Sanal Fetih ödülle döndü

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

LC Waikiki, geçtiğimiz yıllarda e-ticaret operasyonlarının hızla büyüttü. Şirket bununla da kalmadı, 27 farklı ülkede e-ticaret üzerinden satış yapıyor ve bu yaklaşımını “Sanal Fetih” olarak yorumluyor. Farklı dillere, farklı para birimlerine ve farklı kültürlere sahip bu ülkelerdeki operasyonlar ile en sonunda SAP Quality Awards programında ödüle layık görülüyor. LC Waikiki E-ticaret Genel Müdür Yardımcısı Salih Yılmaz, işin en başından beri bulunuyor. 2010 yılında başladıkları yolculuğu şöyle anlatıyor: “2010 yılında e-ticaret işinin hazırlığına başladık. Biz tüm sektörde bu işe ciddi anlamda başlayan ilk marka olduğumuzu söyleyebilirim. 26 Mart 2011 yılında da e-ticaret sitemiz kullanıma sunuldu. E-ticaret işi genelde teknoloji ya da pazarlama yöneticilerinin bir işi olarak kabul ediliyor. Çoğu yerdeki bunu ayrı bir iş ve ticaret ortamı olduğuna bakılmadığı için çok sağlıklı yürümüyor. Biz online mağazamızı ilk açtığımız gün bile internetten aldığınız ürünü mağazaya iade etme seçeneği vardı. Daha sonra işi, internetten aldığınız ürünün tadilatının en yakın mağazada yaptırmaya kadar ilerlettik.”

Salih Yılmaz’a yurt dışı operasyonlarının nasıl başladığını da sordum. Birçok ülkede mağaza açtıktan sonra halen buralarda e-ticaret yapmadıklarının altını çiziyor. İlk yaklaşımlarının Türkiye’den faklı ülkelere crossborder e-ticarete başladıklarını belirten Yılmaz şöyle diyor: “Bizim buradaki temel amacımız, nerelerden talep geleceği ve nasıl bir operasyon olacağını görmekti. Biz bu işin sürdürülebilir olmadığını bildiğimiz için hızlıca yerel e-ticaret mağazaları açmaya karar verdik.”

Salih Yılmaz, farklı ülkelerde e-ticaret sitesi açılmasının zorluklarını şöyle anlatıyor: “Biz yola bir merkezden Avrupa Birliğinin tamamına satış yapabilecek bir yapı ile çıktık. Ancak onlarca dilin konuşulduğu, onlarca para biriminin olduğu ve farklı kanunların ve regülasyonların olduğu 27 farklı ülkeden bahsediyoruz. 5 farklı para birimine sahip, 9 farklı dilde hizmet eden bir e-ticaret sitesi kurduk. İşi zorlaştıran bir başka husus da şu; örneğin İngiltere’de 37 numara ayakkabı ile 40 numara ayakkabının KDV’si farklı. Elbette 27 ülkenin KDV oranları da farklı. Romanya’dan Portekize e-ticaret yaptığınızı varsayalım. 40 bin Euro’nun üzerinde ticaret yaptığınızda KDV’sini diğer ülkede ödüyorsunuz. Bu tarz 27 ülke arasında farklı anlaşma var ve hukuki olarak size birçok yükümlülükler getiriyor.”

Salih Yılmaz bu büyüklükte bir projeyi 11 ayda bitirdiklerini söylüyor. “Biz doğru bir iş ortağı ve doğru çözüm ile çalışmamız gerektiğini biliyorduk. SAP’in Hybris Commerce çözümü 11 ayda projeyi bitirdik. Bu 11 ay içerisinde SAP ekibi bizim ofiste doğrudan bize destek oldu.”
SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Benlidayı ise şöyle diyor: “Projeye başladığımızda LC Waikiki zaten ne istediğini çok net olarak biliyordu. Çok iddialı bir hedefi vardı ve biz SAP olarak bu iddialı hedefi bir sorumluluk olarak aldık. Yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünya ölçeğinde iddialı bir projeydi. Bu işin sonunda da binlerce başvuru alan EMEA Quality Awards’dan ödülle döndük. Avrupa’da bilinmiş birçok markanın başvurduğu bu özel ödülü LC Waikiki projesi ile Türkiye’ye kazandırmış olduk.”

Huawei’den Mate X Pro

Cep telefonları ile gündemde olan Huawei yeni notebook’u Mate X Pro’yu Türkiye’de piyasaya sundu. Mate X Pro, hafifliği ve inceliği yanı sıra güçlü özellikleri ile de dikkati çekiyor. Sekizinci nesil Intel i7 işlemciye sahip olan notebook, 16 GB hafıza ve 512 GB SSD depolama birimine sahip. Üzerinde NVIDIA’nın GeForce MX150 ekran kartı var. Bu sayede hem oyunları hem de video işlemlerinin üstesinden kolayca geliyor. Huawei Mate X Pro’da Dolby Atmos ses sistemi var. Ses işlemcisinin gücünü duymak için ise dört güçlü hoparlör çıkışı konmuş. Muhtemelen en ilginç özelliklerinden biri de, klavyenin en üstünde bulunan tek tuşla çıkabilir kamera sistemi. Bu sayede kamerayı yuvasında tutarak mahremiyetinizi de sağlayabiliyorsunuz. 13.9 inçlik ekran UHD çözünürlük veriyor. Ekran kenarları oldukça ince olduğu notebook sanki 13 inç gibi bir boyuta sahip. Huawei Mate X Pro’nun üzerinde 2 adet USB Type C ve 1 adet USB 3.0 girişi var. Kutudan USB Type C adaptörü çıkması ve bununla Ethernet, HDMI çıkışlara kavuşmanız da ayrı bir ince detay.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019