Vine reklamcılığı değiştirebilir

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com


 

Online reklam verme alışkanlığının ülkemize çok geç girdiği malum. 2000'li yılların öncesinde hemen hemen hiç adı bile anılmazken, uzun bir süre düşük bütçeler ile yürütüldü. Rüzgar tam tersine dönecek derken, klasik banner reklamcılığının da tüm dünyada sonu gelmeye başladı. Artık çok daha fazla reklam veren, banner ilanlardan yeterli dönüşü alamadıklarını belirtiyor. Haliyle yeni yöntemler ve yollar aranıyor.
Viraller, sosyal medya kampanyaları, mikro siteler ve daha birçok yöntem ve olasılık sonuna kadar deneniyor. Hemen hemen aynı dönemlerde parlamaya başlayan internet televizyonculuğu ise bundan nasibini almaya çalıştı. Türkiye'de de birçok web sitesi, basılı medya ve bireysel girişimler internet üzerinden TV yayıncılığını denediler ve halen deniyorlar. Bu konuda da oldukça yoğun bir tecrübeden geçtiğimi söyleyebilirim. Ancak görünen o ki reklam verenler için internette video reklamlarının anlamı ve biçimi, klasik televizyon yayıncılığı ile aynı kalmış. Haliyle istenen etki ve verim yine alınamıyor.
Öncelikle şunu tekrar hatırlatmakta yarar var; bilgisayar gibi birden çok iş yapabildiğimiz bir cihazdan izlenildiği müddetçe, kullanıcıların dikkatlerinin dağılması ve bir başka şeye geçiş yapmaları oldukça kolaydır. Bu yüzden başarılı web videoları genelde 3 dakika civarında tutulur. Elbette istisnalar var ancak yine de makul süre budur. Siz eğer bu sürenin başına 40 saniyelik bir reklam yerleştirecek olursanız, çok ekstrem bir durum olmadığı sürece kullanıcı ya başka bir şey ile ilgilenecek ya da videoyu izlemekten vaz geçecektir.
Hal böyleyken, televizyonlarda yayınlanan o uzun reklamları YouTube, Facebook veya medya sitelerinde bulunan videoların önlerine iliştirmenin web yaşam biçimi ve alışkanlıkları açısından tutarlı bir tarafı yok.
Tam bu esnada enteresan bir uygulama, "farklı neler yapabiliriz" diye çıldıran ajansların imdadına yetişebilir. Önce iOS platformu için Twitter tarafından sunulan Vine uygulaması, kullanıcılara 6 saniyelik videolar ile meramını anlatma fırsatı sunuyor. Şimdilik yalnızca iPhone ile kullanılabiliyor ancak Android versiyonu da geliyor. Önce temkinli yaklaşılsa da, örnekleri izlediğinizde aslında 6 saniyelik videoda çok şey anlatmanın mümkün olduğunu görüyorsunuz. Vine hakkında Robert de Niro'nun sözleri bence olayı özetleyen en başarılı açıklama "Koca bir hikayenin tamamını 6 saniyede anlatabilirsiniz."
Twitter kullanıcılara ve reklam verenlere 140 karakter içerisinde derdini, mesajını anlatma becerisi kazandırmıştı. Şimdi Vine ile birlikte aynı kiteleye video reklamlarını 6 saniye içerisinde tamamlamalarını söylüyor. Eğer bu iş tutarsa, nihayet 3 dakikalık bir videoyu izlemek için 45 saniyelik sıkıcı bir reklamın açılış yapmasına maruz kalmayacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019