Canikli KGF destekli kredide son rakamları paylaştı

30 Nisan itibarıyla 225 bin firmaya KGF destekli kredi imkanı sağladıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Canikli, tutarın da 160 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli verilen kredilerde son rakamları paylaştı. 

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulunda (YOİKK) konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli, "30 Nisan itibarıyla 225 bin 358 firmaya Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli 160 milyar liralık kredi imkanı sağlanmıştır" diiyen Canikli, "25 Nisan itibarıyla faizsiz KOSGEB kredisi çerçevesinde 238 bin 595 KOBİ 5,9 milyar liralık kredi kullanmıştır" açıklamasını yaptı.

2017 ve sonrasında Türkiye'nin büyüme hedefinin yüzde 3.5 olarak öngörüldüğünü belirten Canikli, "2016 yılının 3. çeyreğindeki -1.8 dağılmadan sonra ortaya çıkan yüzde 3.5'lik 4. çeyrek büyümesi bu anlamda Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını teyit eder mahiyettedir. Bu kapsamda 2016 yılını yüzde 2.9'luk büyüme ile tamamladık. 2017 büyüme rakamlarıyla ilgili olarak da aşağı yukarı bütün uluslararası kuruluşlar yukarı yönlü olarak Türkiye büyümesini revize etmeye başladılar" değerlendirmesinde bulundu.

2016'da 12 milyar liranın üzerinde yabancı yatırım girişi

"Bugünkü bir değerlendirmede ilk defa yüzde 4'ün üzerine çıkılarak 2017 büyümesi için yüzde 4,2'lik bir rakam gerçekleştirildi" diyerek sözlerine devam eden Canikli, "Son 15 yılda toplam 180 milyar dolarlık doğrudan yabancı girişimi gerçekleşti. 2016 yılında da doğrudan yabancı yatırım girişi 12 milyar liranın üzerinde revize oldu. Dolayısıyla 2011 yılından beri fiilen ortaya çıkan 12 milyar dolarlık eşik aşılmış oldu" ifadelerini kullandı.

"Yüzde 4'ün üzerinde büyüme performansını gerçekleştireceğiz"

2017 yılında yüzde 4'ün üzerinde büyüme performansını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıklayan Canikli, "Çalkantılı dönemde biraz bozulan bazı makro göstergelerde yılsonuna kadar tek haneli rakamlara indirilmiş olacak. İşsizlik oranları, enflasyon oranları ve faiz oranları yılsonu itibariyle bu üç makroda da tek haneli rakamları inşallah göreceğiz" diye konuştu

"Önümüzdeki ilk hedef yüzde 80'nin üzerine çıkarmaktır"

Cari açıkla yakından bağlantılı olmak üzere ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmeye devam ettiğini vurgulayan Canikli, "En son bu oran yüzde 74.5'in üzerine çıkmıştır. Önümüzdeki ilk hedef yüzde 80'nin üzerine çıkarmaktır. Cari işlemler açığı, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 4'nün altına çekilmiştir. Burada da bir sonraki hedefimiz yüzde 3'ün altına indirilmesidir" dedi.

Sözlerine, "Bankacılık sistemimiz güçlü yapısını, bütün bu sıkıntılara çalkantılara rağmen sürdürmektedir. Güçlü yapısından en ufak bir geriye gidiş söz konusu değildir" diyerek devam eden Canikli, "Bankalarımızın varlık kalitesi sağlamdır. Çünkü takibe dönüşüm oranı şu an itibariyle yüzde 3.2'dir ve aşağı yönlüdür, düşmektedir. Sermaye yeterlilik rasyoları bütün bu sıkıntılara rağmen 16 seviyesindedir. 16'nın biraz altındadır. Hiçbir bankamızın münferit olarak sermaye yeterlilik rasyosu 12'nin altına düşmemiştir" yorumunda bulundu.