Bor madeni üreticileri AB ambargosuna karşı örgütleniyor

AB’nin bora karşı açtığı savaşa yerli üreticiler ‘örgütlenerek’ direniyor. Hedef, TOBB nezdinde de bir bor komisyonunun kurulması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ / BURSA 

 

AB’nin bor madenine kanserojen madde damgası vurarak, REACH kapsamında borlu ürünlere yasak getirmesinin gündeme gelmesiyle geçen yıl harekete geçen yerli üreticiler, şimdi de örgütlenmeye gidiyor. Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu, çalışmalarına Kütahya, Eskişehir ve Balıkesir TSO’lardan da birer temsilci istedi. 

AKA (Avrupa Kimyasallar Ajansı), REACH (Kimyasalların Kayıt, Değerlendirme ve İzin/Kısıtlanması) yönetmeliği kapsamında belirlenen yasağın uygulamaya konulmasına yönelik çalışmalar yürütürken, BTSO bünyesinde kurulan Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu da, anti-rapor hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda; Kütahya, Eskişehir ve Balıkesir illerindeki ticaret ve sanayi odaları ile güç birliğine gitmeye hazırlanan komisyon, borun işe yararlığını anlatarak kullanıldığı alanları genişletecek. Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu Başkanı İlker Duran, “Hedefimiz bor madeni olan tüm illere ulaşarak, bu değerli madenin sanayide ne kadar faydalı olduğunu göstermek” dedi. 

Komisyon üyelerince, en son yapılan toplantıda alınan karar nezdinde, Kütahya, Eskişehir ve Balıkesir ticaret ve sanayi odaları ile güç birliğine gideceklerini ifade eden İlker Duran, “Komisyonumuza sizlerden de birer temsilci istiyoruz diyerek birer yazı gönderiyoruz. Borun ticarileşmesi ve sanayide hangi durumlarda kullanılması hususunda çalışmalar yürütmeleri için onları destekleyeceğiz” şeklinde konuştu. 

Amaçlarının bor madenini Türkiye’ye mal etmek olduğunu vurgulayan Duran, “Dünyada ‘sanayinin tuzu’ olarak bilinen bora, Bursa’da hayat verdik, ülke genelinde de can bulmasını hedefl iyoruz. Bu doğrultuda önce bor madeni olan illeri örgütleyecek, ardından da TOBB nezdinde bir bor komisyonu kurulması için harekete geçeceğiz. Bir sonraki adımımızı ise uluslararası boyutta bir yapı oluşturmak olacak” dedi. 

Üniversitelerle bütünlük oluşturuyor 

Bor madeninin kanserojen madde olmadığını kanıtlamak üzere Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatolojik Ana Bili Dalı ile yürüttükleri araştırmalara devam ettiklerini söyleyen İlker Duran, “Öte yandan UÜ Fizik Bölümü Başkanı hocamız, borun nükleer enerji üzerine etkisini araştırıyor. Eskişehir Üniversitesi başta olmak üzere birkaç hoca daha araştırmada rol almak istiyor. Borun geleceği için üniversitelerle bütünlük oluşturuyor olmak bizi umutlandırıyor” dedi. BOREN Araştırma Enstitüsü tarafından bor madeninin kullanımıyla alakalı oluşturulan 50 civarı projeden 13 tanesini farklı sektörlerden sanayicinin sahiplendiğini belirten İlker Duran, “Sanayiciler kendi Ar-Ge birimlerinde çalışmalara başladı. Yaklaşık 5-6 aylık süreç içerisinde somut örnekler oluşabileceğini öngörüyorum. Bu projeler şu an Bursa’da tekstil, boya sanayi, otomotiv, enerji ve kozmetik sektörlerine dağıldı” dedi.

Bursa, bordan kanser ilacı yapacak


Bursa, dünyada cam, seramik, yapı kimyasalları, elektronik ve savunma sanayii sektörlerinde, Türkiye’de ise ağırlıklı cam sanayiinde kullanılan bor madeninden ilaç yapmaya hazırlanıyor. BTSO, Uludağ Üniversitesi ve bor madeninin çıkarıldığı Mustafakemalpaşa OSB; borun kanser tedavisinde kullanılmasını içeren bir çalışma yürütüyor.