Elektrik dağıtımı yılda 2 milyar liraya "gençleşiyor"

"Yatırım hedeflerinin gerçekleşmesiyle yaşı 30 yıla varan, ortalaması 20 yılın üzerindeki elektrik dağıtım şebekesi ortalama yaşı 12 yıla düşecek"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "2015 yılına kadar dağıtım şebekesine yapılacak yatırım tutarı 2010 sabit fiyatları ile 8,5 milyar liraya ulaşacak. Bu cari fiyatlar ile yılda 2 milyar liralık bir bütçe anlamına gelmekte. Bu rakam, kamu dönemindeki yatırım bütçelerinin neredeyse 3 katı" dedi. 

Özdemir,yaptığı açıklamada, elektrik dağıtımının tamamıyla özel sektöre geçmesini ve bundan sonraki süreci değerlendirdi. 

Bu değişimdeki en önemli konulardan birisinin özelleştirilen bütün bölgelerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) şirketler için belirleyeceği yatırım bütçelerinin gerçekleştirilmesi olacağını ifade eden Özdemir, elektrik dağıtımı devletteyken EPDK bir yatırım hedefi koymasına rağmen TEDAŞ'ın yapacağı yatırımların tavanlarının devlet bütçesi, DPT ve Maliye Bakanlığı kararı ile belirlendiğini söyledi. Özdemir, yeni dönemde EPDK'nın belirlediği yatırım hedeflerinin aynen gerçekleşeceğini belirtti. 

Mevcut elektrik sisteminin çok eski olduğuna işaret eden Özdemir, yatırım hedeflerinin gerçekleşmesiyle yaşı 30 yıla varan, ortalaması 20 yılın üzerindeki elektrik dağıtım şebekesinin ortalama yaşının 12 yıla düşeceğini vurguladı.  

Özdemir, bu sistemlerin genç, modern olmasının, son teknolojiye dayalı dağıtım sisteminin hayata geçirmesinin enerjiye bir kalite getireceğini dile getirerek, şöyle konuştu: 

"Enerjideki kalitede 2 önemli unsur var. Birincisi planlanan kesintilerin dışında elektrik kesintisi olmayacak. Planlanan derken bakım, yenileme amacıyla kesintiler olabilir. TEİAŞ enerjimizi verdiği takdirde bizim trafo sistemde herhangi bir aksama olmayacak. 

Kalitedeki ikinci unsur ise evlerde hassas elektrik aletleri kullanıyoruz. Köylerde bile enerjinin voltajıyla ilgili hassas bir sürü cihaz kullanıyoruz. Bu cihazların ömrü verilen elektrik enerjisinin kalitesiyle orantılıdır. Voltaj değişikliği, kesinti yapılmazsa bu cihazların ömrü artacaktır. Bunların sağlanması önümüzdeki 5 yılda kesinlikle gerçekleştirilecek." 

"Zammı yapan biz değiliz" 

Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle ilgili kamuoyunda bazı yanlış algılamalar da olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti: 

"İnsanlarda bu iş özel sektörün eline geçince elektriğe zam yapılacak gibi bir algı var. Oysa elektriğe zam yapma konusunda 21 dağıtım şirketinin herhangi bir yetkisi yok. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK, 3 ayda bir araya geliyorlar ve uygulanacak elektrik tarifesini onlar belirliyorlar. Biz sadece o fiyatları uygulayıcı bir kuruluşuz. Dağıtım şirketlerinin Türkiye'deki enerji fiyatlarının belirlenmesinde herhangi bir etkisi yoktur. Bizler sadece uygulayıcıyız. 'Dağıtım özelleşti, dünya kadar bedel verip aldılar, acaba bunlar benim sırtımdan mı çıkacak' gibi bir düşünce var. Bizim buradaki hedefimiz verimliliği ve tüketimi artırmak. Bu şekilde elde edeceğimiz kazançla bunların bedelini ödemeye çalışacağız. Herkesin fizibilitesi bu hesap üzerine yapılmıştır." 

5 yılda 8,5 milyar lira yatırım 

Nihat Özdemir, dağıtım şirketlerinin halen 2010-2015 dönemi için belirlenen yatırım programlarını uyguladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: 

"Dağıtım şirketleri 2011-2012 yıllarında 3,5 milyar liranın üstünde bir yatırım yapmışlardır. Özelleşen şirketler, bu yatırımların yüzde 75'lik kısmını gerçekleştirmiştir. 2015 yılına kadar dağıtım şebekesine yapılacak yatırım tutarı 2010 sabit fiyatları ile 8,5 milyar liraya ulaşacaktır. Bu cari fiyatlar ile yılda 2 milyar liralık bir bütçe anlamına gelmektedir. Bu rakam kamu dönemindeki yatırım bütçelerinin neredeyse 3 katıdır. Gerçekleştirilen yatırımlar özel sektör tarafından finanse edilmekte ve ancak 10 yılda tarife üzerinden geri alınmaktadır." 

Yatırımlardaki bu artışın ekonomiye iki farklı yönde çok büyük katkısı olduğunu vurgulayan Özdemir, bu yatırımların tamamının yerli üreticilerden karşılandığına işaret etti. Özdemir, "Dağıtım sektörüne mal ve hizmet üreten firmalar, aldıkları siparişleri yetiştirmekte zorluk çekiyorlar" dedi. 

Dağıtım şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin olarak düzenleyici kurum EPDK'da ilgili mevzuat kapsamında ticari, teknik ve tedarik ile ilgili kalite standartlarının belirlediğine işaret eden Özdemir, "Bu mevzuat kapsamında bir müşterinin sorularının ne kadar sürede cevaplanacağı, işlemlerinin ne kadar sürede tamamlanacağı, elektriğin yılda kaç kez kesilebileceği ya da voltajın ne kadar düşebileceği belirlendi ve bu kıstaslar doğrultusunda dağıtım şirketleri hizmet standartları tanımlanmaktadır" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir