rusya’ya en çok domates ihraç eden firma olan Agrobay’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve SERA-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şentürk de, geçtiğimiz hafta Rusya Tarım Bakanlığı’ndan 10 kişilik bir heyetin Agrobay’ı ziyaret ettiğini ve son derece memnun ayrıldığını belirterek, “İki ülkenin tarım bakanlıkları arasında sorun yok. Heyet bize 15 Aralık’tan itibaren Rusya pazarının Türk yaş sebze ürünlerine açılmasını beklediklerini söyledi. Rusya, en iyi müteahhitlik ve turizm hizmetleri ile en kaliteli gıda ürünlerini Türkiye’den alıyor. O nedenle Türkiye ile sorunların aşılması onları da rahatlatacak. Ancak, Rusya ikili görüşmelerden beklenti psikolojisi ile çözümü ağırdan alıyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in Ankara’yı ziyaretinden 1 ay önce kalabalık bir iş heyetiyle Rusya’da çeşitli temaslarda bulunduklarını hatırlatan Şentürk, “Rusya’da yetkilierle, en büyük sebze ihracatçısı olarak, ben tarım konularındaki sorunları görüştüm. Rusya’da Türkiye ile tarım ve turizm konusunda ilişkileri hızla eski haline döndürmek istiyor. Sorunları çözmek için iki ülke arasında, Bakanlık düzeyinde görüşmeler sürüyor. Ancak, Rusya’nın Türkiye’den bazı tavizler koparmak için bu konuları koz olarak kullandığı yönünde görüşler var” dedi.

Seracılar, taze ürünler için özel gemi istiyor

Ahmet Şentürk, Türkiye’nin Irak, Suriye ve Mısır’la yaşadığı sorunlar nedeniyle özellikle taze ürünleri Körfez ülkelerine gönderemediklerini, bu konuda hükümetten destek beklediklerini söyledi. Şentürk, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta Dubai ve Körfez ülkelerine gittiğimde raflarda Türk ürünü göremedim. Hep Amerika, Fransa, Hollanda’dan ürünler var. Irak, Suriye, Mısır hatları kapalı olduğu için ürünlerimizi doğrudan gönderemiyoruz. Birkaç aktarma yapılıyor. Bu da taze ürünler için uygun değil. Biz devletin taze ürün ihracatı için Türkiye’nin limanlarından doğrudan Körfez ülkelerine gidecek bir gemi ayarlamasını istiyoruz. Bu konuda devletin lojistik desteğine ihtiyacımız var. Bu destek gemi ya da uçak taşımacılığı konularında olabilir. O ülkelerdeki ateşelerimiz de tanıtım için çalışmalı. Hollanda, üreticisinin malının yığıldığı belirli dönemlerde, uzak noktalara ulaşım için üreticisine navlun maliyetini karşılıyor. Biz körfez ülkelerine uzak değiliz ama o hata gidemiyoruz.”