Anadolu Grubu’nda işler, Migros ile 3 sac ayağına oturacak

Anadolu Grubu ve ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yeni bir sektör arayışları olmadığını söyledi. Tuncay Özilhan, Migros'un kendilerini 4 - 5 sene oyalayacağını belirterek ellerindeki işlere odaklanacaklarını anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

BORSA/FİNANS - Anadolu Grubu ve ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Migros satın almasının kendilerini 4-5 sene meşgul edeceğini belirterek “Bu süre boyunca yeni sektör ve iş arayışımız olmayacak” açıklamasını yaptı. Migros’u alana kadar işlerinin yüzde 75’inin Coca Cola’dan geldiğini söyleyen Özilhan “Migros ile 3 eşit sac ayağımız olacak” dedi. CCİ de ise en iyi giden Pakistan olurken Anadolu Grubu yeni fabrika yatırımları yapacak. Rusya dan çıkmayı düşünmeyen grup Migros’ta yönetimi değiştirmeyecek. 

Migros satın alması ile beraber çok daha büyük bir perakendeciliğin içine girdiklerini söyleyen Anadolu Grubu ve ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Dolayısıyla esas geliştirmek istediğimizde bugünümüz. Tecrübemizde bu yönde. Tüketiciye dokunan, ürettiğimiz ve sattığımız bir çok mal perakendeye gayet uygun bir yapı. Çok daha fazla sektöre dağılma ve yeni sektör yaratma projemiz yok. Elimizdeki işleri derinlemesine büyütme ve geliştirme projemiz var” dedi. Migros’ta çok önemli bir potansiyel olduğuna inandıklarını da ifade eden Tuncay Özilhan, “Migros’un bizi önümüzdeki en az 4-5 sene meşgul edeceğini düşünüyoruz” açıklamasını da yaptı. 

Sektörlerde azalma olabilir mi? sorusuna Özilhan şu cevabı verdi: “Yolda olabilir. Bırakabileceğimiz işlerimiz var ama şu anda herhangi bir stratejik çalışmamız yok. Şu anda büyüteceğimiz işlerimiz var. Ama yolda cazip teklifler olursa döner bakarız.” Satın alma sürecinde Migros’un çok iyi yönetilen bir şirket olduğunu gördüklerini de kaydeden Özilhan, “Hem büyüdüler hem de marjlarını korudular. Kendi segmentlerinde liderliklerini geliştirdiler. Baktığınızda yönetimde değişiklik, mevzu bahis olmaz. Yönetim kurulunda yarı yarıya temsil olacağız. 4 bağımsız yönetim kurulu üyesi olacak. 2 ismi biz, 2 ismi onlar belirleyecek. Başkanlığın kimde olacağını daha konuşmadık. Yapılabilecek çok şey olduğuna da inanıyoruz. Yönetimde stratejik ortaklıkla rahatlayacağını düşünüyor” şeklinde konuştu. 

Migros’ta yüzde 10’luk opsiyonlarını kullanıp kullanmayacaklarının sorulması üzerine de Özilhan, “24 aylık bir opsiyonumuz var. Opsiyonu kullandığımız takdirde yüzde 50’ye geleceğiz. Ondan sonraki aşamada halka satarak çıkacak. Tahmin ediyorum onlarda çıkarken böyle bir ortaklığın kendilerine daha fazla değer yaratacağına inanıyorlar” diye konuştu. 

Pakistan çok iyi yeni fabrikalar yolda 

Migros satın alması ile birlikte Anadolu Grubu’nun nasıl şekilleneceğini de aktaran Tuncay Özilhan, “Migros öncesinde işlerimizin yüzde 75’i alkollü içecek grubu ve Coca Cola’dan oluşuyordu. Hatta Coca Cola ciroda biraz daha ağırlıklıydı. Migros gelince şimdi 3 eşit sac ayağımız olacak. İşin yüzde 85’i bu üçünden gelecek” dedi. 

