2023'te tarımsal hasıla 150 milyar dolara yükselecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son 10 yılda tarımda yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, 2023 için iddialı hedefler ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son 10 yılda tarımsal hasılasını yaklaşık üç kat artıran Türkiye'nin, 2023 yılında tarımsal üretim değerini 150 milyar dolara çıkaracağını belirterek, ülkenin bu rakamla dünyanın beşinci büyük tarımsal ekonomisi olmayı hedeflediğini bildirdi. 

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, uygulanan politikalar ve verilen desteklerle tarım sektörünün büyüme rekorları kırdığının altı çizildi. Son 10 yılın 9'unda büyüyen Türk tarımının, 2002 yılında tarımsal ekonomik büyüklük bakımından 23,7 milyar dolar ile dünyada 11'inci, Avrupa'da ise 4'üncü sırada bulunduğunun kaydedildiği açıklamada, "Stratejik bir planlama ile üretimin yanı sıra verimlilik ve kaliteye öncelik veren Türkiye, 62 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile dünyada 7'inci, Avrupa'da ise birinci sıraya oturdu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son 10 yılda tarımda yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 için iddialı hedefler ortaya koydu. Buna göre, Türkiye'nin tarımsal hasılası 150 milyar dolara yükselecek. Türkiye bu tarımsal hasıla değeriyle dünyanın ilk 5 tarım ülkesinden biri haline gelecek" ifadeleri kullanıldı. 

Tohumluk üretiminde hedef 1 milyon ton 

Açıklamada, Türkiye'nin 2023 yılında 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarını tamamlayacağı, sulanabilir 8,5 milyon hektar alanın tamamının sulamaya açılacağı belirtildi. Tarımsal desteklerde parsel/işletme bazlı destekleme sistemine geçilerek, tohumluk üretiminin 647 bin tondan 1 milyon tona çıkmasının öngörüldüğüne dikkat çekildi. 

Bakanlığın hayvancılık alanında da yeni hedefler ortaya koyduğunun vurgulandığı açıklamada, kültür ırkı sığır varlığının toplam içindeki payının 5 yılda yüzde 41'den yüzde 48'e, küçükbaş hayvancılığın et üretimindeki payının da yüzde 12'den yüzde 25'e yükseltilmesinin planlandığı belirtildi. 

Açıklamada, mera ıslahı konusunda da ciddi adımlar atılacağının altı çizilerek, "Bu kapsamda 4,5 milyon dekar olan mera ıslahı 2015 yılına kadar 5,3 milyon dekara, 2023 yılında ise 7,7 milyon dekara ulaşacak. Yem bitkileri ekim alanının da 2,7 milyon hektardan, 4 milyon hektara çıkarılması amaçlanıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin balıkçılık ve su ürünleri konusunda hak ettiği yeri alabilmesi için de yeni adımlar atılacak. Bakanlık, yeni uygulayacağı politikalarla 10 yıl içinde su ürünleri yetiştiriciliğini 212 bin tondan 500 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda, su kaynaklarına 50 milyon yavru balık bırakılacak" bilgisine yer verildi. 

Güvenilir gıda denetimlerinin etkinliği daha da artırılarak, sağlıklı beslenme için, gıdaların içerdiği şeker ve tuza yönelik yeni düzenlemeler yapılmasının planlandığının bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Ulusal kaynaklı kırsal kalkınma destekleri ile 2015 yılına kadar toplamda 6 bin tarımsal sanayi tesisinin kurulumu, 60 bin istihdam sağlaması ve  bununla beraber IPARD kapsamında 2014 yılında 5 bin projenin desteklenmesi hedefleniyor. Bitki ve hayvan sağlığı konularında, 2015 yılına kadar 5 yeni Zirai Karantina Müdürlüğü, 2016 yılına kadar 14 yeni Veteriner Sınır Kontrol Noktası faaliyete geçirilip, hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele edilmesi planlanıyor. 

Diğer yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ankara'da temeli atılan Türkiye'nin uluslararası seviyedeki ilk Milli Botanik Bahçesi'nin 2015 yılında hizmete açılması ve EXPO 2016 Antalya ve Yalova'da dünyanın en büyük Geofit (Yumrulu bitkiler) bahçesi kurulması da 10 yıllık hedefler arasında yer alıyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir