1 milyar dolar sermayeli ‘Mega İslam Bank’ geliyor

Hazine’nin de ortakları arasında yer alacağı 1 milyar dolar sermaye ile kurulacak banka, faizsiz finans kurumlarının projelerine finansman sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Faizsiz finansmanın dünyada 2 trilyon dolarlık bir işlem hacmine ulaşması İslami finansmana ilgiyi daha artırdı. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFS) ile Londra, New York, Tokyo borsalarıyla yarışmak için çalışan ve finans merkezi olarak ülkenin sesini dünyaya duyurmaya yönelik kolları sıvayan Türkiye, bu kapsamda “Mega İslam Bank” kurulması için düğmeye bastı. Şu anda proje olarak üzerinde konuşulan bankanın, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na benzer bir modelle hizmet vermesi bekleniyor.

Sermayesi 1 milyar dolar olacak

Ortakları arasında yerli ve yabancı katılım bankaları ile Hazine’nin yer alacağı belirtilen bankanın sermayesi 1 milyar dolar olarak planlanıyor. Bununla birlikte ortaklar arasında Borsa İstanbul, SPK ve mevduat bankaları bulunmayacak. Hazine’nin katılım bankalarını destekleyeceği “Mega İslam Bank”, sadece katılım bankalarına hizmet verecek. Bankalara finansman sağlayacak olan banka, alt yapı projelerinin finansmanında kredi kullandıracak. Ortak projelere de finansman sağlanacak. Bu şekilde kredi kullandırılması sadece yurtiçi kuruluşlar için değil, tüm İslam dünyası için de geçerli olacak.

Yabancı yatırımcıyı çekecek

Mega İslam Bank ile ilgili bilgi veren kaynaklar, “İstanbul Finans merkezi kurulurken, böyle bir kurumun olmaması düşünülemez. Bu daha çok yabancı yatırımcıları çekecek bir proje” diye konuştular.

 Araştırma merkezine 1 milyon dolar
 
Diğer taraftan Dünya Bankası’nın da iş birliği ile İslami finans anlamında ilk İslami araştırma merkezi kurulacak. Katılım bankaları da taraf olduğu merkeze 1 milyon dolar koyacak. Araştırma Merkezi’nin ortakları arasında, Merkez Bankası, Takasbank, Borsa İstanbul, Takas Bank ve Türkiye Aracı Kurumları Birliği de yer alacak. İslami araştırma merkezi ile Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri odak altına alınacak.

VakıfBank katılım bankası için çok iştahlı

Türkiye’de Albaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans  olmak üzere 4 katılım bankası faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki günlerde ise sektöre 3 kamu katılım bankasının daha katılması bekleniyor. Kaynaklar, “Aslında daha önceden 2 katılım bankasının kurulacağı açıklanmıştı. Fakat son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın VakıfBank’ın ismini vermesi ile bu rakam 3’e çıkmış oldu. Söz konusu bankanın bu konuda çok iştahlı olduğu söyleniyor. İlk etapta Ziraat Bankası, ardından da Halkbank’ın katılım bankası kurması bekleniyor. En son olarak da VakıfBank’ın da faaliyete başlayacağı söyleniyor. Özel bankalardan ise şimdilik bir ses çıkmıyor” diye konuştular.

İslami Repo’ya ‘zorda kalmadıkça kullanmayın’ fetvası

Öte yandan Borsa İstanbul’un alt yapı çalışmalarını bitirdiği ‘İslami repo’ ürününün uygunluk ile ilgili bir takım sorunlar yaşadığı ve fetva verecek olan danışmanların ürünün zorda kalınmadıkça kullanılmaması gerektiğini söyledikleri belirtildi.

capture-20130925-205612.png

Bu konularda ilginizi çekebilir