Coca Cola İçecek Türkiye dahil 10 ülkede faaliyet gösterirken Özilhan satış açısından bakıldığında en iyi pazarın Pakistan olduğunu söyledi. Özilhan, “Pakistan Coca Cola’da çok hızlı büyüyor. Şu anda orada 2 fabrika yatırımımız devam ediyor 3. fabrikanın da arsasını aldık. Dolayısıyla Pakistan, Coca Cola Company’nin de CCİ’ın da çok önemli pazarlarından birisi. 3. Fabrikayı da İslamabad’da yapacağız. Arazisini almak üzereyiz. Bir tanesinin inşaatı devam ediyor. Bir tane Karaçi’de arazi aldık inşaatına başlayacağız. Diğer fabrikalarda ilave hatlar koyuyoruz. Pakistan’da 2 senede 300 milyon dolara yakın yatırım yapıyoruz ve çok hızlı cevap veriyor” bilgisini paylaştı. 

Kazakistan’da da işlerin iyi gittiğini aktaran Özilhan, “Devalüasyon olmasına rağmen 2014’ün büyümesi de 2015’in beklentisi de hem bira olarak hem meşrubat olarak hızlı bir büyüme trendindeyiz. Tacikistan’da inşaat devam ediyor. Birkaç aya kadar açılışını yapacağız. Orta Asya ve Pakistan çok önemli pazarlarımız. Irak çok önemli pazarımızdı. Musul ve civarında problemlerimiz olmasına rağmen orada da büyüme gördük” diye konuştu. 

Sorunlar olabilir ama 40 yıldır işin içindeyiz, çıkmak yok 

Rusya’da ‘yola devam edecekleri’ mesajını da veren Özilhan, “Rusya’da ikinci büyük oyuncuyuz. Oradaki hacimlerimiz bu işi rahatlıkla karlı durumda tutacaklar işler. Dolayısıyla içecek grubundan çıkmak gibi bir düşüncemiz olamaz. Açık ve net. Sorunlu bir sektör ama neticede mücadele ederek ve gerekli yatırımları yaparak devam ederiz. Bizim yarattığımız bir marka. Ortağımızla ilişkimiz iyi. Zaten bizim tüm ortaklarımızla ilişkimiz çok iyi. Yabancılarla iyi ortaklık yapan, değer yaratabilen ve proje geliştirebilen, Türkiye’nin önemli gruplarından biriyiz. Onlarda gayet memnunlar. Ülke bazında bir takım sorunlar olabiliyor ama biz 40 senedir bu işin içindeyiz. Uzun vadeli bakıyoruz. Tüketiciye ulaştırdığınızda tüketilen bir mamul. En önemli ortağımızda devlet. Önemli miktarda vergi topluyoruz. Devlette memnun bu vergiden” dedi. 

Rus tüketicisinin yatırım ve tüketim kabiliyeti düşecek 

Rusya’daki gelişmelerden Türkiye ekonomisinin kısa ve orta vadede etkileneceği öngörüsünde de bulunan Özilhan, “Rusya’da enflasyon yükselecek. Faizler yükseldi. Rus tüketicisinin tüketim kabiliyeti düşecek. Yatırım kabiliyeti düşecek. Hareketliliği düşecek. Bunlarında muhakkak Türkiye’ye etkisi olacak. Ama kısa vadeli görüyorum. Rusya problemlerini çözdükten sonra bu ortaklığın daha da gelişeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

Irak konusunda ise Özilhan şu ifadeleri kullandı: “Irak’ın bir an evvel düzelmesi hem ihracat hem de müteahhitlik hizmetleri açısından katkı getirir. Düzelecektir diye bakıyorum.”

