Fed/Rosengren: Fed kademeli olarak faiz artıracak

ABD merkez bankası Fed'in üst düzey üyelerinden Eric Rosengren, ilk artış kararının birkaç ay erken veya geç olmasından bağımsız olarak faizlerin büyük ihtimalle kademeli olarak artırılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Boston Fed Başkanı Rosengren, düşük enflasyon ve ABD ekonomik büyümesine yönelik tehditlerden dolayı geçmişe göre daha ılımlı bir politika sıkılaştırma yaklaşımının daha uygun olacağını belirtti.

Fed'in para politikası kurulunda önümüzdeki yıla kadar oy hakkı bulunmayan Rosengren 16-17 Eylül'deki toplantıda faiz artışını destekleyip desteklemeyeceğine dair soruyu cevapsız bırakırken; Çin, Japonya ve euro bölgesi ekonomilerinin yavaşlaması ve son dönemlerdeki piyasa çalkantısının devam etmesi durumunda ABD enflasyonunun daha fazla baskı altına girebileceğini söyledi.

Rosengren faiz artışının zamanlaması hakkında yorum yapmazken, bu artışın "birkaç ay ileri veya geri" alınmasının ekonomik olarak çok az bir fark yaratacağını belirtti.

Rosengren'in yorumları Fed yetkililerinin bu ay gerçekleştirecekleri toplantıda yetkililerin, politikalar konusunda bankanın itibarını konuşacaklarını ve bazı Fed politika kurulu üyelerinin yakın bir zamanda faiz artışını destekleyebileceğini gösteriyor.

rosengren.jpg

Boston Fed Başkanı Rosengren