Bu yıl, 2014'ten daha iyi geçecek

Anadolu Grubu ve ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’a 2015 yılını genel olarak nasıl değerlendirdiğini de sorduk. 2014 yılına girerken ‘zor bir yıl olacak’ değerlendirmesi yapan Özilhan’a göre 2015’i değerlendirirken “2014’ten daha iyi geçeceğini düşünüyorum” dedi. Özilhan şu değerlendirmede bulundu: “Dış gelişmeler bu yıl daha önemli olacak diye düşünüyorum. Gerek Orta Doğu’daki gerek kuzeyimizdeki problemler Türkiye’yi daha fazla etkileyecek. Neticede mayıs sonunda bir seçim yaşayacağız. Dış problemler uzun sürelerde çözülecek. Petrolün 100 dolarlardan 50 dolarlara gelmesinin de Türkiye ekonomisine faydasını hepimiz gördük. Cari açıkta önemli bir etki yarattı. Enflasyonda düşüş trendini gördük. Önümüzdeki dönemde bunun devam edeceğini de düşünüyorum. Bundan dolayı da Merkez Bankası’nın bir miktar daha faiz indirimine geçmesini bekliyoruz. Ben Türkiye açısından 2015’in 2014’ten daha iyi geçeceğini düşünüyorum.”

Çocuklar Kalaşnikof tutacağına keşke basket topu alsa 

Son yıllarda başta Türkiye’nin komşularında olmak üzere terör olayları git gide tırmanıyor. Özilhan’a çatışmaları hatırlattığımızda “Medeniyetler arasında çok büyük bölünmeler hissediliyor. Terör hiçbir zaman kabul edilemeyecek her platformda tenkit ve mücadele edilmesi gereken bir olgu” dedi ve ekledi: “Bizim 9 tane takımımız var. 10-11 yaşında çocuklar gelip keyifl e basketbol öğreniyor. Şimdi sporu Anadolu’ya liseye yayabilsek. ABD’de sporun en büyük avantajı sporcuysanız giremeyeceğiniz üniversite yok. Çocuk eline kalaşnikof alacağına basketbol topu, voleybol topu alsa ne güzel olur.” Tuncay Özilhan ile önce Beşiktaş’ı sonra Anadolu Efes’i konuşurken iş spor camiasına kadar uzandı. Özilhan, sporun gelişmesi ve yayılması noktasında “Kulüplerin de spor teşkilatlarının da doğru yönetilmediğine inanıyorum. Türkiye 70 milyon nüfusu olan bir ülke. Nüfusunun yüzde 30-40’ı 25 yaşın altında. Bu nüfus ile spora daha çok ehemmiyet vermeli. Kulüpleri desteklemeli. Kulüpleri liselere yaymalı. Anadolu’ya yaymalı. Müthiş bir potansiyel var ama belli bir spora kilitlendik kaldık, onu da doğru dürüst yönetemedik. Galiba şimdi yükselen spor basketbol. Bugün maçlarda basketbol seyircisi, 3 büyük kulübün seyircisinden daha fazla. Bizim CSK maçında 10 bin kişi vardı. Bugün neredeyse 3 büyükler 50 bin kişilik statlarda 10 bin kişi ile oynuyorlar.”

Türkiye geleceğini daha iyi planlamalı 

Tuncay Özilhan, Türkiye’nin geleceğini şekillendirirken daha planlı olması gerektiğine inandığını anlatırken de “Türkiye’nin her şeyden evvel stratejik sanayileşme projesini ortaya koyması lazım. Planlamanın daha da geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Eski dönemdeki gibi DPT uzun vadeli sektörel organizasyonların dağılımlarını planlayacak yol, yön gösterecek hatta teşvik edecek. Türkiye’nin bir çok konuda yeteri kadar iyi planlanmadığını düşünüyorum. Şehirleşmeden, sosyal yapıya, sanayileşmeden ticarete ve tarıma bir çok konuda Türkiye’nin hakikatten daha iyi planlama yapıp uzun vadeli projeler ortaya koyması çok gerekli olduğuna inanıyorum. Artık orta vadeli planlamada yetmiyor. Altını daha sektörel bazda iyi doldurmak gerek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir